Vrtavkasta brana je eno od najbolj primernih orodij za obdelavo tal

Vrtavkasta brana je eno od najbolj primernih orodij za obdelavo tal

12/10/2018 Off By Uredništvo

Le ustrezno pripravljena tla omogočajo kvalitetno setev in, ob ugodnih vremenskih pogojih, velik pridelek. Zato morajo številni kmetje svoje kmetijske površine v jesenskem in spomladanskem obdobju ustrezno obdelati. Jeseni običajno kmetijsko površino obdelajo z oranjem, spomladi pa običajno sledi drobljenje zemlje in poravnavanje brazd. Osnovno orodje, s katerim se zdrobi in poravna brazde, je vrtavkasta brana.

Vrtavkasta brana je kmetijsko orodje, ki ga priključimo na traktor. Primerna je za obdelavo težje zemlje, saj dobro drobi grude in kepe pod površjem zemlje. Plevel, ki ga plug ni podoral, ostane po obdelavi z brano na površju zemlje in se tako hitro posuši. Sedaj so tla ustrezno pripravljena za setev. Vrtavkaste brane se med seboj razlikujejo glede na delovno širino in globino obdelave. Primerno širino izberemo predvsem glede na velikost kmetijske površine. Če je le ta večja, bomo izbrali širšo brano, in ravno obratno.

Kardani so učinkovit povezovalni člen med traktorjem in traktorskim priključkom

Namen vsakega traktorja je, da s svojimi različnimi priključki opravi delo bolj učinkovito. Traktorski priključki se med seboj razlikujejo glede na njihov namen. Tako ima vsaka kmetija vsaj dva ali tri različne traktorske priključke. Da pa je možna povezava med traktorjem in traktorskim priključkom, potem potrebujemo kakovostne kardanske gredi, ki jim pravimo kardani.

Kardani so tako učinkovit povezovalni člen med traktorjem in traktorskim priključkom, in so nepogrešljivi za učinkovito delo na kmetiji. Kardanske gredi se razlikujejo za različne kmetijske stroje, predvsem pa se razlikujejo glede na dolžino. V povezovalni člen štejemo tudi vse kardanske dodatke, kot so različne sklopke, zglobi, nastavki, varovala ali zaščita. V primeru okvare, je zelo pomembna podporna servisna storitev z vsemi rezervnimi deli kardanov. Popravilo kardanov vseh vrst je storitev, ki mora biti opravljena hitro in kvalitetno. Tako bo delo na kmetiji čim manj moteno.