Pomlad se bliža – poskrbite za lepo urejeno okolico!

Pomlad se bliža – poskrbite za lepo urejeno okolico!

03/01/2022 Off By Uredništvo

Pomlad je čas, ko začnemo zares občudovati naravo okoli sebe. Ko nastopajo prvi sončni in toplejši dnevi leta, bomo uživali v cvetju in zelenju, ki nas obdaja – še posebej, če imamo tako urejeno tudi okolico domače hiše. 

Da bi imeli tudi doma lep ambient, moramo za to seveda pravočasno poskrbeti, že pred nastopom pomladi se lotimo urejanja in priprave. Na voljo imamo številne rastline, ki jih nudi drevesnica, tako bomo brez težav pripravili čudovit vrt in se obdali z zelenjem tudi v domačem okolju.

Pri urejanju okolice imamo skorajda proste roke. Na razpolago imamo neštete rastline, ki se v domačem okolju odlično obnesejo. Nenazadnje je lahko zelo lična že lepo urejena trata, še bolj zadovoljni bomo verjetno s cvetjem in okrasnim drevjem.

Če želimo imeti posebne rastline za dekoracijo, nam priskoči na pomoč drevesnica. Na prodaja-cipres.com dobimo zanimiv nabor posrečenih rastlin za urejanje okolice, predvsem so to rastline za živo mejo, pa tudi druge okrasne rastline, ki lepo popestrijo domače površine. Izbiramo med tistimi vrstami, ki so nam kar najbolj všeč in odgovarjajo naši viziji.

Drevesnica nudi vse potrebno za lepo okolico

Z vidika ponudbe okrasnih rastlin je dobra drevesnica kar nujni partner pri urejanju okolice. Široka ponudba nam odpira mnoge možnosti, ki jih bomo želeli izkoristiti, poleg tega pa lahko pričakujemo tudi kak dober nasvet in drugo pomoč pri teh opravilih. Tako nam drevesnica gotovo priskoči na pomoč, ne glede na to, kakšna pričakovanja imamo pri urejanju okolice in kaj vse pravzaprav potrebujemo.

prodaja cipres drevesnica

Prepričati se moramo le o tem, da bomo res deležni dobre ponudbe. Iščemo kvalitetne rastline, ki jih bomo brez težav presadili na domače površine. Široka ponudba je vsekakor dobrodošla, a prav tako mora imeti drevesnica zdrave in močne rastline, nenazadnje se pogosto odločamo za kakšne specifične rastlinske ali drevesne vrste in nas preostala ponudba pravzaprav ne zanima. 

Tu se zato zelo izkažejo tiste drevesnice, ki imajo atraktivno ponudbo najbolj priljubljenih rastlinskih vrst, s katerimi uredimo lepo okolico domovanja.

Tisa se lepo ujame s sodobnimi modnimi trendi

Urejanje okolice doma narekujejo tudi modni trendi, ki jim lahko sledimo za kar najboljši učinek. Jasno je, da bomo tako na prostem kot v notranjosti stanovanja dobili številne dobre ideje, kako okolje lepo opremiti, sploh če poznamo smernice, ki so najbolj priljubljene. 

Pri izbiri okrasnih rastlin in ureditvi okolice ni nič drugače. Zelo atraktivna izbira za sodobna stanovanja je s tega vidika tisa, ki ustvari čudovit ambient in se lepo ujame s sodobno arhitekturo.

Sodobni stanovanjski objekti so kot nalašč za to, da jih obdamo z urejenimi iglavci. Na ta način bomo dali še piko na i uglajenemu estetskemu stilu, ki ga ima hiša. Arhitekturni trendi izpostavljajo elegantne ravne linije in enobarvne površine v nevtralnih barvah, urejena tisa pa se s tem zelo lepo ujame, saj ima isti slog. Poleg tega nam rastlinje te vrste omogoča lepo ureditev v poljubnih vzorcih.

Na voljo imamo tudi različne vrste okrasnih dreves, tudi tisa je na voljo v različnih variantah. To je drevo, ki lahko zraste zelo visoko in ima košato krošnjo, a za domače površine pogosteje izbiramo posebne vrste, ki ne dosegajo takšne višine in jih lažje vzdržujemo kot dekorativni dodatek domačemu vrtu. 

Dobro ponudbo ima drevesnica, ki se ukvarja s cipresami in drugimi dekorativnimi rastlinami, tu bomo dobili široko izbiro in gotovo bo tudi tisa ponudila marsikaj zanimivega. Vsekakor bo možno najti prave rastline za domače površine, ne glede na to, v kakšnem stilu je zasnovana naša hiša.

Tisa ima še to prednost, da nudi kar dosti fleksibilnosti pri oblikovanju in zasajanju. Gre za posamezna drevesa, ki jih imamo lahko pod nadzorom. Zelo dobro delujejo kot posamezna dekorativna drevesa, lahko pa jih zasadimo v vzorcu, ki oblikuje senčne kotičke in druge površine na našem vrtu. 

Uredimo lahko ličen drevored ali kar živo mejo, zato je tisa upravičeno med najbolj priljubljenimi rastlinami za domače površine.

Živa meja omogoča lepo ureditev okolice

Za ureditev zunanjih površin uporabljamo različno opremo, pogosto tudi vrtne ograje. Da ne bi svojega domovanja obdajali z ograjo, se lahko poslužimo žive meje, ki ima veliko boljši učinek, predvsem pa ustvarja bolj prijeten ambient. 

Z izbiro pravih rastlin bomo dosegli odličen učinek, z živo mejo ne bo veliko dela, pričakujemo pa lahko tudi posebne prednosti pri takšni izbiri.

Seveda je veliko odvisno od tega, s kakšnimi rastlinami je živa meja postavljena. Na voljo imamo zelo širok nabor različnih možnosti. A prav tako imamo opravka še z mnogimi drugimi dejavniki, ki močno vplivajo na končni rezultat. 

Dobro moramo premisliti, ali bo živa meja sploh posrečena za naše domače površine. Načrtovati moramo prave oblike in vzorce, da res dosežemo kar najboljši učinek. Šele nato lahko računamo na lično podobo rastlin, ki jih bomo za ta namen izbrali.

Živa meja ima lahko različne naloge

Tu se nam odpirajo različne možnosti za lepo ureditev okolice, hkrati pa lahko dosežemo tudi kakšne posebne učinke. Dejansko ima živa meja različne naloge, ki jih uspešno opravlja, če se za to nekoliko potrudimo.

Najprej je pomembno to, da uspešno razmejimo površine in preprečimo dostop nepovabljenim obiskovalcem. Pri tem se rastline, ki jih uporabljamo za živo mejo, praviloma odlično obnesejo, saj lepo rastejo v vrsti in predstavljajo opazno in neprehodno mejo. 

Najdemo različne rastline, ki se v tej vlogi res dobro izkažejo, a pogosto je dovolj že to, da je meja z urejenim rastlinjem zgolj nakazana.

Poleg tega pa je živa meja lahko uporabna tudi za to, da na vrtu uredimo kakšne manjše kotičke, ki so nekoliko odmaknjeni od preostalega vrveža. Če imamo na voljo dovolj površine, imamo veliko možnosti za takšno ureditev. Visoka in bolj košata živa meja pa ima še to nalogo, da nas v poletnem času učinkovito ščiti pred soncem. Je odlična dopolnitev ob terasi ali bazenu, pravzaprav povsod, kjer želimo imeti še nekaj sence.

Katere rastline za živo mejo so najbolj priporočljive?

Težko je priporočiti rastline za živo mejo, saj so te izbire precej odvisne od okusa in od pričakovanj posameznika. 

Odločamo se na podlagi številnih kriterijev. Včasih imamo kakšne posebne zahteve, pogosto pa se orientiramo preprosto po tem, katere rastline so nam najbolj všeč. Odločiti se moramo predvsem o tem, ali nam bolj ustrezajo listavci ali iglavci, nato bo lažje izbirati med posameznimi rastlinskimi vrstami. 

rastline za živo mejo

Zelo priljubljena je prodaja cipres, omenili smo tudi priljubljene tise, ki se odlično obnesejo v vlogi domiselne žive meje. Vseeno pa so bolj značilne listnate rastline, predvsem lovorikovec, ki je dovolj košat za res dobro živo mejo.

Med rastlinami, ki jih ponuja drevesnica za ta namen, se lahko precej brezskrbno odločamo. Priljubljene vrste imajo namreč dobre značilnosti za uporabo v živi meji in ne predstavljajo kakšnih velikih tveganj. Vseeno pa bo treba zanje dobro skrbeti.

Rastline za živo mejo zahtevajo nekaj pozornosti

Ne glede na to, katere rastline za živo mejo izberemo, bomo morali zanje dobro skrbeti. To vključuje kar nekaj dela, sploh v pomladnem času, ko se pripravljamo na pravo sezono. Okrasno drevje je treba obrezovati in oblikovati, tudi živa meja mora biti lepo urejena, da bo dobro opravljala svoje delo. 

Še nekaj dodatnih opravkov nas čaka že pri urejanju okolice, ko rastline šele izbiramo, in seveda potem, ko jih želimo zasaditi.