Ribiške palice in druga ponudba ribiških trgovin

Ribiške palice in druga ponudba ribiških trgovin

01/01/2022 Off By Uredništvo

Še nedolgo nazaj so ribiči opravljali pomembno delo, ribe pa so služile predvsem prehrani. Danes nam vir morske hrane in rib nasploh predstavljajo predvsem večje gospodarske družbe, posamezni ribiči pa se podajajo na teren bolj zaradi rekreacije in radovednosti. Tako je postal ribolov sproščujoča dejavnost, ob kateri se bomo naužili svežega zraka in naravne okolice. Seveda še vedno lovimo iz različnih razlogov, tudi za vzdrževanje populacij rib oziroma celotnega revirja, nenazadnje pa ribe še vedno radi uživamo, sploh če jih ulovimo sami. Povpraševanje po ribiški opremi zato ne upada, ribiške palice in drugi pripomočki so še vedno atraktivna možnost za nadobudne ribiče.

Je pa ta ponudba zelo razgibana in v njej se lahko kar nekoliko izgubimo. Brez izkušenj se bomo težko orientirali in kaj lahko se zgodi, da se bomo napačno odločili. Da bi res izbrali pravo opremo, je pametno dobro premisliti o tem, kateri pripomočki nam bodo dejansko koristili. Najbolje bo, da povprašamo za nasvet kakšnega izkušenega ribiča, lahko pa nam pomagajo tudi trgovci, ki prodajajo ribiške palice in drugo opremo. Seznaniti se moramo vsaj z osnovno opremo in glavnimi načini ribolova.

Ribiške palice za muharjenje

Priljubljena izbira med ribiškimi palicami so tako imenovane muharice, ki se uporabljajo za muharjenje. Te palice so zelo lahke in praktične, kot nalašč za tiste, ki se na teren podajajo zgolj rekreativno. Primerne so tudi za začetnike, če se seveda seznanijo s temi tehnikami ribolova in se opremijo s pravimi pripomočki.

Za vsako vrsto ribolova so na voljo ustrezne ribiške palice

Gre za lovljenje s pomočjo posebej oblikovanih vab oziroma muh. Te posnemajo obliko in gibanje raznih nevretenčarjev, ki pritegnejo pozornost rib, ko pristanejo na vodni gladini. Ta tehnika ribolova je precej enostavna in presenetljivo učinkovita, tako pa je kot nalašč za rekreativni ribolov in začetnike. Prav tako lahko brez večjih težav dobimo ustrezne ribiške palice in preostalo opremo, ki jo bomo potrebovali.

Za ta namen uporabljamo posebne muharske palice, ki so nekoliko drugače zasnovane od palic za druge ribolovne tehnike. Večinoma so izdelane iz lahkih in vzdržljivih umetnih materialov, nimajo pa kakšnih posebej kompleksnih sistemov. Takšne palice so dokaj kompaktne, tehtajo skoraj nič, vseeno pa omogočajo aktiven ribolov. Pomembno je, da lahko z njimi uporabljamo ustrezne glave in muhe, tu se pogosto odpirajo še nekatere dodatne možnosti, poleg suhih muh recimo tudi nimfe in potezanke. 

Se pa ribiške palice nasploh razlikujejo v mnogih lastnostih, na katere moramo biti pozorni. O izkušnji pri uporabi v praksi odločajo številni faktorji, predvsem akcija palice pri muharskem metu ter upravljanje palice oziroma muhe pri lovljenju. Občutek za te značilnosti pridobimo z vajo in izkušnjami, v izhodišču je pomembno le, da z izbiro muharske palice odgovorimo na nekatere osnovne zahteve.

Ribiške palice za različne vrste ribolova

Dobimo lahko ribiške palice za različne ribolovne tehnike, tudi za različne ribe. Tu imamo sicer na voljo tudi razno dodatno opremo, če se lotevamo lova kakšnih specifičnih ribjih vrst. Palice pa delimo glede na različne lastnosti, med posameznimi izdelki se lahko pojavljajo tudi večje razlike. Ločimo recimo palice glede na to, kako so sestavljene in za kaj so namenjene, ter glede na tehniko ribolova in vrsto rib. Poznamo tekmovalne palice, teleskopske palice, palice za vijačenje, omenili smo že muharice … 

Poleg tega izbiramo opremo glede na lokacijo in na vrsto rib. Poznamo recimo palice za morski ribolov, ki so prilagojene takšnemu okolju. Ribolov na morju je precej drugačen kot v sladkovodnem revirju, zato mu moramo prilagoditi tudi opremo. Včasih izbiramo posebne ribiške palice za some in krape ter za druge ribje vrste, ki jih lovimo s posebnimi tehnikami. Tu imamo kar dosti izbire, če najdemo dobro založeno ribiško trgovino. Ravno pri palicah imamo po navadi pestro ponudbo, s katero trgovina prepriča širok krog ribičev. Veliko povpraševanja je po palicah za muharjenje, a tudi druge palice in druga oprema nasploh je v ponudbi takšnih trgovin.

Pri izbiri ribiške palice pazimo tudi na nekatere dodatke

Ribiške palice in oprema v ribiških trgovinah

Vsaka ribiška trgovina lahko ponudi marsikaj zanimivega. Že če se lotevamo povsem osnovnega ribolova in iščemo muharico, bomo potrebovali nekaj nujne opreme. Poleg ribiške palice potrebujemo recimo še vabe, pri muharjenju se odločamo večinoma za umetne muhe, ki jih lahko dobimo v praktično vsaki ribiški trgovini. 

Tako pri palicah kot pri dodatni opremi najdemo ogromno variacije. Tudi muhe se pripravljajo v različnih izvedbah glede na to, katere ribe želimo loviti. Poleg tega je vezanje muh prava umetnost, tako da lahko vedno pričakujemo določene posebnosti. To je seveda bolj značilno za ročno vezane muhe, ki so unikatne, a tudi umetne muhe imajo svoje značilnosti, ki jih moramo upoštevati.

Podobno je pri drugi opremi. Izbrati moramo opremo, ki bo odgovarjala našim interesom, vsak ribič bo iskal prave izdelke zase. Orientiramo se po tem, s kakšno opremo bomo najbolj zadovoljni. Ne gledamo zgolj na ceno – če nas skrbijo stroški, potem kvalitetne ribiške palice pač ne bomo mogli dobiti. Tudi na tem področju velja, da je cena povezana s kvaliteto.