Učinkovita učna pomoč pri fiziki

Učinkovita učna pomoč pri fiziki

11/01/2020 Off By Uredništvo

Fizika je lahko precej zahteven učni predmet, težave pa se včasih pojavijo že v osnovni šoli. Še bolj značilni so zapleti pri srednješolcih, ki se ukvarjajo z nekoliko zahtevnejšimi vsebinami in nalogami na tem področju. Včasih pride do tega, da je treba za boljši učni uspeh poiskati dodatno učno pomoč – odlično se obnesejo inštrukcije, saj je fizika kot nalašč za to, da se učne vsebine predstavi na različne načine in učenec s tem doseže bolj poglobljeno razumevanje učne snovi.

Inštrukcije fizike predstavljajo temeljne koncepte in splošna znanja, ki so ključnega pomena za razumevanje vseh učnih vsebin na tem področju. Že v šoli se seveda vse te vsebine podrobno predstavijo, a ne nujno na način, ki vsakemu učencu zagotavlja dobro znanje. Fizika omogoča različne predstavitve, saj so to abstraktni koncepti, ki se na različne načine prenašajo v prakso. Z dobrim pristopom lahko inštrukcije fizike hitro naredijo veliko razliko v razumevanju ključnih konceptov, s tem pa bo veliko lažje tudi razumevanje preostale učne snovi. Prav tako inštrukcije vključujejo vaje, ki so pomembne za utrjevanje znanja in razvoj spretnosti, ki jih učenec potrebuje za reševanje fizikalnih problemov. V tem oziru imajo inštrukcije to prednost, da omogočajo oblikovanje prilagojenih nalog, s katerimi bo razvijanje znanj in praktičnih spretnosti kar najbolj uspešno. Pričakujemo lahko zelo dober rezultat, zato so inštrukcije fizike tudi tako priljubljene.

Pomembno je seveda to, da za inštrukcije izberemo usposobljenega in izkušenega inštruktorja. O uspehu odloča več dejavnikov, v največji meri pa je za to zaslužen prav inštruktor. Pričakujemo lahko zelo dobre rezultate, a ne kar od vsakega inštruktorja – izbiri se splača nameniti nekaj več premisleka, seveda pa tudi nekaj več denarja. V končni fazi rezultati upravičujejo investicijo, gotovo pa se želimo izogniti dodatnemu stresu in zapravljanju časa pri delu z neustreznimi cenejšimi inštruktorji.