Športne nogavice, primerne za vsakega rekreativca

Športne nogavice, primerne za vsakega rekreativca

05/10/2022 Off By Uredništvo

Ob raznih vsakdanjih aktivnostih potrebujemo prijetno in udobno opremo, predvsem pazimo na izbiro oblačil in obutve. Kaj lahko pa se zgodi, da nekoliko pozabimo na nogavice, sploh če se opremljamo za kakšne športne ali rekreativne aktivnosti. 

Veliko več pozornosti namenjamo čevljem, ki morajo biti morda posebej prilagojeni za zahteven teren ali posebne aktivnosti, prav tako skrbno izbiramo oblačila. Glede nogavic običajno nimamo posebnih zahtev, računamo na to, da bomo povsem zadovoljni kar z običajnimi vsestranskimi modeli. A prave športne nogavice vsekakor lahko še izboljšajo našo izkušnjo, sploh če smo nekoliko bolj zahtevni pri svojih športnih in rekreativnih aktivnostih.

Prilagojene nogavice za športno aktivnost se odlično izkažejo pri rekreaciji in intenzivni telesni aktivnosti, saj imajo nekatere posebnosti, ki nam pri tem pomagajo. Hkrati pa gre za udobne vsestranske nogavice, ki jih lahko mirne vesti uporabljamo tudi v svojem vsakdanu. 

Gotovo pa bodo športne nogavice najbolj skrbno izbirali tisti, ki se ukvarjajo z rekreacijo in športom, sploh z aktivnostmi, pri katerih potrebujemo dobre nogavice. Predvsem so to tekači in kolesarji, pohodniki in drugi uporabniki, ki računajo na popolno udobje v svojih obuvalih.

Kakšne prilagoditve imajo športne nogavice?

Poznamo različne vrste posebnih športnih nogavic, ni pa nujno, da vedno mislimo prav na kakšne močno prilagojene modele. Verjetno nam pridejo hitro na misel kakšne kompresijske nogavice in drugi posebni modeli za zahtevne športnike, a prav tako gre lahko za skoraj povsem običajne bombažne nogavice z nekaj prilagoditvami. Izbira je odvisna od tega, kakšne so naše zahteve.

Posebnost športnih nogavic je ta, da so precej lahkotne in zračne, ne da bi morali s tem žrtvovati dobro zaščito in podporo stopala ter udobje pri uporabi. Prioriteta je zračnost in odvajanje znoja, s tem se športne nogavice odlično obnesejo tudi pri preprečevanju nastanka žuljev. Vsekakor pričakujemo, da bodo nogavice udobne in nas ne bodo motile niti pri intenzivnem gibanju.

Športne nogavice so lahko tudi bolj podrobno prilagojene potrebam pri posameznih športih

Kako lahko to dosežemo? Za zračnost in lahkoten občutek nogavice poskrbijo z mrežasto tkanino, ki je le na nekaterih mestih ojačana za dodatno podporo in stabilnost. Običajno imajo takšne nogavice nekoliko boljšo elastiko, da stabilno stojijo na svojem mestu, ne da bi za to potrebovali debelejšo tkanino. 

Športne nogavice niso izdelane le iz enega kosa blaga, temveč imajo posebej zasnovane predele, ki ponujajo najboljše rezultate pri uporabi. Poznamo tudi posebne prilagoditve za posamezne športe, tako imamo na voljo recimo različne tekaške, kolesarske in pohodne nogavice.

Športne nogavice so sestavljene iz različnih materialov

V svojem vsakdanu večinoma uporabljamo bombažne nogavice, ki so udobne in prijetne, dovolj zračne in hkrati tudi relativno poceni. Tudi športni modeli so lahko v veliki meri sestavljeni iz bombaža, se pa pri teh načeloma uporabljajo še drugi materiali.

Za športne nogavice je značilna kombinacija bombaža in poliamida. Pri nizkih nogavicah, kjer želimo res dobro izkoristiti vsak drobec materiala, prevladuje poliamid, ki ponuja izvrstne lastnosti nogavic ob intenzivnih telesnih aktivnostih, bombaž skrbi le za dodatno udobje in prijeten občutek. Visoke nogavice pa so pogosto izdelane iz večjega deleža bombaža in ima poliamid le specifično funkcijo zagotavljanja zračnosti in dobrega odvajanja znoja na ključnih mestih.

Prav tako se uporablja elastan, ki skrbi za ustrezno obliko in dobro stabilnost nogavic. Pomembno je, da pri intenzivnem gibanju nogavice ostanejo na svojem mestu, zato ima elastika prav posebno vlogo. Prav tako dobimo lahko nogavice z višjim deležem elastana, če se recimo zanimamo za kompresijske nogavice ali kakšne druge posebne modele, s katerimi lahko dosežemo še dodatne učinke.

Če potrebujemo udobno in prijetno opremo ob telesnih aktivnostih, so športne nogavice prava izbira

Športne nogavice so primerne tudi za prosti čas

Nekatere nogavice so res posebej prilagojene za potrebe športnikov. Prav tako imajo takšne nogavice pogosto poseben izgled, po katerem jih takoj prepoznamo. A v ponudbi najdemo tudi vsestranske športne nogavice, ki jih ne bomo mogli enostavno ločiti od nogavic, ki jih uporabljamo v svojem prostem času. To so na pogled povsem običajne ženske ali moške nogavice, pa tudi v praksi delujejo prav tako dobro pri praktično vseh aktivnostih, s katerimi se vsakodnevno srečujemo.

Pravzaprav lahko pričakujemo, da bodo športni modeli idealni tudi za prosti čas. Ciljamo namreč na iste odlike, predvsem na to, da bodo nogavice zelo udobne in prijetne, ne glede na to, s kakšnimi aktivnostmi se ukvarjamo. 

Če k temu dodamo še razmeroma nevtralen izgled, res ni nobenega razloga, da tudi v svojem prostem času ne bi posegli po športnih nogavicah. To so lahko čisto spodobne ženske in moške nogavice za vse mogoče priložnosti, sploh če se odločamo za vsestranske tekaške nogavice, v zimskem času pa morda uporabimo kakšne debelejše pohodne nogavice.

Seveda so nekatere športne nogavice posebej prilagojene športnikom in jih v prostem času ne bomo nosili. Verjetno so takšni modeli tudi precej dražji in ne bomo želeli po nepotrebnem zapravljati za nogavice, ki jih lahko uspešno nadomestimo tudi z bistveno cenejšimi modeli. A vsekakor je vredno pobrskati po tej ponudbi, saj je čisto možno, da bomo na prodajnih policah trgovin s športno opremo našli tudi izvrstne nogavice za vsakdan.