Za tehnični pregled cena ni prioriteta

Za tehnični pregled cena ni prioriteta

07/16/2021 Off By Uredništvo

Pri skrbi za avtomobil pogosto gledamo tudi na ceno, saj so ti postopki lahko precej dragi. Pravzaprav na skoraj vsakem koraku naletimo na razne stroške, ki lahko pomenijo veliko finančno obremenitev. Da ne bi imeli prevelikih težav, se pogosto lotimo iskanja ugodnejših ponudb in morda nizko ceno postavimo kar za prioriteto, s tem pa sprejmemo določena tveganja oziroma ogrozimo končno izkušnjo. Na srečo za tehnični pregled cena ne bo zahtevala takšnih kompromisov, prav tako ne gre pričakovati, da bomo imeli kakšne druge težave pri teh postopkih. Zanesljivi izvajalci poskrbijo za brezhiben tehnični pregled vozila, dobimo vsa potrebna potrdila in že lahko varno vozimo po cesti, ne da bi imeli s tem veliko dela ali stroškov. 

Moramo pa vedeti, kakšna bo za tehnični pregled cena in kaj ta cena sploh vključuje. Še vedno se lahko odločamo med različnimi izvajalci tehničnih pregledov, tako da lahko vplivamo na končno izkušnjo pri koriščenju teh storitev. Pomembno pa je, da se pri tem ne orientiramo le po ceni, ki je tako ali tako povsem primerljiva pri različnih izvajalcih, raje upoštevajmo druge lastnosti, recimo že lokacijo ter predvsem dodatno ponudbo, ki jo lahko hkrati izkoristimo. Tako bomo s celotnim postopkom veliko bolj zadovoljni, cena pa ne bo zaradi tega nič višja.

Če nas zanima za tehnični pregled cena, bomo gotovo pozorni tudi na nekatere druge stroške. Zelo verjetno je, da tehnični pregled ne bo največji strošek, ki ga bomo imeli pri redni skrbi za brezhibno delovanje vozila, zato je pametno, da se pripravimo še na nekatere druge stroške. Ti se recimo pojavijo že pri registraciji vozila, nekateri se ponavljajo vsako leto ali celo vsak mesec.

Kakšna bo za tehnični pregled cena?

Na srečo nam tehnični pregledi omogočajo zelo enostaven izračun končnih stroškov. Cena je namreč enotna pri vseh ponudnikih v Sloveniji, kar je določeno z zakonom. To je morda novost za tiste, ki že dlje časa niso bili na pregledu, saj je aktualni zakon začel veljati spomladi leta 2019. Navedene so tudi cene, ki jih lahko pričakujemo za posamezne storitve.

Enotna cena za tehnični pregled je odvisna od vrste vozila. Najbolj relevanten bo bržkone podatek za osebne avtomobile in motorna kolesa. Tako bo za tehnični pregled cena dražja za voznike avtomobilov, ki morajo odšteti 34,99 €, precej cenejše so storitve za motoriste, ki bodo za tehnični pregled plačali 18,18 €. Velja pa za osebna vozila še dodatna delitev, če vozilo presega maso 2,5 tone, bo za tehnični pregled cena 44,08 €.

Najnižja bo za tehnični pregled cena za motorna vozila

Po istih cenah se obračunajo tudi tehnični pregledi za nekatera druga vozila, recimo za avtodome in lahka tovorna vozila, štirikolesniki pa se obračunajo po ceni za motorna kolesa. Pri drugih kategorijah je lahko za tehnični pregled cena tudi precej višja, kar velja predvsem za težja tovorna vozila.

Kaj za tehnični pregled cena vključuje?

Običajno je tehnični pregled le formalnost, zato so stroški tudi precej nizki v primerjavi z vzdrževalnimi in servisnimi storitvami pri avtomehanikih. Pomembno je predvsem to, da dobimo potrdilo o opravljenem pregledu, ki je nujno za opravljanje drugih postopkov, recimo registracije vozila. Seveda pa za tehnični pregled cena vključuje tudi sam pregled, pri katerem se ugotavlja stanje vozila in pripravljenost za vožnjo na cesti, pregleda se tudi osnovna dokumentacija.

Kdaj na tehnični pregled? Predvsem preglede opravljamo takrat, ko potrebujemo to potrdilo. Potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu za postopke registracije in podaljšanja ne sme biti starejše od 30 dni, zato lahko točno ugotovimo, kdaj na tehnični pregled. Še bolj relevantne so zahteve pri rednih pregledih vozil – za nova vozila se pregled opravi prvič po štirih letih, nato na dve leti za vozila starosti od 4 do 8 let, starejša vozila pa pregledujemo vsako leto.

Za tehnični pregled cena ni edini strošek z avtomobilom

Ker je za tehnični pregled cena enotna in so stroški dobro znani, to verjetno ne bo velika finančna obremenitev. Pričakujemo lahko, da se bomo na pregled dobro pripravili in s samim postopkom ne bo težav, predvsem pa nas cena ne bo presenetila. A žal tehnični pregled vozila ni edina obveznost, ki jo imamo pri vzdrževanju avta, tako tudi ni edini strošek. Nekateri drugi postopki so lahko bistveno bolj zahtevni in dražji.

Tehnični pregled - cena

Najprej se srečamo že s postopkom registracije avta. Ob tem moramo sicer imeti tudi potrdilo o opravljenem tehničnem pregledu, bo pa treba plačati tudi stroške samega postopka, ki že lahko presegajo ceno tehničnega pregleda. Še dražja pa je letna dajatev za uporabo vozil v cestnem prometu, ki se izračuna na podlagi zmogljivosti vozila. Še en strošek, ki se mu ne moremo izogniti, je seveda avtomobilsko zavarovanje, nato pa pridejo na vrsto še kakšni nepredvidljivi stroški, recimo vzdrževalne in servisne storitve.

Tako za tehnični pregled cena pravzaprav ni kakšna velika obremenitev in verjetno pri pregledih ne bomo imeli posebnih težav. Pričakujemo lahko dobro izkušnjo, predvsem pa računamo na to, da nam bo jekleni konjiček odlično služil.