To so najbolj priljubljene vrste koles!

To so najbolj priljubljene vrste koles!

01/01/2022 Off By Uredništvo

Kolesarjenje nasploh postaja vse bolj priljubljeno, uveljavlja se tudi kot alternativa prevažanju z avtomobilom ali javnim mestnim prometom. Zato je vedno več zanimanja po kolesih, proizvajalci pa pripravljajo vedno bolj zanimive modele, ki se prikupijo rekreativcem. V ponudbi uglednih znamk dobimo zelo širok nabor različnih vrst koles, tako da se ne bomo odločali le med cestnimi in gorskimi kolesi. Poznamo recimo še treking kolesa, gravel kolesa, pa posebna mestna kolesa in še marsikaj drugega.

Ker bo v tej ponudbi morda kar težko izbrati pravi model, je treba kolo vedno kupovati pri uglednem trgovcu. Dobra kolesarska trgovina v vsakem primeru upraviči zaupanje in ne glede na izbiro ponuja vrhunsko opremo. Trgovina Wheelbase shop pri nas predstavlja izredno atraktivno ponudbo, ki združuje zanimive modele koles priznanih znamk

Treking kolesa Scott

Dobro poznamo gorska in cestna kolesa, a v kolesarskih trgovinah bomo našli tudi druge vrste. Treking kolesa Scott dokazujejo, da se ni treba odločiti za eno ali za drugo izbiro. Nenazadnje se le redki kolesarji nameravajo voziti le po gorskem terenu ali zgolj po cestah. Tako so treking kolesa Scott prilagojena raznovrstnim terenom, predvsem pa so pripravljena na kakšne daljše izlete. Idealna so za kakšne bolj zagrizene rekreativce, ki se pogosto podajajo na daljše poti, seveda pa se takšna kolesa dobro obnesejo tudi za vsestransko rabo, saj so res dobro pripravljena na praktično vse izzive.

Posebno prednost imajo treking kolesa Scott pri daljših kolesarskih odpravah, za kar so pravzaprav takšna kolesa najbolj prilagojena. Včasih se lotimo kakšnih večjih podvigov, recimo se za več dni odpravimo na kolesarski izlet, ali pa si za celo odpravo rezerviramo več mesecev in na kolesu praktično živimo. Pri nas imamo recimo Slovensko turnokolesarsko pot, ki jo lahko obdelamo v enem zamahu, kar bo gotovo vzelo nekaj tednov. Pogosto pa najdemo tudi druge izzive, ki zahtevajo dobro pripravljeno kolo. Za treking kolesa Scott velja, da so dobro pripravljena na te izzive. Predvsem so treking kolesa zelo prilagodljiva, omogočajo uporabo razne dodatne opreme, zelo pomembno je predvsem to, da lahko nanje namestimo torbe in vzamemo s seboj tudi vse potrebno za pot.

kolesarjenje

Moško in žensko treking kolo

Med treking kolesi bomo našli modele, ki so zelo dobro prilagojeni tovrstni uporabi, je pa ponudba zelo široka in se pojavljajo tudi drugačne razlike. Gotovo gre izpostaviti tudi razliko v ponudbi moških in ženskih koles. V čem se žensko treking kolo razlikuje od moškega?

Tu moramo biti zelo pozorni na to, da najdemo dejanske razlike, ne le vizualnih prilagoditev, ki se pogosto pripravljajo za oba spola. Tudi pri kolesih je pogosto razlika le v tem, da modeli za moške in ženske drugače izgledajo, v resnici pa je kolo enako. A če brskamo po višjem rangu med treking kolesi, bomo našli tudi druge razlike.

Najbolj značilna prilagoditev, ki jo ima žensko treking kolo, je drugače oblikovan okvir. Zgornja prečna gred okvira je nižja, pri mestnih kolesih je recimo ukrivljena in se s svojim izgledom že takoj loči od podobe moških koles. To je sicer manjša prilagoditev, žensko treking kolo ima lahko še druge posebnosti. Proizvajalci pripravljajo prilagojene okvire, ki so nekoliko manjši in krajši, da omogočajo udobno vožnjo ženskam, ki imajo v povprečju nižjo višino telesa. Najdemo tudi ženski sedež, ki je prilagojen anatomiji telesa, pri krmilu pa imamo tako ali tako na voljo poljubne prilagoditve za udobno vožnjo.

Pri treking kolesih je zelo pomembno, da prilagodimo vse potrebne lastnosti kolesa, tudi detajle. Če nameravamo kolo uporabljati na daljših poteh, bodo te spremembe hitro prišle do izraza. Če nam kaj ne ustreza, nas bo na dolgi odpravi zelo motilo, tudi če gre le za malenkost. Zato se vsekakor splača izbrati žensko treking kolo, sploh če pobrskamo na https://www.wheelbase-shop.com/kategorija-izdelka/kolesa-in-okvirji/treking-mestna-kolesa/ po ponudbi takšnih koles v višjem kakovostnem razredu. Pričakujemo lahko, da bomo dobili izredno prepričljiva kolesa, s katerimi bomo dobro pripravljeni na vse izzive pri krajših in daljših izletih, tudi pri vožnji po mestu.

Druga kolesa, ki so lahko zelo zanimiva

Že na spletnih straneh kolesarskih trgovin lahko dobimo celo vrsto različnih koles, ponudba je res pestra. Običajno so kolesa razvrščena v različne kategorije glede na namen uporabnika, predvsem glede na to, po kakšni podlagi se bomo večinoma vozili. A če nekoliko podrobneje pobrskamo po tej ponudbi, dobimo veliko variacije, ki na prvi pogled ne pride toliko do izraza.

Vzemimo za primer gorska kolesa, ki so seveda vsem dobro znana. Uporabljamo jih za vsestransko uporabo, pravzaprav s tem nazivom označujemo praktično vsa kolesa, ki niso primerna le za vožnjo po urejenem terenu. Tako se gorska kolesa med seboj močno razlikujejo. Osnovni modeli so precej enostavno zasnovani, imajo pa prepoznavne značilnosti gorskih koles – široke gume z grobim profilom, več prestav za vožnjo v klanec, vzmetenje vsaj na prednjih vilicah … To najdemo že pri cenejših kolesih te vrste. Če pa podrobneje preverimo to ponudbo, najdemo tudi bistveno bolj dovršena kolesa. Napredna gorska kolesa imajo veliko bolj dodelano zasnovo, povem prilagojen in ojačan okvir, posebne gume in druge prilagoditve. Tu najdemo še specializirana kolesa, recimo kolo za downhill. Nenazadnje pa bi lahko v to kategorijo uvrstili tudi gravel kolesa in treking kolesa.

Med cestnimi kolesi izstopajo tako imenovane specialke, ki so povsem prilagojene prav vožnji na urejenem terenu. Pričakujemo lahko izvrstno izkušnjo pri uporabi na cesti, saj so ta kolesa hitra in okretna, z ozkimi gladkimi gumami odlično pretvorijo energijo v hitrost. Za daljše odprave po cesti je to vsekakor veliko boljša rešitev. Bomo pa tudi med cestnimi kolesi našli nekaj variacije, tu se recimo znajdejo tudi kakšna mestna kolesa, ki so prilagojena uporabi na mestnih ulicah. Spet pa lahko izpostavimo še tista kolesa, ki veljajo za res vsestranska, za vožnjo po cesti so recimo dobro prilagojena tudi gravel kolesa.

Kaj nam ponuja gravel kolo?

Vsaka trgovina sicer nima zares široke ponudbe, ki bi pokrila vse omenjene vrste koles, prav tako smo nekatere izpustili. Omembe bi si morda zaslužila še otroška kolesa, v zadnjem času gotovo izstopajo tudi električna kolesa. A prav tako se veliko kupcev odloča za gravel kolo, ki ga najdemo v ponudbi kolesarskih trgovin. Takšno kolo je lahko zelo posrečena izbira, zanj se odločajo predvsem rekreativci, ki imajo nekoliko višja pričakovanja in že dobro vedo, katerim zahtevam morajo ugoditi z izbiro kolesa.

Gravel kolo je dobro prilagojeno uporabi na razgibanem terenu, odlično se obnese tako na cesti kot na neurejeni podlagi. Že s svojim nazivom izdaja, da je izvrstno za uporabo na makadamu, kjer pride res najbolj do izraza. To kolo je izdelano tako, da ponuja kar najboljšo izkušnjo na terenih, s katerimi se pogosto srečujemo. Rekreativni kolesarji načeloma ne zaidejo na kakšne zelo zahtevne gorske poti in druge nepredvidljive podlage, se pa pogosto srečujejo z makadamom, kolovozi in podobnimi tereni, kjer cestno kolo ne bo tako prepričljivo. Zato je gravel kolo izvrstna izbira za tiste, ki se pri svojih izletih nočejo srečevati z omejitvami, hkrati pa ne želijo žrtvovati odličnega delovanja na cesti.

Gravel kolo ima vsaka specializirana kolesarska trgovina, bo pa tu morda nekaj manj izbire oziroma se moramo bolj pozorno posvetiti izbiri pravega modela. Zelo pomembno je, da izberemo kolo, ki nam povsem ustreza, saj je gravel kolo namenjeno prav temu, da svojo opremo kar najbolje izkoristimo. Za to bomo dobili veliko priložnosti na raznovrstnih poteh.

Kompakten kolesarski nahrbtnik za dolge izlete