Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

06/06/2019 Off By Uredništvo

Poznamo različne izvedbe toplotnih črpalk. Te se razlikujejo v prvi vrsti po tem, kateri vir energije iz okolja uporabljajo za ogrevanje, nato pa še po tem, kakšno ogrevanje ponujajo – lahko gre za ogrevanje vode, lahko pa se ogreva neposredno zrak. Ena izmed priljubljenih izbir je toplotna črpalka za sanitarno vodo, ki lahko ogreva tako vodo kot tudi same stanovanjske prostore, seveda pa bo treba za tak učinek izbrati pravo črpalko. Na voljo je več možnosti.

Najboljša izbira je toplotna črpalka voda voda, ki za ogrevanje sanitarne vode koristi energijo iz podtalnice. Zanimivo je, da lahko vodo ogrevamo z energijo vode. Ima pa takšna toplotna črpalka cenik, ki je v začetku precej neugoden – pričakovati gre namreč visoke stroške pri vgradnji, saj moramo doseči podtalno vodo, torej bo potrebno vrtanje globoko v zemljo. Poleg tega sploh ni nujno, da imamo dostopen bližnji vir podtalne vode, tako da ta opcija mogoče sploh ne pride v poštev.

Zelo zanesljiva možnost je toplotna črpalka zemlja voda, ki vodo ogreva s pomočjo energije iz zemlje. V tem primeru ima toplotna črpalka cenik bistveno ugodnejši, saj lahko energijo pridobivamo že iz zgornjih plasti zemlje, vgradnja ne bo pretirano zahtevna ali draga. Poleg tega zagotavlja zemlja dovolj energije za zanesljivo ogrevanje v mrzlih zimskih dneh – preko večjega dela leta zemlja prejema in skladišči energijo sonca, to pa lahko izkoristi dobra toplotna črpalka za sanitarno vodo ali ogrevanje prostorov.

Najbolj ugoden bo imela toplotna črpalka cenik v primeru, da pri vgradnji sploh ni treba posegati globoko v zemljo. To je značilnost črpalk zrak voda, ki koristijo energijo iz zraka, tako pa ne zahtevajo vgradnje podzemnih elementov. To pomeni, da bo vgradnja zelo ugodna, stroški so minimalni. Res pa je, da takšna toplotna črpalka za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov v zimskih dneh morda ne bo zadostna, če se temperature za dlje časa močno spustijo.