Vsestransko orodje za domače mojstre

Vsestransko orodje za domače mojstre

03/14/2021 Off By Uredništvo

Doma moramo imeti vedno na zalogi vsaj osnovno orodje za različne vzdrževalne posege, seveda pa se pogosto poslužujemo tudi drugih pripomočkov, včasih tudi naprav, ki nam pomagajo pri izvedbi raznih domačih projektov. Še dosti bolje so založeni tisti, ki imajo doma tudi delavnico ali večjo garažo in se tam posvečajo raznim opravilom, predvsem obdelavi lesa in kovin, izdelavi različnih uporabnih izdelkov ali vzdrževanju vozil. Vse to so naloge, ki jih lahko pogosto uspešno opravimo kar sami doma, a seveda le v primeru, da imamo za to na voljo ustrezno orodje.

V poštev pride komplet osnovnih pripomočkov, v katerem najdemo praktično vse, kar potrebujemo za običajna domača opravila. Predvsem so to izvijači in ključi, vedno pridejo prav še kakšne klešče, kladivo in podobno. A seveda se odločimo za komplet opreme, ki nam bo najbolj koristil pri projektih, s katerimi se bomo srečevali. Tako nekateri nujno potrebujejo spajkalnik, drugim predstavljajo ključno opremo krožne žage za les, tretji potrebujejo pri svojem delu kakšno drugo posebno napravo. Nekateri pripomočki so zelo vsestranski in jih lahko res priporočimo praktično vsakomur, pogosto pa se še veliko bolje obnesejo tisti kosi, ki so namenoma izdelani za uporabo pri kakšnih specifičnih nalogah. Na to je treba misliti pravočasno, da smo pri vsakem projektu res dobro opremljeni in pripravljeni na svojo nalogo.

Pri delu z lesom pride včasih v poštev tudi povsem osnovno orodje

Vsekakor je treba imeti pri roki vsestransko orodje, ki v domači delavnici ne sme manjkati. To so nekateri ročni pripomočki, vse pogosteje pa se pojavljajo razne električne naprave, ki so lahko prav tako praktične in uporabne. Za zahtevna dela uporabljamo zmogljivejšo električno opremo. 

Orodje za vsakogar

Nekateri izdelki so res vsestranski in jih mora imeti v svoji zbirki prav vsak domači mojster. Mislimo seveda predvsem na komplet izvijačev in ključev, saj s tem že lahko opravimo veliko dela pri vzdrževanju doma in okolice. Upoštevajmo razlike med izvijači in ključi, saj potrebujemo več različnih izvedb in velikosti. Običajno je priporočljivo kupiti to orodje kar v kompletu, ki prinaša široko zbirko različnih izdelkov. Pogosto so priloženi tudi drugi uporabni izdelki, recimo klešče, kladivo, meter in podobno.

Drugo kategorijo vsestransko uporabnih izdelkov za domače mojstre predstavlja električno orodje, predvsem praktične akumulatorske naprave, ki se jih pogosto poslužujemo tudi pri enostavnih opravilih. To je recimo baterijski vijačnik, ki je izjemno uporaben in lahko v veliki meri nadomesti ročne izvijače in podobno orodje. Baterijski vijačnik nam delo zelo poenostavi, poleg tega je bolj zmogljiv in hitrejši. Seveda je še vedno pomembno, da imamo ob sami napravi dovolj nastavkov za delo z različnimi vijaki, a to običajno dobimo že v kompletu poleg vijačnika, tako ali tako pa so ti nastavki pogosto združljivi z različnimi napravami in jih lahko enostavno dokupimo ali pa uporabimo kar nastavke od kakšne druge naprave. Moramo pa biti pozorni, da izberemo pravo napravo za to, a najprej gledamo na osnovne lastnosti in naše potrebe. Če smo bolj zahtevni, izberemo akumulatorski udarni vijačnik, ki ponuja nekaj dodatne zmogljivosti. To je uporabna naprava za tiste, ki izdelujejo kakšne večje konstrukcije in sami opravljajo pomembnejše naloge. Za kakšna manjša popravila in redno vzdrževanje pa akumulatorski udarni vijačnik ni vedno najboljša izbira, predvsem pa ga ne smemo zamenjati z vrtalnikom.

Spajkalnik in drugo namensko orodje

Poleg vsestranskega orodja moramo izbrati še nekaj pripomočkov, ki so posebej prilagojeni za delo, s katerim se bomo najpogosteje srečevali. Za tiste, ki delajo z elektroniko, je to gotovo spajkalnik, imamo pa na voljo še drugo namensko orodje. Predvsem je pestra ponudba med izdelki za tiste, ki se ukvarjajo z obdelavo kovin in lesa, tam so na voljo razne krožne žage za les in brusilniki za kovino.

Spajkalnik uporabimo pri popravilih elektronike

Spajkalnik je vsestransko uporaben pri delu z elektroniko. Priporočili bi ga lahko praktično vsakemu domačemu mojstru, saj se ne uporablja le za vezja in drobne elektronske elemente, včasih nam priskoči na pomoč tudi pri vzdrževanju kakšnih večjih napeljav in povezav. Seveda moramo spajkalnik znati uporabljati, vedeti moramo, v kateri situaciji pride ta pripomoček v poštev in v katerih ne. Gotovo pa je v času, ko redno uporabljamo nešteto električnih napravic, spajkalnik zelo koristen pripomoček, ki se ga splača imeti pri roki. Omogoča hitra popravila in podaljšuje življenjsko dobo raznih električnih naprav. Kakovosten spajkalnik bi torej lahko skoraj uvrstili tudi med vsestransko orodje za vsakega domačega mojstra.

Specializirano orodje

Medtem ko je spajkalnik precej vsestranski, obstaja tudi razno zelo specializirano orodje. Tudi tisti, ki recimo redno delajo z razno elektroniko, se ne bodo pri svojih projektih pogosto srečevali s kakšnimi specifičnimi izzivi in ne bodo vedno potrebovali specializirane opreme, gotovo pa bodo redno uporabljali spajkalnik. Specializirani pripomočki so namenjeni tistim, ki imajo v mislih opremo prav za specifična opravila. To so recimo klešče za pričvrstitev konektorjev na podatkovnih kablih, testerji za preverjanje napeljav in povezav, še mnogo primerljivih izdelkov pa bi našli med tistimi, ki so že namenjeni predvsem uporabi v gradbeništvu. Takšno orodje potrebujejo zahtevnejši uporabniki, ki bodo tudi znali izbirati med opcijami pri nakupu.