Šola vožnje za vozniški izpit

Šola vožnje za vozniški izpit

01/19/2019 Off By Uredništvo

Opravljanje vozniškega izpita je nekaj, s čimer se sreča velika večina ljudi. Avtomobili predstavljajo ključno sredstvo za osebno mobilnost in življenja brez njih si dandanes ne znamo več predstavljati. Vozniški izpit kategorije B nam omogoča in nas nauči upravljanja z osebnim avtomobilom. Kljub temu lahko s tem izpitom peljemo tudi kombinirano vozilo (kombi), katerega največja skupna masa ne presega 3,5 ton. Če je kombinirano vozilo namenjeno prevozu ljudi, pa ne sme prevažati več kot 9 ljudi, četudi je njihova teža nižja od predpisane. Za kombije z več kot 9 sedeži (do 16 sedežev) je namenjen vozniški izpit kategorije D1.

Šola vožnje je najpomembnejši del pri opravljanju vozniškega izpita kategorije B. V šoli vožnje se naučimo praktične vožnje z avtomobilom in obnašanja v prometu med drugimi udeleženci. Posebno pozornost inštruktorji namenjajo prostorskemu zavedanju voznika in pravočasnem predvidevanju in opažanju drugih vozil v prometu. Vsekakor pa je šola vožnje za vozniški izpit kategorije B le zaključni del usposabljanja. Pred praktičnim delom opravljanja izpita za avto je potrebno opraviti še preizkus iz znanja CPP (cestno prometnih predpisov) in izpit iz znanja prve pomoči, kjer se naučimo ravnanja s ponesrečenci v primeru nesreče. Ti dve teoretični stopnji sta nujno potrebni za začetek šole vožnje v avtošoli, saj morajo kandidati za izpit poznati predpise in obvladati nudenje prve pomoči.

Po preteku dveh let od opravljenega vozniškega izpita kategorije B moramo opraviti še tečaj vožnje za mlade voznike. Ta tečaj opravljamo v centrih varne vožnje na posebnih poligonih, kjer lahko v kontroliranih in varnih pogojih preizkusimo obnašanje vozila pri zdrsih, na mokrih površinah in tako naprej. Za pridobitev teh spretnosti je priporočljivo najprej voziti avto vsaj eno leto, da se nam motorični gibi upravljanja z vozilom usedejo v možgane. Tako postane vožnja z avtomobilom bolj avtomatizirana, vozniki pa se lažje osredotočimo na reakcije pri samih zdrsih vozila.