Težave pri zaščiti mobilnega telefona

09/20/2019 Off By Uredništvo

Sodobni mobilni telefoni so dragi, hkrati pa so neprecenljivi za praktično vsakega uporabnika. To pomeni, da jih je treba dobro zaščititi, pri tem pa ne smemo ovirati uporabnosti naprave. To morda ne bo enostavna naloga – najbolj ranljivi so namreč prav tisti deli, ki so najbolj uporabni in jih ne moremo preprosto vgraditi v trdno ohišje. To je predvsem steklo za telefon, ki prekriva zaslon. Do zaslona moramo seveda imeti stalen dostop, tako da ga težko zaščitimo.

Težave se pojavijo predvsem pri dražjih telefonih, pri katerih si tudi popravila težje privoščimo. Tako bo recimo iPhone servis morda zahteval znatno finančno investicijo in bi lahko za ta denar dobili že nov telefon nekoliko nižjega kakovostnega ranga. Seveda iPhone servis ni edini primer dragih popravil, tudi druge znamke imajo v višjem kakovostnem razredu svoje predstavnike, ki so pregrešno dragi in tudi v primeru popravil ne bodo posebej prijazni do denarnice. Na srečo so nekoliko bolj prijazni sami proizvajalci in prodajalci mobilnih telefonov – v garancijskih pogojih lahko običajno zasledimo kakšno besedo o tem, da so nekatera popravila brezplačna ali pa je možno telefon v določenih pogojih celo zamenjati. Tako je lahko tudi iPhone servis povsem ugoden!

A seveda je še vedno bolje na telefon dobro paziti. Če zaradi nepazljivosti razbijemo steklo za telefon, nam garancijski pogoji tega ne krijejo, tako da bo treba za popravilo oziroma zamenjavo seči v lasten žep. Tako je morda vseeno smiselna uporaba zaščitne opreme, med katere sodijo etuiji in torbice. Steklo za telefon lahko zaščitimo s folijo, ki preprečuje nastanek prask pri shranjevanju telefona v žepu, težko pa takšna zaščita pomaga pri padcih in udarcih. Steklo sicer lahko zaščitimo tudi na nekatere druge načine, a vedno se soočimo s kompromisom med uporabnostjo in zaščito – o tem, katero stran bolj cenimo, moramo odločiti sami.