Vrste prebavnih težav, ki jih morate poznati

Vrste prebavnih težav, ki jih morate poznati

09/15/2021 Off By Uredništvo
Urejena prebava je ključna za dobro počutje. Nihče se ne počuti dobro, če ga pestijo prebavne težave (driska, zaprtje) ali če ga v črevesju zvija, tišči, zbada.

Zelo veliko vlogo pri zagotavljanju dobre prebave ima črevesna mikroflora. Urejena oziroma dobra prebava je za zdravje zelo pomembna, saj prav prebavni sistem omogoča oskrbovanje telesa s hranilnimi snovmi in iz telesa odstranjuje nepotrebne snovi.

Kar 70 % celic našega imunskega sistema se nahaja v črevesju, zato je ravnovesje v črevesju izredno pomembno za pravilno delovanje imunskega sistema. Kadar prebavni procesi ne potekajo povsem tako, kot bi morali, se lahko pojavijo prebavne težave.

 

Prebavne težave so lahko zelo neprijetna nadloga, ki nas pesti v različnih okoliščinah. Razlog za njihov nastanek je lahko:

  • okužba prebavil,
  • zaprtje in hemoroidi,
  • črevesne težave,
  • zgaga in želodčne težave.

Razlogi za prebavne težave

Okužba prebavil

Okužba prebavil je najpogostejša z bakterijo Helicobacter pylori, ki je na našo želodčno kislino imuna oz. jo zelo dobro prenaša zaradi različnih snovi, ki jih ima v svoji steni. Če se z njo okužite, lahko povzroča plitke ali globoke razjede v želodcu in sodeluje pri nastanku želodčnega raka. Okužba je najbolj pogosta tam, kjer ni higiensko-socialnih razmer. 

 

Zaprtje in hemeroidi

Zaprtje in hemoroidi so pogosta težava ljudi. Zaprtje ni bolezen, vendar je le simptom ali znak za nekatere bolezni. Vzrok, da ste zaprti, je v veliki večini hrana, ki ste jo zaužili in pa premalo gibanja. Če vas muči močno napenjanje pri odvajanju trdega in suhega blata, ki poveča tlak v trebuhu ter povzroča čezmerno polnjenje ven v zadnjiku, to vodi v nastanek hemoroidov. Pomagajte si z osmoznimi odvajali, redno se gibajte, uredite si prehrambne navade in uživajte veliko tekočine.

 

Črevesne težave

Črevesne težave se pogosto dogajajo zaradi nepravilnega prehranjevanja in uživanja predelane hrane, stresa ali zdravljenja z antibiotiki. Ker se ravnovesje med dobrimi in slabimi mikrobi poruši in se pojavi disbioza, ki se odraža kot prebavne težave ali oslabljen sistem organizma.

Črevesno mikrobioto je najboljše zdraviti s probiotiki, kot sta Jamieson Probiotic 30 kapsul ali NOW Probiotis-10.

 

Probiotiki so specifični živi mikroorganizmi, ki imajo pozitiven učinek na zdravje.

Prebiotiki so snovi, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov v naših prebavilih, tistih, ki se tam že običajno nahajajo, ali pa teh, ki jih kot probiotik vnesemo v organizem.

Probiotiki in prebiotiki vzdržujejo uravnoteženo črevesno mikrobioto (skupnost vseh bakterij v določenem okolju) in s tem ohranjajo prebavni trakt v optimalnem stanju. Pripomorejo k hitrejši ponovni vzpostavitvi normalnega stanja, če se ravnovesje poruši zaradi okužbe, vnetja, terapije z zdravili ali stresa.

 

Želodčne težave, zgaga

Krivec za zgago in želodčne težave je v veliki večini bolezen, imenovana GERB ali Gastroezofagealna refluksna bolezen, za katero se spopada kar 20 % ljudi. Bolezen nastane, ker se želodčna kislina vrača nazaj v požiralnik. Za to so krive spodnje mišice zapiralke v požiralniku. Če se simptomi pojavijo 2x na teden ali pogosteje, razmislite o resnih ukrepih: znižanja telesne teže, opustiti kajenje, izogibanje hrani, ki ima veliko kisline, po hranjenju se ne uležite in zvečer zaspite z dvignjenim vzglavjem, vsekakor pa lahko pomaga Repurut ali Nolpaha control, ki ju najdete v najbližji lekarni.

 

Kako lajšati prebavne težave?


Če se pogosto soočate s prebavnimi težavami, vam predlagamo, da ste v prvi vrsti pozorni na svojo prehrano. Kaj s tem mislimo?

V svoj vsakdan poskusite vnesti čim več zelenega sadja, zelenjave ter vlaknin. Tako bo vaš prebavni trakt deloval normalno in vam ne bi smel povzročati težav. Seveda morate ob enem paziti, da se zelo težki in mastni hrani poskusite izogniti, saj je ni zdravo uživati vsak dan.

Zelenjava, izredno dobra za prebavo, je tista, ki vsebuje flavonoide. Flavonoidi skrbijo za zeleno barvo in so zelo koristni za vašo prebavo. Najdemo jih tudi v solati, čebuli, papriki, kvinoji in brstičnem ohrovtu.

Poskusite se pozitivno soočati s stresom, saj se v nasprotnem primeru, kadar ste pod visokim stresom, črevesje stisne in poveča koncentracijo želodčne kisline, kar pa povzroča prebavne motnje. Dovolite si kakovosten spanec, ki vam bo izboljšal imunski sistem in vas obvaroval pred okužbo.

Redno se gibajte in telovadite, saj boste tako sprostili stres, razbistrili glavo ter uredili svojo prebavo. Gibanje naj poteka nekaj krat na teden, lahko je tudi samo hoja.

Če se le da, se izognite umetnim sladilom, saj povzročajo drisko. Raje posezite po naravnih sladilih.

Omejite pitje alkohola, saj boste s tem preprečili zgago in različna vnetja ter kasnejša obolenja. Alkohol v telesu poslabša simptome razdraženega črevesja, povzroča drisko ali pa zaprtje. Zato se priporoča zmerno pitje alkohola.

Za več nasvetov za lajšanje prebavnih težav se obrnite na spletno lekarno Lekarnica.com.

 

Driska in primerna hrana proti driski

V veliko primerih pride pri prebavnih težavah tudi do pojava driske. Če ste tudi vi v tej skupini, vam priporočamo, da če se stanje prebavnih motenj z drisko ne izboljša po dveh dneh, da obiščete zdravnika. V nasprotnem primeru lahko pride do prevelike izgube vode ter dehidracije telesa. Pri otrocih štejemo le en dan samozdravljenja, nato obisk zdravnika.

Hrana in pijača, s katero si lahko pomagate, kadar imate drisko

V tem času poskusite popiti čim več tekočine, kot so nesladkan čaj, voda in bistra juha brez zakuhe. Odlični izbiri sta prav tako juha z jajcem, rečemo ji tudi prežganka ter korenčkova juha.

V tem času poskusite uživati hrano, ki ne vsebuje preveč vlaknin, da vas ne bi še dodatno spodbujalo k izločanju blata.

Primerna hrana v tem času je:

  • kuhan riž,
  • zmečkana banana in naribana porjavela jabolka,
  • krompir,
  • bele testenine, 
  • prepečenec in krekerji ter
  • zelenjavna kaša.

 

Prav tako je priporočeno uživanje dobrih bakterij, saj se med drisko poruši ravnovesje v črevesni flori. To najbolje naredimo s probiotiki oz. zdravimi bakterijami. Probiotične bakterije so naravno prisotne že v nekaterih fermentiranih živilih, kot so repa, kislo zelje in fermentirani mlečni izdelki, ampak se jim v tem času, ko vas muči driska, raje izognite.

Probiotike uživajte s pomočjo praškov in napitkov, ki jih lahko dobite v obliki zdravil brez recepta. Za otroke so na voljo probiotične kapljice, lahko pa jih kombinirate tudi z vitaminom B, ki vam ga v tem stanju, primanjkuje.