Spoznajte različne vrste zvočnikov

Spoznajte različne vrste zvočnikov

01/01/2022 Off By Uredništvo

Kvalitetno ozvočenje v največji meri odloča o tem, kakšne izkušnje bomo deležni pri poslušanju glasbe in drugih avdio vsebin. Nadalje je vloga zvočnikov izredno pomembna pri gledanju filmov in televizijskih vsebin, se pa pri tem kvalitetno ozvočenje včasih precej zanemarja. Kar neverjetno je, kako lahko svojo izkušnjo nadgradimo z zvočniki, ki so boljši od tistih, ki so vgrajeni v televizor.

V vsakem primeru se splača premisliti o tem, ali lahko svojo izkušnjo pri poslušanju glasbe in gledanju filmov še izboljšamo. Čisto možno je, da imamo pravo rešitev na dlani – to so kakovostni zvočniki, ki jih dobimo v ponudbi specializiranih trgovin. Spletna trgovina Digitalija ima v ponudbi različne vrste zvočnikov, ki jih je gotovo pametno poznati.

Pasivni in aktivni zvočniki

Zvočnike lahko razlikujemo po mnogih značilnostih, gotovo pa nas bo zanimalo, kaj so pasivni in aktivni zvočniki. Zanimivo je, da razlike tu ne izstopajo toliko pri kvaliteti zvoka, temveč pri izkušnji uporabnika takšnega sistema.

Pasivni zvočniki se uporabljajo v večjih sistemih, ki imajo ustrezno opremo za obdelavo zvoka. Potrebujemo dodatne naprave, ki jih imajo aktivni zvočniki že vgrajene. Tako nam pasivni zvočniki dajejo nekaj dodatne fleksibilnosti, uredimo lahko sistem, ki povsem odgovarja našim zahtevam. Pasivni zvočniki so načeloma tudi lažji, lažje jih namestimo na svoje mesto in odlično delujejo v povezavi s celotnim sistemom. So prava izbira za hišni kino in prostorsko ozvočenje, pa tudi za druge namene. Slabost je seveda ta, da potrebujemo dodatno opremo, tudi stroški bodo višji. Več dela bo s povezovanjem vseh komponent, tu ne dobimo hitrih in enostavnih rešitev.

Aktivni zvočniki imajo ojačevalec že vgrajen, tako da ne potrebujemo dodatne opreme za pretvarjanje zvočnih signalov. Zvočniki so tako veliko bolj praktični, ne zahtevajo posebne priprave in povezovanja z drugimi napravami. Enostavno jih povežemo s predvajalnikom in uporabljamo v vsakem okolju. Za uporabo so aktivni zvočniki veliko bolj enostavni, najdemo razne izvedbe, ki nam nudijo kakovosten zvok na vsakem koraku.

Tako pasivni kot aktivni zvočniki so na voljo v različnih izvedbah in nam omogočajo, da sestavimo izvrsten zvočni sistem. Včasih pa dobimo še nekatere posebne variante, ki imajo očitne prednosti.

zvočnik

Tudi zvočniki Bluetooth so lahko primerni za ljubitelje kakovostnega zvoka

Pogosto brezžičnim zvočnikom očitamo razne pomanjkljivosti, predvsem nižjo kakovost zvoka. Zvočni zapis se mora namreč pretvoriti za brezžično oddajanje, pri tem se pogosto izvede kompresija, ki pomeni izgubo kakovosti. A napredni zvočniki Bluetooth lahko to odpravijo in omogočajo predvajanje zvoka brez izgub. Za to bomo seveda potrebovali kakovostno opremo, takšne zvočnike lahko dobimo na https://www.digitalija-shop.si/sl/shop/zvocniki/brezzicni/ v ponudbi specializirane trgovine.

Če se izognemo izgubam kakovosti, bomo pri brezžičnih zvočnikih spoznali mnoge prednosti. Velika prednost je že ta, da se ni treba ukvarjati s kabli. Zvočniki Bluetooth omogočajo enostavno namestitev v vsakem okolju, opreme ni treba povezovati med seboj. Omogočajo tudi enostavno predvajanje zvočnih vsebin z različnih naprav kar na daljavo. Za redno uporabo v različnih okoljih so prav zvočniki Bluetooth morda najboljša izbira.

Zvočniki Bluetooth v različnih izvedbah

Tudi zvočniki Bluetooth so na voljo v različnih izvedbah. Najdemo recimo prepričljive zvočnike za hišni kino in za uporabo s televizorjem. Priljubljeni so tudi večji zvočniki za glasbo, ti so idealni za zabavo v vsakem okolju.

Posebne omembe si zaslužijo še prenosni zvočniki Bluetooth, ti so v zadnjem času zelo priljubljeni. Imajo kompaktno ohišje in baterijo, ki omogoča dolgotrajno delovanje, poleg tega pa so lahko presenetljivo zmogljivi. Piko na i včasih dodajajo pametni sistemi, ki odpirajo še celo vrsto dodatnih funkcionalnosti – to so tako imenovani pametni zvočniki, v katerih je vgrajen pametni asistent. S takšno napravo bomo hitro spoznali neštete možnosti za predvajanje glasbe in drugih vsebin, a tudi za upravljanje drugih naprav in nasploh za pomoč v vsakdanjem življenju, torej je to še veliko več kot le zvočnik.