Toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda

04/27/2021 Off By Uredništvo

Toplotne črpalke postajajo vedno bolj priljubljene in se pravzaprav uveljavljajo že kot privzeta rešitev za ogrevanje sodobnih stanovanjskih prostorov. Imajo mnoge prednosti, s katerimi prepričajo tudi zahtevnejše uporabnike. A obenem postavljajo tudi nekatere izzive, ki jih moramo rešiti, preden se odločimo za vgradnjo tovrstne opreme.

Že to recimo, kateri tip črpalke izbrati. Priljubljena izbira so toplotne črpalke zrak voda, ki pa še zdaleč niso edina možnost, ki jo imamo na tem področju. Nadalje moramo ugotoviti, za kakšen namen bomo toplotno črpalko uporabljali. Lahko se uporabljajo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjskih prostorov, na voljo pa so tudi modeli za ogrevanje sanitarne vode. Vsekakor lahko računamo na to, da bomo z uporabo takšne opreme zelo zadovoljni, a le, če postopamo premišljeno in se odločimo za tiste rešitve, ki res najbolje odgovarjajo našim zahtevam.

Na dolgi rok pričakujemo prihranke, ki izvirajo iz varčnega delovanja in pridobivanja brezplačne energije iz okolja. Ne smemo pa zanemariti nekaterih stroškov, ki se jim ne moremo izogniti. Črpalke pri delovanju porabljajo nekaj električne energije, ki se sicer ne porablja neposredno za ogrevanje, je pa potrebna za delovanje opreme. Poraba bo torej še vedno precej nizka, a vseeno nastanejo omembe vredni stroški. Prav tako moramo poskrbeti za servis toplotnih črpalk, ki na dolgi rok poskrbi za brezhibno delovanje opreme, tako da lahko pričakujemo dejanski izkoristek vseh prednosti te tehnologije. Na vse to moramo misliti že v izhodišču, ko se odločamo za izbiro ustreznega ogrevalnega sistema za naš dom. 

Energijo iz okolja lahko pridobivamo na različne načine, toplotne črpalke zrak voda predstavljajo le eno možnost

Toplotne črpalke zrak voda v primerjavi z drugimi izvedbami

Mnogim predstavlja prvo preglavico že široka ponudba različnih tipov toplotnih črpalk. Razlikujejo se predvsem po tem, iz kje pridobivajo energijo za ogrevanje. Že naziv posameznih tipov nam pove, za kakšno rešitev gre.

Razvidno je na primer, da toplotne črpalke zrak voda za ogrevanje uporabljajo energijo iz zraka, to pa uporabijo za ogrevanje vode v ogrevalnem sistemu. To velja za najbolj enostavno rešitev, ki v praksi tudi odlično deluje. Takšne črpalke odlikuje ugodna cena, saj so dokaj enostavne, predvsem pa ne potrebujejo kakšne posebne dodatne opreme. Na dolgi rok lahko pričakujemo minimalne stroške, z opremo pa tudi ne bo veliko dela. Potrebujemo sicer nekaj prostora za namestitev zunanje enote, a v tem oziru je črpalka povsem primerljiva z običajno klimatsko napravo.

Alternativo predstavljata dve izvedbi, to so toplotne črpalke zemlja voda in voda voda. Zemlja voda koristi energijo, ki je shranjena v vrhnji plasti zemlje. Zahteva vgradnjo podzemnih kolektorjev, torej moramo imeti na voljo nekaj zunanje površine in možnost namestitve takšne opreme. Ta izvedba je bolj zmogljiva in zanesljiva kot toplotne črpalke zrak voda, tudi v hladnih zimah lahko ogrevajo večje stanovanjske objekte. Še bolj to velja za izvedbo voda voda, ki pridobiva energijo iz podtalnice, a seveda zahteva vgradnjo opreme za zbiranje vode in izmenjavo energije.

Različni tipi imajo različne prednosti in slabosti. Za običajno uporabo v stanovanjskih hišah se priporočajo toplotne črpalke zrak voda, ki so najbolj enostavne in najcenejše, ponujajo pa prepričljiv učinek.

Kako se toplotne črpalke zrak voda obnesejo v praksi?

Res je, da so toplotne črpalke zrak voda šibkejše od izvedb zemlja voda in voda voda, a v praksi to še nič ne pomeni. Še vedno so namreč dovolj zmogljive, da lahko uspešno ogrevajo stanovanje preko mrzle zime. Ti modeli se lahko kosajo z ekstremno nizkimi temperaturami, vse do -30 stopinj Celzija, kar je vsekakor dovolj za povprečno zimo. Poleg tega lahko morebitne pomanjkljivosti na področju zmogljivosti enostavno dopolnimo s sistemom za dogrevanje, tako imenovane hibridne toplotne črpalke ponujajo brezkompromisno zmogljivost, s tem da še vedno koristijo vse prednosti, ki jih prinašajo toplotne črpalke zrak voda. Za mnoge zahtevnejše uporabnike je prav takšna kombinacija najboljša izbira.

Tudi v zimskih dneh lahko toplotne črpalke zrak voda pridobijo dovolj energije za ogrevanje

Toplotne črpalke zrak voda v različnih vlogah

V sodobnih stanovanjih imamo različne sisteme za ogrevanje, ki se ne razlikujejo le po viru energije, ki se za ta namen porablja. Razlikujejo se tudi sama grelna telesa, zato imamo na voljo različne izvedbe toplotnih črpalk. Odločamo se za ustrezno zmogljivost glede na to, ali imamo visokotemperaturni ali nizkotemperaturni ogrevalni sistem oziroma grelna telesa. Prav tako se lahko toplotne črpalke zrak voda uporablja za različne namene, tudi za ogrevanje sanitarne vode. Vse to so različne vloge, v katerih se črpalke odlično obnesejo, a moramo premišljeno izbrati pravi model, ki je dejansko pripravljen na takšne naloge.

Pobrskati moramo po ponudbi, ki je lahko kar nekoliko preveč obsežna, še posebej za tiste, ki se ne spoznajo na vse detajle, ki odločajo o končni izkušnji. Kaj hitro se lahko izkaže, da smo zagrešili kakšno napako pri izbiri. Temu se izognemo tako, da vprašamo za nasvet strokovnjaka, običajno kar trgovca, ki lahko opravi tudi dostavo in montažo, na dolgi rok pa tudi servis toplotnih črpalk. Tako lahko pričakujemo popolno ustreznost in brezhibno delovanje toplotne črpalke za ogrevanje v našem domu, ne glede na to, kakšna grelna telesa uporabljamo in kakšno črpalko potrebujemo.