Totalna zatemnitev prostorov v hiši

Totalna zatemnitev prostorov v hiši

11/10/2019 Off By Uredništvo

Senčila predstavljajo široko skupino produktov, med katerimi najdemo tako različne izdelke, da je že težko pomisliti, da vsi služijo istemu namenu. Od zunanjih in notranjih žaluzij, navadnih zaves, plise zaves, rolet in rolojev, senčila so resnično široka gruča izdelkov za opremljanje bivalnih stanovanjskih enot. Večina kategorij senčil predstavljajo bolj mehka oziroma notranja senčila. V prvi vrsti so to zavese, ki se uporabljajo že več stoletij, toda med njih štejemo še žaluzije, plise zavese in roloje različnih izvedenk. 

V prostorih, kjer se ljudje zadržujejo veliko časa, pa je potrebna vgradnja totalnih senčil. To so v prvi vrsti rolete iz plastike ali aluminija. Zlasti v spalnicah je zelo pomembno, da imamo na voljo popolno zatemnitev. Trdna tema pripomore h bistveno boljšem spancu, marsikje so problem tudi obcestne luči, ki jih ne moremo izklopiti. Zato so rolete osnovna izbira pri senčilih in se jih danes poslužujejo skoraj pri vseh novogradnjah. Tudi v starejših hišah je vgradnja rolet povsem smiselna naložba. Rolete obenem tudi ščitijo notranjost pred premočno svetlobo in vetrom, kjer je to potrebno.

Poleg rolet, ki predstavljajo velik delež senčil, se v zadnjih letih čedalje bolj uveljavljajo tudi tende za zastiranje teras in balkonov. Tende so platnena zagrinjala, ki lahko delujejo tudi kot začasna streha in nas ščitijo pred soncem in dežjem. Mehanizmi, ki razpirajo in zlagajo tende, so lahko zelo različni. Najbolje je, da strokovnjaki za vgradnjo že prej premerijo prostor, ki ga rabimo zastreti, in se na podlagi teh podatkov nato odločijo za vgradnjo želenega tipa tend. V nekaterih primerih se da tende namestiti tudi tako, da jih čez zimo snamemo in tako podaljšamo njihovo življenjsko dobo. S tem jih tudi obvarujemo pred morebitnimi snežnimi bremeni, ki bi lahko padla s strehe nad njimi in jih poškodovala.