Stoli za udobno sedenje

Stoli za udobno sedenje

10/07/2020 Off By Uredništvo

Glavni namen vsakega stola je bržkone prav ta, da omogoča udobno sedenje. V nekaterih primerih je ta vloga bolj izrazita, v drugih manj. Najbolj očitna je vloga udobja pri stolih, ki jih uporabljamo dlje časa, to so recimo pisarniški stoli, pa tudi stoli za jedilnico in drugi vsestranski stoli, na katere pogosto sedemo. V vsakem primeru mora biti pohištvo svojemu namenu dobro prilagojeno, če želimo pričakovati dobro izkušnjo pri uporabi. Stole je treba premišljeno izbrati glede na njihov namen. 

Nekatere stole uporabljamo po več ur na dan. Najbolj izrazit primer je pisalni stol, vsaj za tiste, ki delajo za mizo in pri tem večinoma sedijo. V tem primeru uporabljamo pisalni stol tudi po osem ur na dan ali dlje, zato je seveda nadvse pomembno, da je stol udoben in prijeten. Poleg tega pride zelo do izraza tudi ergonomska zasnova, ki poskrbi da pri sedenju vzdržujemo zdravo držo. Tako nam pisalni stol pomaga razbremeniti hrbtenico in odpraviti dolgoročne posledice, ki jih prinaša dolgotrajno sedenje. 

Posebej udobni morajo biti še drugi stoli, ki jih pogosto in dlje časa uporabljamo. To so recimo stoli za jedilnico, saj jih uporabljamo vsakodnevno pri obedovanju, pogosto pa tudi pri drugih dejavnostih v domačem okolju. Jedilniški stoli so vsestranski in jih s pridom uporabljamo, ravno zato pa se bodo pokazale vse odlike tovrstnega pohištva. Poleg tega imajo stoli za jedilnico v svoji vlogi še druge ključne lastnosti, na katere ne smemo pozabiti, tako da bo treba poiskati ustrezen kompromis. Za pisalni stol to ne velja vedno, saj je funkcionalna vloga izrazita prioriteta.

Kompromisi postajajo vedno bolj prilagodljivi, če se odmikamo od stolov, ki jih res uporabljamo redno in za dlje časa. Udobje je vedno manj pomembno, zato lahko kose, ki so namenjeni le kratkotrajni rabi, pogosto brez skrbi izbiramo na podlagi drugih lastnosti, recimo vizualnega učinka.