Pomembna zimska oprema za naš avtomobil

Pomembna zimska oprema za naš avtomobil

11/22/2021 Off By Uredništvo

Zimski čas vedno prinese nove izzive za vse voznike osebnih avtov. Izmed glavnih opravil, ki jih je potrebno storiti, morda izstopa menjava letnih gum na zimske, da se zagotovi oprijem z zasneženim in zaledenelim cestiščem. Obenem pa je vedno dobro, če tudi opravimo zamenjavo motornega olja, saj je v mrzlih dneh olje z nižjo viskoznostjo bolj priporočeno za vsa cestna vozila. Veliko voznikov pa se ne zaveda vseh prednosti, ki jih nudi cerada za avto, ki prepreči nabiranje vlage in ledu na našem jeklenem konjičku.

Cerada za avto nudi zaščito pred elementi narave

Dejstvo je, da je naš avto nenehno izpostavljen številnim elementom narave. Tudi, če vedno parkiramo naš avtomobil v garaži, se je skoraj nemogoče izogniti situacijam, kjer ga bomo morali pustiti brez zaščite pred vremenom za daljše obdobje. V poletnih mesecih lahko močni UV žarki hitro pričnejo bledeti barvo karoserije. Obenem pa močna vročina povzroči visoko temperaturo v notranjosti kabine, ki lahko poškoduje bolj občutljive računalniške naprave, kot so navigacija, radio, digitalni LCD zasloni ipd.

cerada-za-avto-led

Če bi po parkiranju vozila le to prekrili s cerado za avto, ne bi bilo potrebno drgniti ledu. 😉

Zimski čas pa našemu avtu tudi ne prizanaša. Vlaga in led zamrznejo ključavnice v vratih, vetrobransko steklo, ter gumijasto izolacijo. Pred vsemi naštetimi in drugimi nevarnostmi se je moč zaščititi s cerado za avto, ki deluje kot zaščitni sloj med našim avtom in zunanjim svetom.

Avtomobil lahko pustimo parkiran kjerkoli

Skoraj vsakemu vozniku se je že kdaj zgodilo, da ni bilo mogoče najti primernega mesta za parkiranje svojega vozila. Lahko, da smo bili večkrat primorani pustiti vozilo na nepričakovanem mestu. Tam pa so bila drevesa, močno vetrovje, divje živali, možni nepridipravi ipd. Skoraj vsaka cerada za avto je narejena tako, da lahko ublaži udarce številih predmetov v naše vozilo. S tem se izognemo praskam, vdrtinam v karoseriji, razpokah na steklu ipd.
Zimski meseci nam ne bodo povzročali dodatnih skrbi, če bo naše vozilo dalj časa parkirano izven zavetja parkirne hiše ali garaže. Led se ne bo nabral na vetrobranskem steklo, snega pa ne bo potrebno odstranjevati s strehe vozila, žarometov, ogledal, zadnjega stekla ipd. Cerada poskrbi, da je naš avtomobil v večini zavarovan pred zmrzaljo in vlago, neglede na zunanjo temperaturo. Obenem pa odvrne nepridiprave od kraje in vandalizma.

Verige za sneg povečajo oprijem gum

Vreme je hitro lahko popolnoma nepredvidljivo. To je še posebej opazno v hribih in gorah, saj lahko v nekaj urah zapade velika količina snega. V tem primeru nam tudi najboljše zimske gume ne bodo v pomoč, saj našemu vozilu ne bodo nudile primernega oprijema za varno vožnjo. V tem primeru lahko uporabimo verige za sneg, ki jih namestimo na kolesa. Zaradi svoje oblike nudijo gumam dodatni oprijem, saj se tako rekoč zažrejo v sneg in s tem naprej porivajo naš avtomobil, terensko vozilo, kombi ipd.

verige-za-sneg-visok-sneg

Dobre verige za sneg in vas bodo izkopale iz še tako visokega snega.

Pomembno je, da verige namestimo pravilno. V nasprotnem primeru lahko povzročimo poškodbo odbijača, notranjost kolotekov, kolesa ipd.

Verige za avtomobil na zaledenelem cestišču

Asfaltne in druge cestne površino zelo hitro zamrznejo v zimskih mesecih. V tem primeru nam gole zimske gume ne nudijo dovolj stabilne vožnje. Tako lahko izgubljamo nadzor nad vozilom v določenih predelih cestišča. Slab nadzor nad vozilom je vedno nevaren, saj lahko zletimo iz ovinka ali nam tako močno spodrsava vozilo, da se ne moremo izogniti ali ustaviti pred oviro. Odlično pomoč za vožnjo po ledu nam nudijo verige za sneg, saj se močno oprimejo cestišča. Tako imamo na voljo več moči in večji oprijem pri nizkih hitrostih. Dober oprijem cestišča je zelo pomemben pri speljevanju ovinkov, pospeševanju ter tudi zaviranju. Ko uporabljamo verige ni priporočljivo voziti hitreje od 50 km/h ali prehitevati druga vozila.

Napotki za uporabo verig za sneg

Vedno je izredno pomembno, da poznamo pravilen postopek namestitve naših verig za sneg. Priporočljivo je, da povadimo njihovo namestitev in odstranitev v varnem okolju. Tako jih bomo lahko hitreje namestili, ko bo to ključnega pomena. Verige moramo vedno imeti nameščene na vseh štirih kolesih, če imamo vozilo z štirikolesnim pogonom. Če pa imamo pogon na samo dveh kolesih, pa jih namestimo na pogonska kolesa. S tem zagotovimo najboljši oprijem in moč verig na močno zasneženih in zaledenelih podlagah.

Nameščanje verig na cestišču v sneženi nevihti ali temi je lahko dokaj nevarno. Priporočljivo je, da med nameščanjem kot del avto opreme vedno nosimo odsevni jopič. Tako bomo zagotovili, da nas bodo drugi vozniki hitro opazili in prilagodili hitrost vožnje.