Podrahljač je nujno potreben za globinsko obdelavo zemlje

Podrahljač je nujno potreben za globinsko obdelavo zemlje

11/26/2018 Off By Uredništvo

Podrahljač je le eden od strojev iz široke ponudbe kmetijske mehanizacije. Kmetu olajša delo v fazi globinske obdelave zemlje, in sicer njenega rahljanja. Dobro zrahljana in prezračena zemlja nudi boljše pogoje za kalitev semen, dobra kaljivost semen pa nam omogoči obilo pridelka.

Podrahljač obdela zemljo do globine 60 do 80 cm. Glede dimenzij pa se med seboj lahko razlikujejo. Nekateri imajo manjšo delovno širino, drugi pa imajo delovno širino tudi so 2,5 metra. Glede na širino, imajo podrahljači tudi različno število klinov, ki zemljo rahljajo. Nekateri podrahljači imajo tudi možnost, da se na njih dodatno priklopijo drugi stroji kmetijske mehanizacije, kot so na primer brane. Na ta način je vaše delo toliko bolj učinkovito, saj istočasno zemljo z branami tudi zdrobimo. Kakšen podrahljač bomo izbrali, je odvisno predvsem od naših potreb in velikosti obdelovalne površine. Za manjše obdelovalne površine bomo izbrali ožjega, za večje površine pa širšega.

Okopalnik koruze lahko uporabite tudi za druge vrste kultur

Med množico strojev kmetijske mehanizacije, ki bo vsakemu kmetu prišel prav, je tudi okopalnik koruze. Le ta se uporablja predvsem za okopavanje koruze, vendar ga lahko uporabljamo tudi za okopavanje vseh drugih kultur. Edini pogoj je, da je medvrstna razdalja enaki tisti, kot običajno sejemo koruzo, torej od 70 do 75 cm.

Faza okopavanja je v procesu obdelovanja kmetijske površine zelo pomembna. Gre za mehansko odstranjevanje plevelov in istočasno tudi rahljanje zemlje. Plevel je potrebno pravočasno odstraniti, saj v nasprotnem primeru lahko plevel preveč zrase in tako zaduši rast določene kulture. Tako so okopalniki dobrodošli predvsem pri kmetih, ki se ukvarjajo s poljedelstvom. Res je, da se okopalnik koruze načeloma uporablja za okopavanje koruze, vendar se ga lahko uporabi tudi za okopavanje večjih njiv rdeče pese, krompirja, korenja ali solate. Z enim okopalnikom tako lahko okopljemo njive z različnim poljščinami.