Učinkovito proti zobnim nadlogam

Učinkovito proti zobnim nadlogam

10/28/2020 Off By Uredništvo

Skrb za zdrave zobe ni pretirano zahtevna, če le dobro skrbimo za ustno higieno in redno obiskujemo zobozdravnika. Ne moremo pa pričakovati, da se bomo s tem že izognili prav vsem mogočim težavam. V nekaterih primerih na dejavnike, ki povzročajo nastanek obolenj in drugih težav, pač nimamo vpliva. Res pa je, da se s tem izognemo predvsem najpogostejšim nadlogam, ki so lahko zelo neprijetne.

Med takšnimi je paradontoza. To je bolezen, ki je značilna za tiste, ki imajo pomanjkljivo ustno higieno. Pojavi se kot vnetje obzobnih tkiv, kar prepoznamo po rdečih dlesnih in krvavenju, nato tudi po odstopanju dlesni. Paradontoza v izhodišču ni posebej nevarna ali boleča, se pa hitro stopnjuje in razvija, vse do faze, ko ogroža dobrobit celotnega zobovja. Pametno je seveda ukrepati že preventivno, ob prvih znakih pa obiščemo zobozdravnika, ki bo znal pripraviti najboljši plan zdravljenja. Vsekakor pa je paradontoza ena od tistih nadlog, ki jih lahko uspešno preprečimo z dobro preventivo.

To ni vedno možno. Kar nekaj je takšnih težav, ki imajo kakšen genetski vzrok ali druge dejavnike, ki jih ne moremo nadzorovati. To recimo velja za izraščanje zob, ki pogosto predstavlja težavo predvsem pri otrocih. Tudi odrasli pa pogosto koristijo ortodontske storitve. Med najboljšimi rešitvami je v tem primeru zobni aparat Invisalign, ki je tudi zelo priljubljena izbira v zadnjih letih. Pri nas je Invisalign na voljo pri mnogih zasebnih zobozdravnikih oziroma ortodontih in predstavlja mamljivo alternativo navadnim zobnim aparatom. Svojo funkcijo opravlja odlično in omogoča preoblikovanje položaja izraslih zob, ob tem pa je Invisalign povsem neviden.

To je le en primer elegantne rešitve, s katero lahko naslovimo težave z zobmi. S kombinacijo preventive in hitrega ukrepanja z ustreznimi sredstvi lahko zelo dobro skrbimo za svoje zobe in ne pričakujemo kakšnih večjih težav niti na dolgi rok.