Razlike v izvedbah parketov

Razlike v izvedbah parketov

11/14/2019 Off By Uredništvo

Za parket se lahko zelo hitro odločimo, saj so lesene talne obloge nadvse priljubljene in s svojimi značilnostmi odgovarjajo mnogim zahtevam tistih, ki opremljajo svoje stanovanjske prostore. A nato se je treba odločiti za pravo izvedbo parketa – na voljo imamo več možnosti, ki se med seboj razlikujejo.

Kazalo vsebine

Gotovi parket

Gotovi oziroma izgotovljeni parket je priljubljena opcija za tiste, ki bi radi res dobro poskrbeli za svoja tla, ne bi pa želeli imeti s tem veliko dela ali visokih stroškov. Sicer ne gre za najcenejšo izvedbo, je pa v nekaterih ozirih gotovi parket najbolj smiselna izbira za tiste, ki se ne želijo pretirano ukvarjati s skrbjo za parket. Največja prednost je v enostavnem polaganju, saj je parket že pripravljen in oblikovan v večje deske, ki jih je možno na končni lokaciji hitro in učinkovito položiti in pričvrstiti na tla. Gotovi parket je hitro položen in ne potrebuje dodatne obdelave, uporaben pa je že po 24 urah po zaključku del, čeprav je priporočljivo s kakšnimi večjimi obremenitvami počakati še kak dan dlje. Na voljo so različne izvedbe takšnih parketov, predvsem seveda različne vrste lesa.

Lamelni parketi

Namesto da bi uporabili večje deske, ki jih zahteva gotovi parket, lahko za oblikovanje parketa uporabimo manjše lamele. To so precej majhne deščice, ki v dolžino praviloma segajo 16 cm, po širini pa merijo manj kot centimeter. Zložimo jih lahko v poljubne vzorce, najpogosteje v kvadrate z izmenično orientacijo, na ta način pa učinkovito zapolnimo celotno površino. Prednost takšne izvedbe je zelo ugodna cena, pa tudi enostavna in hitra izvedba. Pogosto predstavljajo lamelni parketi najbolj elegantno rešitev, ki ne bo povzročala sivih las. Še posebej to velja za polaganje na dobro utrjeno in pripravljeno površino brez posebnih zahtev, čeprav so lamelni parketi primerni tudi za polaganje preko talnega ogrevanja.