Skrb za okrasno rastlinje

Skrb za okrasno rastlinje

01/24/2020 Off By Uredništvo

Okrasne rastline so lahko zelo posrečena popestritev dvorišča ali vrta, a le, če zanje dobro skrbimo. Ne gre za trivialno delo, to so zelo pomembna in pogosto tudi zahtevna opravila, ki jih ne smemo zanemariti – že takoj se bodo pokazale vse pomanjkljivosti, zato se je pametno delu posvetiti kar se da predano, predvsem pa s pravo opremo.

Že v izhodišču imamo velik vpliv na to, kako dobro bodo okrasne rastline izpadle v končni fazi. Pri tem nam recimo pomagajo motokultivatorji in druga oprema za pripravo ustrezne podlage. Seveda je uporaba takšne opreme odvisna od tega, s kakšnimi rastlinami se pravzaprav ukvarjamo. Motokultivatorji so pogosto zelo uporabni, v nekaterih primerih pa preprosto niso potrebni. Splača se premisliti, kakšna oprema bo najbolj koristila, in izbrati tiste pripomočke, ki ponujajo kar najboljši učinek. Motokultivatorji so dokaj vsestranski in lahko pomagajo pri praktično vseh projektih, ki vključujejo pripravo tal, a za dober končni rezultat pri vzgoji okrasnega drevja moramo poseči tudi po mnogih drugih pripomočkih.

Še več dela pa bo takrat, ko je rastlinje že podobno svoji končni formi. Takrat se posvetimo natančnemu oblikovanju, pri čemer nam pomagajo različni pripomočki. Najbolj značilne so škarje za živo mejo, ki niso namenjene le oblikovanju žive meje, temveč se jih lahko s pridom poslužimo tudi pri oblikovanju drugih okrasnih rastlin. Navsezadnje služijo škarje za živo mejo oblikovanju listov in vej, na ta način lahko pristrižemo tudi praktično vse druge okrasne rastline. Posebej posrečene so motorne škarje za živo mejo, ki so običajno tudi zelo zmogljive. Tako se lahko brez kompromisov lotimo vsakega projekta, predvsem pa smo lahko prepričani, da bo delo v vsakem primeru odlično opravljeno. Seveda pa imamo pri delu z okrasnim rastlinjem na voljo še mnoge druge pripomočke, tudi različno ročno orodje, s katerim si lahko pomagamo do kar najboljšega rezultata.