Pergola je pravi hit za vaš vrt

Pergola je pravi hit za vaš vrt

12/30/2021 Off By Uredništvo

Opremljanje vrta je lahko zahtevno opravilo, saj je treba kombinirati cel kup pomembnih lastnosti vrtne opreme. Poskrbeti moramo za to, da lahko uredimo prijeten in udoben kotiček, hkrati pa gotovo vedno mislimo tudi na to, kako bo naš objekt izgledal, ko bomo z opremljanjem končali. Z vsemi temi odlikami se izkaže pergola, ki je na vašem vrtu lahko pravi hit.

Predvsem ob sodobnih stanovanjih, ki imajo nekaj vrtnih površin, so senčila nepogrešljiva – želimo namreč urediti prostor, kjer se bomo lahko v lepem vremenu prepuščali sprostitvi in počitku. V poletnem času na vrtu pogosto priredimo kakšna druženja in piknike, pa tudi sami radi več časa preživljamo na svežem zraku. Za prijetno izkušnjo ob tem pa gotovo moramo imeti prava senčila. Le tako se lahko ustrezno zaščitimo pred močnim soncem in zagotovimo nemoteno izvajanje aktivnosti na prostem.

Tu se pergola odlično izkaže. Ponuja vse tiste odlike, ki jih od senčila pričakujemo, hkrati pa prepriča tudi s posebnim nadstandardom, s katerim se recimo razlikuje od tende. Za takšno opremo se bodo odločili tisti, ki pri urejanju svojega doma in okolice res ne nameravajo sklepati kompromisov.

Pergola z nadstandardom

Ravno za kakšne bolj zahtevne kupce oziroma uporabnike so na voljo dovršene rešitve, s katerimi bomo gotovo zadovoljni. Najbolje se obnese pergola, ki jo je možno dobro prilagoditi svojemu namenu in svojemu okolju. Takšne strukture zato pogosto izdelujemo po meri, kar nam daje popolno svobodo pri oblikovanju domačih zunanjih površin, prilagajamo seveda lahko tudi končni učinek senčila.

Pergola se pri tem še posebej dobro izkaže. Izbiramo namreč takšne, ki so zasnovane s premičnimi lamelami. Te se lahko poljubno odpirajo in zapirajo, tako pa uravnavamo prehod sončnih žarkov. Imamo tudi popoln nadzor nad oblikovanjem čudovitega vizualnega vtisa na zanimivo osvetljenih površinah, poleg tega vplivamo ta temperaturo okolja pod takšno kritino. Premične lamele se odlično izkažejo in prepričajo uporabnike vseh vrst. Poleg tega se lahko hermetično zaprejo in zanesljivo ščitijo tudi pred dežjem in vetrom.

Ni nujno, da se bo dobro obnesla prav napredna pergola, tudi kakšne enostavne in seveda cenejše strukture se izkažejo z nujnimi funkcionalnostmi, ki prinašajo ključne funkcionalnosti. Površine bomo uspešno zasenčili, poleg tega pa dobimo na svoj vrt tudi čudovito strukturo, ki bo popestrila svoje okolje. Vedno lahko pričakujemo, da bomo dosegli pravi učinek, v njem pa uživali dolgo časa. Ravno to so naloge sodobnih senčil, po katerih radi posegamo.

Pergola s tendo

Za pergolo je značilno to, da jo sestavlja kritina iz lamel. Lahko pa imamo različne izvedbe, nenazadnje tudi takšno pergolo, ki jo prekriva rastlinje, ki na ta način preprečuje vdor močnih sončnih žarkov. A še bolj praktična izvedba je pogosto pergotenda, torej kombinacija s tendo. To je lahko posrečena rešitev, ki ima nekatere odločilne prednosti.

Predvsem gre za dokaj enostavno in ugodno zasnovo. Ni se treba ukvarjati s premičnimi lamelami, prav tako nimamo toliko dela s kakšnimi posebnimi elementi, ki so morda zahtevni pri sestavljanju, postavitvi in uporabi. Pergola je pokrita z vzdržljivo površino iz tkanine, ki je pripravljena na zunanjo uporabo. Tako imamo hitro in enostavno rešitev, ki je v praksi zelo funkcionalna. Pričakujemo lahko odlično zaščito pred soncem in drugimi neugodnimi dejavniki, pa tudi vse druge prednosti, ki jih imajo posrečena senčila ob sodobnih stanovanjih.

Takšne rešitve so zelo domiselne in se lepo vključijo v prostor. Poleg tega je pergotenda fleksibilna in se lahko prilagodi za marsikatero okolje, uporabljajo se tudi na površinah ob poslovnih prostorih. Povsod, kjer iščemo enostavno in učinkovito rešitev za zaščito pred soncem, nam lahko takšna struktura priskoči na pomoč.

Pergola za zaščito stanovanja pred visokimi temperaturami

Pred močnimi sončnimi žarki se želimo zaščititi, ker je UV sevanje lahko nevarno za človeka in za materiale na terasi, predvsem pa zato, ker je v senci veliko bolj prijetno. Poleti imamo tako ali tako na vsakem koraku opravka z visokimi temperaturami, na domačem vrtu želimo imeti bolj prijeten kotiček, ki je stalno v senci. S tem pa pergola uravnava tudi razmere v notranjosti stanovanja, saj uspešno znižamo temperature.

Še bolje se v tej funkciji znajde screen rolo, ki je prava izbira za tiste, ki išče učinkovito zunanje senčilo za svoje stanovanje. Če nimamo terase ali vrtnih površin, je to gotovo najboljša možnost. Prav tako se rolo odlično izkaže, če ciljamo na najboljše rezultate pri zatemnitvi stanovanja in uravnavanju temperatur v notranjih prostorih. V stanovanju bo veliko bolj prijetno, nižji bodo tudi stroški, saj stanovanja ne bo treba toliko hladiti. Poleg tega nam screen rolo ponuja še nekaj intime, sploh na večjih oknih, ki jih imamo po navadi na južni strani objektov. Dosegli bomo izvrstne učinke, ki so v sodobnih stanovanjih še kako dobrodošli.

Tako lahko senčila izkoristimo na različne načine. Tudi pergola ima lahko več funkcij. V vsakem primeru pa moramo na to že pravočasno misliti in se odločiti za rešitve, ki se bodo v dotični situaciji kar najbolje odrezale.