Tudi probiotiki skrbijo za zdravo življenje

Tudi probiotiki skrbijo za zdravo življenje

05/10/2022 Off By Uredništvo

Če želimo poskrbeti za zdravo telo in dobro počutje, bomo imeli s tem kar nekaj dela. Seveda zelo pomaga ustaljena rutina, tako da le vzdržujemo zdrav življenjski slog, a pred tem bo treba marsikaj poizvedeti o tem, kakšna rutina to sploh je in kaj vse bo treba spremeniti, da lahko pridemo do boljšega rezultata. 

Zelo velik vpliv na naše zdravje in počutje ima predvsem prehrana, na katero se sicer pogosto osredotočamo, so pa vseeno nekoliko zapostavljeni probiotiki. Veliko je govora o beljakovinah, ogljikovih hidratih in maščobah, o zalogah energije, o kalorijah in hujšanju, manj pa o delovanju prebavnega sistema in o učinkoviti presnovi.

Kaj hitro se lahko zgodi, da se preveč osredotočimo na ene faktorje, druge pa zanemarimo. V tem primeru seveda ne moremo pričakovati dobrega končnega rezultata, saj se bodo pojavile težave na drugi strani. 

Če se trudimo urediti svojo prehrano, a pri tem ne izkoristimo pomoči, ki jo nudijo probiotiki, se bomo zelo težko privadili na zdrav jedilnik. Hitro se zgodi, da bomo prizadevanja za zdravo prehrano opustili, ker naše telo ob takšnih prilagoditvah preprosto ne bo dobro delovalo. Če pa imamo že v izhodišču pravi pristop, bomo takšne spremembe lažje uveljavili in prišli do ustrezne rutine.

Probiotiki so nam morda poznani s področja prehrane, a imajo zelo pomembno vlogo tudi za zdravje

Kako nam probiotiki pomagajo?

Naše telo za dobro delovanje potrebuje vnos ustreznih hranil, a pri tem se močno zanaša tudi na delovanje mikroorganizmov, ki skrbijo za razgradnjo in presnovo teh hranil. Ko zaužijemo hrano, ta namreč še ni pripravljena na to, da jo telo lahko izkoristi za svoje delovanje. Prepotovati mora skozi prebavni sistem, kjer se živila predelajo in razgradijo v ustrezno obliko. Za to skrbijo mikroorganizmi, ki sestavljajo našo mikrofloro. V želodcu in črevesju poteka veliko aktivnosti, ki pripomore k zdravemu življenju, čeprav se tega morda sploh ne zavedamo. In ravno tu imajo probiotiki pomembno vlogo.

Da bi lahko kar najbolje izkoristili vse, kar nam ponujajo kakovostna hranila, moramo poskrbeti za to, da je možno živila učinkovito razgraditi in jih pripraviti za prehod v krvni obtok. Ob tem lahko naslovimo še kakšne druge potencialne težave, uporabimo recimo antioksidant za preprečevanje kopičenja škodljivih snovi, ki jih zaužijemo ali nastanejo pri razgradnji prehrane. A še večjo vlogo imajo mikroorganizmi, ki stalno skrbijo za razgradnjo živil. 

Mikroorganizmi lahko dobro delujejo, če imamo urejeno prehrano, lahko pa jih hitro vržemo iz tira, recimo s kakšnimi neustreznimi živili, z okužbami in boleznimi, s poškodbami … V takšnih primerih so potrebni probiotiki, ki povrnejo optimalno delovanje naše mikroflore.

Probiotiki so nujni v primeru porušenega ravnovesja mikroorganizmov

Mikroorganizmi v naših prebavilih stalno opravljajo pomembno delo. V svojem vsakdanu morda ne bomo opazili velikih razlik, če pride do kakšnih manjših sprememb v delovanju prebave, lahko pa pride tudi do večjih težav. 

Ravno takrat so probiotiki nujni, saj pomagajo povrniti normalno ravnovesje in spodbuditi normalno delovanje prebave. Podobno velja za druga koristna dopolnila, kot je antioksidant, tudi takšni dodatki nam lahko pomagajo predvsem takrat, ko zaznamo težave.

V primeru prebavnih težav so lahko prav probiotiki prava rešitev

V primeru probiotikov smo pozorni predvsem na večje motnje, ki vplivajo na stanje v prebavilih. Najbolj značilna situacija je morda zdravljenje z antibiotiki, ta sredstva namreč zavirajo delovanje mikroorganizmov – ravno to je tudi njihov cilj, saj se uporabljajo za odpravljanje okužb, ki jih prenašajo škodljivi mikrobi. 

A antibiotiki neizogibno prizadenejo tudi koristne mikroorganizme, zato se ravnovesje poruši in prebava ne deluje več optimalno. Prava rešitev so probiotiki, ki pomagajo zopet vzpostaviti ravnovesje. 

Ne le v primeru zdravljenja z antibiotiki, tudi v drugih situacijah, ki pomenijo obremenitev za prebavila. Včasih gre preprosto za prevelike obroke, morda za pretiran vnos alkohola ali kakšne druge faktorje. Seveda pa lahko probiotike uživamo tudi preventivno, da ohranjamo optimalno pripravljenost našega telesa.

Probiotiki so enostavno dostopni v prosti prodaji

Za razliko od kakšnih drugih prehranskih dopolnil in zdravil, lahko probiotike zelo enostavno dobimo v različnih prodajalnah. Koristne kulture vsebujejo tudi jogurti, kefir in drugi probiotični izdelki, namenjeni splošni uporabi. Nadalje se probiotiki pripravljajo kot prehransko dopolnilo, podobno kot omega 3 in druge koristne snovi, ki jih lahko dobimo v prehrani ali pa jemljemo kot dopolnilo.

Kljub temu, da so nam probiotični izdelki vedno na voljo, se lahko hitro zgodi, da jih ne uživamo dovolj ali pa nanje kar nekoliko pozabimo. Sploh v primeru, da imamo kakšne težave, se vsekakor priporočajo skrbno pripravljeni probiotiki v obliki dopolnila. 

Prepričamo se, da gre za kvalitetna dopolnila s preverjenimi sestavinami, pozorni smo tudi na kontrolo kakovosti. Tako bomo dobili najboljša hranila za svoje telo, isti premislek seveda velja tudi za vitamine, omega 3, antioksidante in druga koristna dopolnila.

Najbolje bo to ponudbo iskati pri uveljavljenih strokovnjakih, ki pripravljajo kvalitetna dopolnila. Seveda si lahko pomagamo z jogurti in drugimi živili, a če potrebujemo specifično probiotike, bo bolje poseči po skrbno pripravljenih dopolnilih, ki prinašajo res prav tisto, kar potrebujemo. Kvalitetni probiotiki nam bodo zelo pomagali pri vzdrževanju zdravega življenjskega sloga, zato se splača izbrati najboljše izdelke te vrste.