Pilates vadba se priporoča za zdravo telo

Pilates vadba se priporoča za zdravo telo

05/10/2022 Off By Uredništvo

Za dobro pripravljenost svojega telesa skrbimo predvsem z rednim gibanjem, ki lahko vključuje tudi namensko vadbo. Na tem področju imamo na voljo kar dosti različnih možnosti, saj pravzaprav niti ni tako pomembno, za kakšno vadbo se odločimo, če le smo dovolj fizično aktivni. 

Mnogi se ukvarjajo z rekreacijo, recimo s tekom ali kolesarjenjem, lahko tudi s hitro hojo. Zelo priljubljena pa je tudi vadba doma ali v fitnesu, organizirajo se tudi skupinske vadbe. Pri teh je zelo popularen pilates, ki ga lahko priporočimo praktično vsakomur.

Pri pilatesu gre za skupek vaj, s katerimi izboljšamo splošno pripravljenost svojega telesa. Lahko se lepo vključi v režim vzdrževanja zdravega telesa in dobrega počutja, prav tako lahko te vaje pripomorejo do boljših rezultatov pri rehabilitaciji, z njimi okrepimo telo, lahko tudi odpravljamo bolečine in preprečujemo poškodbe. 

Zato je pilates zelo priljubljen tudi med športniki, ki želijo biti dobro pripravljeni na vse obremenitve pri svojih aktivnostih. Večinoma pa se vodeni programi izvajajo za začetnike in rekreativce, najdemo tudi posebne skupine, recimo vadbo za nosečnice.

Pilates je koristen v mnogih situacijah

Najbolj priljubljena je ta vadba za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga, zelo koristne so vaje tudi za oblikovanje postave in za pomoč pri hujšanju. Seveda pa se za vadbo odločamo iz različnih razlogov, na podlagi svojih ciljev bomo izbrali tudi prave vaje. Kdo se bo odločil za pilates?

Te vaje koristijo prav vsakomur, a nekatere rezultate bodo najbolj prepoznali tisti, ki se recimo soočajo s kakšnimi bolečinami ali poškodbami. Pri pilatesu krepimo mišice jedra, pa tudi druge mišične skupine telesa. Predvsem ciljamo na hrbtenico v ledvenem delu, ter na mišice nog in zadnjice, kar pomeni, da lahko dobro okrepimo svoje telo. Z močnimi mišicami v teh predelih se znebimo težav, ki se pojavljajo ob rednih obremenitvah, predvsem mislimo na bolečine v križu, kolkih in kolenih.

Pilates vključuje zbirko relativno preprostih vaj, ki se jih lahko lotimo tudi sami

Prav tako nam lahko pilates pomaga pri okrevanju po poškodbah in pri pridobivanju mobilnosti, če potrebujemo daljšo rehabilitacijo. Iz različnih razlogov lahko pride do poškodb in bolečin ter omejene mobilnosti telesa, najboljša rešitev pa je prav izvajanje vaj, s katerimi telo okrepimo. 

Ravno zato se lahko te vaje priporočajo vsem, ki želijo svoje telo bolje pripraviti na vsakdanje obremenitve ali pa doseči boljše fizične sposobnosti. Pilatesa se poslužujejo tudi športniki, ki te vaje vključijo v svoj režim treninga.

Ker gre za relativno preproste vaje, ki jih lahko izvajamo tudi sami, je to dobra izbira za domačo vadbo. Na voljo pa imamo tudi vodene vadbe, ki so morda še bolj zanimive.

Pilates v obliki vodene vadbe

Za mnoge je skupinska vadba s profesionalnim vodstvom veliko bolj atraktivna ideja, kot pa da bi se morali sami doma lotevati kakšnih vaj. Na ta način dobimo tudi nekaj dodatne motivacije in dober razlog, da se vadbe redno udeležujemo. V tem primeru pilates poteka v skupini, ki ponuja vzpodbudno okolje, prav tako dobimo določeno družabno komponento, sploh če gre za kakšne posebne skupine, v katerih hitro najdemo prijatelje.

Vodena vadba ima seveda še številne druge prednosti. Velika prednost je profesionalno vodstvo, saj bomo tako dobili podrobna navodila in smernice za pravilno izvajanje vaj. Izognemo se mnogim težavam in obremenitvam, tudi poškodbam, do katerih lahko pride zaradi nepravilne izvedbe. Skupinska vadba poteka po določenem programu, ki je precej fleksibilen in ponuja dosegljiv cilj za vsakogar.

Gotovo bo moč najti vodene vadbe s pilatesom v praktično vsakem večjem kraju, se pa splača nekoliko bolj skrbno pobrskati po ponudbi. Med izvajalci najdemo namreč tudi prave strokovnjake, ki nudijo še znatno dodano vrednost. Takšne možnosti se splača izkoristiti, saj bomo deležni bistveno boljše izkušnje in boljših končnih rezultatov. Povsem možno je, da bomo dobili pri teh izvajalcih tudi kakšno dodatno ponudbo storitev za zdrav življenjski slog.

Mnogim je pilates najbolj zanimiv kot skupinska vadba

Pilates v širši ponudbi dobrih izvajalcev

Ponudniki, ki izvajajo pilates in nudijo skupinske vadbe, imajo morda še pestro zbirko drugih možnosti. Vse to se splača spoznati, saj dobimo zelo zanimive opcije, če želimo dobro poskrbeti za svoje zdravje in počutje.

Če imamo dobrega izvajalca, dobimo pri njem morda tudi fizioterapevtske storitve, športne masaže in podobno. Priljubljena možnost je limfna drenaža, ki se odlično povezuje z redno vadbo in prizadevanji za zdrav življenjski slog. 

Čeprav osnovna vadba ne povzroča kakšnih velikih obremenitev, se v vsakdanjem življenju neizogibno srečujemo s stresom in drugimi obremenilnimi dejavniki, zato bomo pobrskali tudi po dodatni ponudbi za zdravje in dobro počutje – pilates izkoristimo za redno gibanje in spodbudo pri telesnih aktivnostih, nato pa se pozanimamo še, kakšne možnosti ponujajo limfna drenaža in druge storitve v ponudbi.

Vsako ponudbo lahko dobro izkoristimo, če imamo postavljene svoje cilje in prava pričakovanja. Seveda pa z vadbo ne gre pretiravati. Ravno zato se odločimo za pilates, ki nam omogoča postopno stopnjevanje obremenitev, s tem pa varen in uspešen vstop v zdrav življenjski slog z redno rekreacijo. Le tako je možno vzpostaviti primerno rutino za ohranjanje zdravja.