Tenda je pravo senčilo za vsako okolje

Tenda je pravo senčilo za vsako okolje

09/06/2021 Off By Uredništvo

Spomladi že težko pričakujemo tople sončne žarke, ki vabijo na prosto, komaj čakamo, da se bomo lahko malo sončili. A že kmalu se potem izkaže, da je močno sonce tudi nevšečnost, pred katero se je treba skriti. Tako ne bomo mogli povsem uživati v prijetnih poletnih dneh, če se na to ne pripravimo najbolje. Če pa imamo pravo opremo, bomo tople poletne mesece odlično izkoristili za razne dejavnosti na prostem, lahko pa tudi samo za počitek v prijetnem ambientu. Tako doma kot na drugih mestih za ta namen uporabljamo senčila, med katerimi se posebej dobro izkaže tenda. To je preprosta rešitev, s katero bomo brez težav kljubovali močnim sončnim žarkom.

Senčila so izredno priljubljena povsod, kjer želimo dobro izkoristiti zunanje površine in uživati ob visokih temperaturah, a hkrati ne mislimo prenašati močnih sončnih žarkov. Prav tako lahko pomagajo pri zaščiti površin, ki imajo občutljive materiale. UV sevanje je namreč velika obremenitev za les in plastiko, pa tudi za druge materiale, tudi če so namenjeni zunanji uporabi. Zato se lahko tenda res dobro obnese s praktično vsakem okolju. Imamo pa na voljo tudi druga senčila, ki jih lahko izkoristimo s še boljšim učinkom. Izbira je odvisna od tega, kakšne površine nameravamo prekriti – doma si pogosto lahko privoščimo več svobode in se odločamo za senčila na podlagi različnih prioritet. Za kakšen gostinski lokal ali kakšno drugo poslovno uporabo pa potrebujemo senčila, ki ustrezajo predvsem tisti nalogi, s katero prepričajo naše stranke.

Tenda za domače površine

Na domačih površinah se dobro znajdejo praktično vsa zunanja senčila. Bomo pa imeli različne zahteve tudi pri izbiri opreme za takšno okolje, poleg tega so lahko tudi domači uporabniki precej zahtevni. Nenazadnje želimo svoj dom in okolico gotovo opremiti tako, da bomo uživali v brezhibni funkcionalnosti, senčila pa imajo tudi opazno estetsko vlogo.

Na svoje potrebe lahko dobro odgovorimo že s preprostim senčnikom. V primerjavi s tem je tenda bistveno bolj kompleksna in dražja rešitev, zato se mnogi odločijo za to, da bodo na vrt postavili kar senčnik. To je včasih dobra izbira tudi na kakšnih manjših terasah gostinskih lokalov. A pri dolgoročni uporabi se hitro izkaže, da ne gre za ravno posrečeno rešitev. S senčnikom bomo imeli težave – pokriva precej majhno površino, ni stabilen vetru, lahko se tudi prevrne in nam uide. Nekaj več dela bo že s postavitvijo in namestitvijo, seveda tudi s pospravljanjem, zato so senčniki lahko kar nadležni.

V tem oziru se tende bolje znajdejo, še posebej pri tistih uporabnikih, ki pričakujejo brezhibno delovanje svoje opreme. S tendo ni kakšnega posebnega dela, preprosto deluje in v vsakem trenutku nudi zanesljivo zavetje pred močnim soncem. Poleg tega je zelo praktična, sploh če smo nekoliko bolj pozorni na različne možnosti, ki jih imamo pri nakupu in namestitvi ter tudi pri uporabi te opreme.

Kako deluje tenda?

V ponudbi najdemo raznovrstne izvedbe takšne opreme. Poznamo predvsem enostavne zasnove, ki se jih fiksno namesti na svoje mesto, lahko pa je tenda nameščena na prilagodljiv mehanizem, ki ga lahko preprosto upravljamo.

V vsakem primeru se konstrukcija na eni strani vpne na objekt. Na drugi strani lahko prosto visi preko površine, lahko pa ima tudi podporne stebre ali drugo konstrukcijo, če gre za večjo površino ali če objekt ne ponuja dovolj nosilnosti za takšno opremo. Že s povsem enostavno zasnovo uspešno prekrijemo površino s trpežno tkanino, ki preprečuje vdor sonca, a ohranja prijeten ambient. 

Še bolj priljubljena je tenda, ki se lahko pomika preko površine. Namestimo jo na premično konstrukcijo, običajno je to elegantno kovinsko ogrodje, ki tkanino lepo zloži, lahko jo tudi pospravi v kaseto, kar je zelo priročno. Pričakujemo namreč, da bodo zunanja senčila praktična in elegantna, poleg tega jih želimo lepo pospraviti, ko niso v uporabi. S premičnim mehanizmom lahko upravljamo ročno, še bolje pa je, če ima tenda vgrajen električni pogon, ki ga enostavno upravljamo z gumbom ali kar z daljincem.

Tenda je lahko povsem enostavna, a bo zelo učinkovita

Tenda za gostinski lokal

Tudi na terasah gostinskih lokalov potrebujemo zanesljiva senčila. Včasih se uporabljajo senčniki, ki pa so bolj primerni kvečjemu za kakšne stojnice ali podobne kotičke. Če imamo pravo teraso, pride gotovo bolj v poštev tenda. Pravzaprav je ta oprema kot nalašč za takšno okolje.

Nudi namreč veliko fleksibilnosti. V gostinskem lokalu se odločamo predvsem za premične tende, s katerimi lahko enostavno prilagajamo položaj in na teraso spustimo nekaj več sonca, če je to potrebno. Prav tako lahko na ta način površino dobro zavarujemo pred drugimi neugodnimi dejavniki, tudi pred dežjem in vetrom. Dodaten plus je ta, da je tenda prilagodljiva in jo lahko izkoristimo tudi kot lep estetski poudarek. Nenazadnje ima veliko površino in je zelo opazna, ponuja torej veliko prostora za prikaz kakšnega vabljivega motiva ali pa vsaj logotipa, da izrazimo svojo prisotnost in privabimo stranke. Tako je tenda izredno posrečena ravno v takšnem okolju, če želimo za svoje goste kar najbolje poskrbeti.