Poškodba meniskusa zahteva vašo pozornost

Poškodba meniskusa zahteva vašo pozornost

01/01/2022 Off By Uredništvo

V vsakdanjem življenju se neizogibno srečujemo z raznimi poškodbami in bolečinami, tudi če se ne ukvarjamo s kakšnimi pretirano tveganimi aktivnostmi. Že pri povsem vsakdanjih dejavnostih lahko pride do obremenitev in poškodb, nenazadnje pa so bolečine značilne tudi ob degradaciji telesnih tkiv zaradi starosti. Tako se bomo v svojem življenju prej ali slej skoraj gotovo srečali z bolečinami v kolenu, ki jih lahko povzroča poškodba meniskusa. To je precej pogosta poškodba, do katere pride iz različnih razlogov. Včasih gre za manjše tegobe in tudi bolečine ne bodo preveč hude, čisto možno pa je, da bomo imeli z meniskusom večje težave.

Na te poškodbe moramo biti pozorni, tudi če niso zelo boleče in moteče. Na kolena se namreč močno zanašamo, zato se vsaka ovira pri njihov funkciji precej odraža tudi v vsakdanjem življenju. Če opazimo bolečine in posumimo na poškodbo, imamo več možnosti za naslavljanje teh težav. Prav poškodba meniskusa se pogosto obravnava pri fizioterapevtih, lahko pa včasih tudi sami doma pripomoremo k temu, da se koleno uspešno zdravi.

Kakšna poškodba meniskusa nas teži?

Včasih težko ugotovimo, kaj je pravzaprav narobe. Z bolečinami v kolenu se dokaj pogosto srečujemo, kar pa še ne pomeni, da gre vedno za težave z meniskusom. Prav tako ni nujno, da gre za kakšne poškodbe, ki zahtevajo dodatno pozornost, bolečine morda izvirajo iz kakšnih akutnih obremenitev in bodo hitro izginile, če si privoščimo nekaj počitka.

Bolečine v kolenu so lahko razlog za skrb, sploh če je zanje kriva poškodba meniskusa

Tudi v primeru, da nas teži poškodba meniskusa, ne gre vedno za isto stvar. Koleno je kompleksno sestavljeno, tudi meniskus ima več delov in je dovzeten za različne poškodbe. Teh poškodb ne bomo mogli vedno prepoznati, kot recimo hitro prepoznamo izpah ramena, saj je edini simptom bolečina nekje v kolenu. Včasih poškodbo sicer lahko hitro prepoznamo in povežemo s kakšnimi udarci in obremenitvami, a to ni vedno možno.

Ravno zato je pametno poznati možnosti, ki jih imamo za reševanje takšnih problemov. Najprej pridejo na vrsto diagnostični pregledi, s katerimi ugotovimo, kaj sploh je narobe. Običajno se opravi slikanje kolena, tako ugotovimo, ali je razlog za težave poškodba meniskusa ali kaj drugega. Določi se vrsta poškodbe in možnosti za zdravljenje. Gotovo bo v primeru bolečin v kolenu priporočen počitek, lahko tudi drugi ukrepi za blaženje bolečin in sanacijo poškodbe doma. Lahko pa dobimo tudi storitve fizioterapevtov, ki vodijo do hitrejšega okrevanja in boljših rezultatov. 

Seveda je možno, da gre tudi za kakšne hujše poškodbe, ki jih bo treba reševati z daljšo in bolj kompleksno terapijo. A v tem primeru bomo verjetno takoj vedeli, da gre za velike težave. Simptomi bodo takoj opazni, kot to velja za izpah ramena in druge podobne poškodbe, zato bomo hitro obiskali zdravnika.

Kako nastane poškodba meniskusa?

Še preden se pojavijo težave s koleni, je pametno poznati nekatere pogoste vzroke. Bolečine v kolenih so zelo pogoste, ne izvirajo pa vedno iz istih vzrokov, zato jih je včasih precej težko nasloviti.

Morda bo razlog za bolečine povsem očiten, to je kakšna večja poškodba meniskusa, ki je ne moremo spregledati. Značilne so hujše bolečine, gibanje kolena pa bo zelo oteženo. V nekaterih primerih pride lahko do mehanskih sprememb, ki preprečujejo gibanje sklepa. Pogosto takšne poškodbe spremljajo rupturo križnih vezi, ni pa nujno. Bomo pa v takšnem primeru gotovo hitro iskali ustrezno pomoč, to nam lahko ponudi tudi športna klinika.

Nasploh se bolečine v kolenu pogosto povezujejo s poškodbami in preobremenitvami pri športnih in rekreativnih dejavnostih. Ni nujno, da gre za kakšne opazne poškodbe, ki jih bomo takoj zaznali. Pravzaprav so še veliko bolj pogoste druge poškodbe, ki nastanejo zaradi stalnih obremenitev. Pri rednem treningu, predvsem pri prehitrem stopnjevanju obsega in intenzivnosti, se lahko razvije poškodba meniskusa oziroma drugih kolenskih tkiv, teh bolečin pa ne bomo vedno takoj povezali s tem vzrokom. Spet pa nam lahko pomaga športna klinika.

Druga vrsta poškodb kolena so degenerativne poškodbe, do katerih pride zaradi dlje časa trajajočih obremenitev. Značilne so za starostnike, ki se bolečinam v kolenih skoraj ne morejo izogniti. Ni nujno, da je to poškodba meniskusa, zato je pametno dobiti točno diagnozo.

Poškodba meniskusa je pogosto posledica obremenitev pri športu

Poškodba meniskusa se lahko uspešno sanira

Kakšne rešitve imamo v primeru, da nas doleti poškodba meniskusa? Najbolje bo obiskati zdravnika, specifične težave pa potem rešujemo s pomočjo fizioterapije.  Strokovnjaki bodo znali pripraviti pravi tretma glede na to, kakšne poškodbe nas pestijo. Pogosto se za takšne poškodbe in bolečine uporablja manualna terapija, ki je lahko povsem ustrezen pristop. Ni pa to edina storitev fizioterapevtov.

Ravno zato je pomembno, da za poškodbe in bolečine v kolenih izberemo pravega terapevta. Najprej se bo ta izkazal z diagnostiko in z oblikovanjem ustreznega tretmaja, nato sledi strokovno izvršena terapija. V vsakem primeru lahko pričakujemo dober rezultat, naj je to manualna terapija ali kakšen drug pristop. Običajno lahko bolečine v kolenu močno olajšamo, poškodba meniskusa pa se v celoti sanira, ni pa to vedno možno, če je so prisotne trajne poškodbe tkiva.