Zidni rezkar za suvereno gradnjo

Zidni rezkar za suvereno gradnjo

01/10/2022 Off By Uredništvo

Pri gradnji bomo potrebovali kar nekaj opreme, saj se srečujemo z mnogimi zahtevnimi opravili. Poleg tega pri teh nalogah ne moremo sklepati nikakršnih kompromisov, zanesljivo moramo opraviti prav vsako delo, saj je od tega odvisna stabilnost in vzdržljivost končane zgradbe. Tako pri kakšnih manjših projektih kot tudi pri kompletni gradnji moramo torej vestno skrbeti za vse, kar je treba na gradbišču postoriti. Na srečo lahko računamo na to, da nam bo vedno priskočila na pomoč prava oprema. Poleg vseh vsestranskih strojev se poslužimo še posebej prilagojenih naprav za posamezna opravila. To je tudi zidni rezkar, ki ga bomo s pridom izkoristili pri obdelavi zidanih sten iz betona, kamna ali opeke.

Prav pri teh nalogah se srečamo z zahtevnim delom, saj ti materiali ne omogočajo enostavnega rezanja in oblikovanja. Tudi kakšno manjšo izdolbino težko ustvarimo, pravzaprav moramo že za luknjo v beton uporabiti zmogljiv udarni vrtalnik. Jasno je, da ne bomo mogli povsem brez težav izrezovati utorov in kanalov, če imamo zid že izdelan. Potrebovali bomo zidni rezkar, ki je res dobro prilagojen prav za takšno delo, zato lahko ponudi izvrstne rezultate, predvsem pa odlično izkušnjo za uporabnika.

Zidni rezkar je primeren za beton, pa tudi za opeko in kamen

Zidni rezkar prevzame zahtevno delo

Na gradbišču bomo zmogljivo opremo uporabljali predvsem za zahtevnejše naloge, s katerimi se sami nočemo oziroma sploh ne moremo soočati. Brez napredne opreme preprosto ne bo šlo, zato je zidni rezkar pogosto povsem nepogrešljiv.

Izbira opreme je seveda odvisna od tega, kakšne naloge nas čakajo. Včasih dobimo tudi dobre alternative, za rezanje betona je to lahko rotacijski brusilnik, ki je prilagojen prav za takšne trde materiale. Ta naprava nam omogoča raznovrstno obdelavo betona, lahko ga režemo, gladimo, brusimo … Odpira nam mnoge možnosti pri delu, če seveda imamo zmogljivo in praktično opremo.

Če želimo izrezati kanale in utore, bomo našli tudi boljše opcije, to je seveda zidni rezkar. V primerjavi z vsestranskim brusilnikom je nekoliko bolj specializiran za svoje delo in zato ni tako uporaben za druge naloge. Se pa odlično izkaže pri mnogih delih, ki vključujejo rezanje betona. Najbolj značilna je uporaba pri izrezovanju utorov za električno omrežje in druge napeljave. Uporablja se tudi pri vodovodnih in drugih instalacijah. Vedno, ko želimo nekaj elegantno vgraditi v sam objekt, lahko uporabimo takšno napravo in napeljave skrijemo v stene. Če imamo kvalitetno napravo, ki nam omogoča učinkovito rezanje materiala, bomo s končnim rezultatom gotovo zelo zadovoljni.

Za vgradnjo električne napeljave je zidni rezkar nepogrešljiv

Zidni rezkar še ni vse za kvalitetne betonske strukture

Z rezkarjem se lotimo zaključnih del, ko so betonske strukture že pripravljene. Že veliko prej lahko z nekaterimi prilagoditvami dosežemo še boljši rezultat. Namesto, da bi morali utore izrezovati, jih lahko predvidimo že ob gradnji in jih pripravimo neposredno pri vlivanju betona. 

V tej fazi imamo sicer še druge pomembne naloge, če želimo pripraviti res kvalitetne in vzdržljive betonske strukture. Prav tako uporabljamo drugo zmogljivo opremo, da zanesljivo pridemo do tega cilja. Tu se uporablja vibrator za beton, ki skrbi za utrjevanje materiala, boljše sušenje in vezavo. Beton je sicer že sam po sebi zelo dobro pripravljen na večje obremenitve, a včasih ga je vseeno pametno še dodatno ojačati, sploh če za to zadostuje že obdelava z vibracijo.

Na ta način se pripravi izredno kvaliteten in vzdržljiv beton. Z vibratorjem pripravimo površino in material dobro prerazporedimo, da se pri strjevanju optimalno veže. Tako dobimo izvrstne lastnosti materiala, ki je optimalno pripravljen na velike obremenitve. Šele potem uporabljamo zidni rezkar in druge naprave, s katerimi postavimo piko na i pri obdelavi betona. Najprej se uporablja vibrator za beton, ki s tresljaji preko dolge igle prerazporeja beton na površini. S takšno obdelavo pripravljamo predvsem temelje in betonske plošče, torej prav tiste elemente, ki morajo prenašati večje obremenitve. 

Za zidni rezkar poznamo tudi nekaj alternativ

Za obdelavo betona imamo seveda na voljo celo vrsto uporabnih pripomočkov, ki se po svoji funkciji med seboj lahko precej prekrivajo. Omenili smo že rotacijski brusilnik, ki je na gradbišču vsestransko uporaben, še posebej če imamo brusne diske, ki so pripravljeni na zahtevne materiale. Za izrezovanje utorov je zidni rezkar sicer še vedno bolj praktičen, a razni brusilniki so lahko bolj vsestranski.

Pri rezkarju sicer pazimo, da ga ne zamešamo z drugimi sorodnimi napravami. Najdemo recimo tudi rezkalni stroj za les, ki deluje na drugačen način in se uporablja za povsem drugačne namene. Medtem ko ima zidni rezkar za beton po navadi dve rezili za izrezovanje utorov iz betona, ima rezkar za les vrtljivo glavo, ki z rotacijskim gibanjem omogoča obdelavo mehkega materiala. Če smo vsaj malo pozorni na te razlike, se bomo kakšnim pomotam seveda brez težav izognili, a vseeno lahko rezkalni stroj za les povzroči nekaj preglavic tistim, ki iščejo dobro opremo za gradnjo.

V vsakem primeru imamo na voljo vrhunske naprave za zahtevno delo na gradbišču. Tu je zidni rezkar le en primer, gotovo bomo redno posegali še po mnogih drugih uporabnih pripomočkih.