Viličarji za uporabo doma in v manjših skladiščih

Viličarji za uporabo doma in v manjših skladiščih

11/20/2019 Off By Uredništvo

Motorni viličarji za domačo uporabo so precej redki, saj ima le malo ljudi doma razloge za njihovo uporabo. So pa precej popularni med kmeti, sploh tistimi, ki imajo večje površine skladišč za pridelke. Vseeno pa gre v glavnem za male in enostavne stroje. 

Vseeno pa se tudi domačim mojstrom večkrat zgodi, da morajo prestaviti paleto z gradbenim materialom, v boks zložena drva ali pa kak težji kovinski del za popravilo traktorja. Motorni viličar je v tem primeru povsem preveč, je pa zelo priporočljiv ročni paletni viličar. Z njim je premikanje težjih bremen povsem enostavno, ker jih lahko preko hidravličnega zgloba dvignemo že z zelo malo truda. Prodaja viličarjev tega tipa poteka v kmetijskih, strojnih ali drugih prodajalnah s tovrstno opremo. 

Ročni paletni viličar je v osnovi sestavljen iz dveh vilic, ki so fiksirana na določeno razdaljo. Pod vilicami so razporejena kolesca, ki omogočajo dvigovanje s pomočjo hidravlične ročice. Kolesca morajo biti široka in trda, da zdržijo tudi po več ton pritiska pod sabo brez, da bi se deformirala ali zataknila. Po navadi ima ročni paletni viličar na sprednji strani po dva kolesca na vsako vilico, zadaj pa sta dve večji kolesi speti skupaj na prosti osi, tako da je omogočeno zavijanje viličarja tudi z naloženim bremenom. Nad kolesjem za obračanje je nameščen hidravlični zglob, ki omogoča dvig vilic za nekaj centimetrov s pomočjo ročice. Z isto ročico ročni viličar tudi premikamo.

Prodaja viličarjev poteka s pomočjo prodajalcev, ki so podučeni o tehničnih specifikah viličarjev in znajo svetovati za nakup. Mnogi ročni viličarji imajo tudi pomagalo – električni motor, s katerim je premikanje težjih palet še nekoliko bolj enostavno. Tudi zato je prodaja viličarjev zelo razširjena, saj je to osnovno sredstvo tudi pri večjih skladiščih, kjer imajo primarno vlogo sicer električni viličarji.