Vrhunski sodobni projektorji

Vrhunski sodobni projektorji

09/07/2020 Off By Uredništvo

Pri izbiri projekcijske opreme je seveda nadvse pomembno to, da izberemo dober projektor. Najboljše naprave uporabljajo v kinematografij in drugih okoljih, kjer se uporablja oprema za redno prikazovanje kvalitetnih projekcij na večjih površinah. Kinoprojektor ima svoje prednosti, ki jih lahko posnemamo tudi z drugimi projektorji, če le znamo izbrati pravi izdelek z lastnostmi, ki odgovarjajo dejanskim potrebam uporabnika.

Najboljšo izkušnjo ponujajo sodobni projektorji višjega kakovostnega razreda. V ponudbi se najdejo naprave, ki uspešno posnemajo učinek, ki ga ima profesionalni kinoprojektor. Splača se posegati po novejših modelih, ki imajo napredne funkcionalnosti, od starejših projektorjev pa se ločijo tudi po osnovni tehnologiji. Ne uporabljajo recimo žarnice za projektor, temveč za osvetlitev koristijo bistveno bolj učinkovite in zanesljive diode LED. Žarnice za projektor so šibka točka starejših naprav – resda omogočajo izvedbo svetlih in razločnih projekcij, a so tudi potratne in ne preveč vzdržljive. Ko je treba žarnico zamenjati, se soočimo tudi z visokimi cenami nadomestnih izdelkov, ki včasih upravičujejo kar nakup novega projektorja namesto same žarnice za projektor. Pri sodobnih projektorjih teh dilem ni več, saj uporabljamo drugačno osvetlitev. Priljubljeni so LED projektorji, ki so cenovno dokaj ugodni, imajo odlične lastnosti in dolgo življenjsko dobo, predvsem pa so zelo varčni. Prav tako so na voljo laserski projektorji, ki se v nekaterih okoliščinah še bolje obnesejo.

Pravi kinoprojektor se ponaša z impresivno zmogljivostjo, ki se kaže predvsem v svetilnosti in visoki ločljivosti. Ta učinek lahko brez težav prenesemo v drugo okolje tudi z bistveno manj zmogljivo opremo. Navsezadnje imamo le redko opravka z ambientom, kakršen je v kinodvorani, temveč izvajamo projekcijo na manjši površini in krajši razdalji. Pomembno je le, da upoštevamo svetlobne pogoje in izberemo projektor z zadostno svetilnostjo. Tako lahko dosežemo zelo dober učinek tudi z uporabo cenovno dostopne opreme. Seveda pa vrhunski sodobni projektorji višjega razreda ponujajo še veliko več za tiste, ki te zmogljivosti dejansko znajo izkoristiti.