Peleti in drva za učinkovito ogrevanje

Peleti in drva za učinkovito ogrevanje

12/10/2020 Off By Uredništvo

Ogrevanje je lahko zelo učinkovito, posebej visoke izkoristke pa ponujajo prav peleti in drva. Kurjenje lesa in biomase je že od nekdaj zelo priljubljen in uveljavljen način ogrevanja stanovanj in drugih prostorov, zato imamo na voljo napredno opremo in kakovosten material. Brez posebnega truda lahko dosežemo odličen učinek pri ogrevanju stanovanja, na dolgi rok pa pričakujemo zadovoljstvo z zanesljivim in varčnim ogrevalnim sistemom. 

Odločamo se lahko med različnimi kurilnimi napravami, ki seveda ponujajo različne učinke. Prav tako se moramo odločiti, kaj bomo sploh kurili, saj ravno pri tem nastajajo največje razlike. Peleti so zelo priljubljeni, saj omogočajo oblikovanje naprednih ogrevalnih sistemov, ki delujejo skoraj samodejno. So enostavni za skladiščenje in uporabo, dobimo pa jih v različnih izvedbah z ugodnimi možnostmi dostave. Drva so posebej priljubljena med tistimi, ki imajo lasten vir ustreznega lesa, pa tudi sicer so lahko zelo ugodna, običajno celo cenejša kot peleti. Cena je vsekakor ena izmed glavnih prednosti, tudi na dolgi rok, saj lahko pričakujemo visok izkoristek in varčno ogrevanje.

V vsakem primeru moramo poskrbeti za to, da uporabljamo kakovostne kurilne naprave, ki lahko dosegajo visoke izkoristke. Tudi biomasa, ki jo kurimo, mora biti kakovostna, v nasprotnem primeru ne moremo pričakovati dobrega učinka. Tako peleti kot drva so na voljo v različnih kakovostnih razredih, na kar moramo biti pozorni, če material kupujemo. V nekaterih primerih smo lahko zadovoljni tudi s cenejšim kurivom, a z izbiro materiala iz višjega kakovostnega razreda je dobra izkušnja že vnaprej zagotovljena.

Peleti v sodobnih ogrevalnih sistemih

V osrčju ogrevalnega sistema je kurilna naprava, ki omogoča kurjenje peletov oziroma druge biomase. Ravno z zbirko naprednih kurilnih naprav imajo peleti nekatere prednosti v primerjavi z drugimi kurivi in gorivi. Izbiramo namreč lahko med raznimi naprednimi napravami, ki omogočajo praktično skladiščenje in samodejno nalaganje kuriva, s tem pa ponujajo uporabniku zelo prijetno izkušnjo pri ogrevanju.

V sodobnih kotlih se peleti elegantno skladiščijo in samodejno nalagajo.

Sodobni ogrevalni sistemi so do uporabnikov zelo prijazni. Običajno kurilno napravo namestimo v ločeno kurilnico, do katere lahko enostavno dostopamo, predvsem moramo pomisliti na to, kako bomo do tam prepeljali zaloge peletov. Ob kotlu imamo običajno zalogovnik, ki omogoča enostavno skladiščenje zaloge kuriva, večinoma pa takšna oprema omogoča tudi samodejno nalaganje, s čimer imajo peleti veliko prednost v primerjavi z napravami, pri katerih moramo kurivo dolagati sami. 

Poleg tega nam mnoge napredne naprave ponujajo odlične izkoristke pri kurjenju raznovrstnih kuriv. Ne uporabljajo se le peleti, izberemo lahko tudi kakšne druge možnosti, recimo briket, cena je tako nekoliko bolj prilagodljiva, prilagodimo pa tudi druge aspekte svoje izkušnje pri uporabi kurilne naprave. Čeprav je za briket cena praviloma ugodnejša, so lahko dokaj poceni tudi peleti, cena zato običajno ne igra ključne vloge pri primerjavi teh kuriv.

Peleti po ugodni ceni

Vsekakor pa se je pametno vprašati, kakšni bodo dolgoročni stroški ogrevanja. To je v veliki meri odvisno od uporabljenih kuriv. Peleti so na voljo v različnih kakovostnih razredih, ki določajo ceno, v končni fazi pa tudi izkoristek in porabo. Tako dolgoročne stroške nekoliko težje predvidimo – že res, da so cenovno ugodni peleti v izhodišču cenejši in tudi pri predvidevanju dolgoročne uporabe ponujajo nižje stroške, a kakovostnejši material lahko ponudi boljši učinek pri izgorevanju in posledično manjšo porabo.

Pravo rešitev običajno ponuja kompromis, recimo če so peleti na voljo po posebej ugodni ceni. Včasih so nam na voljo zelo ugodni kakovostni peleti, akcija recimo zniža ceno materiala iz višjega kakovostnega razreda. Takšno kurivo ima odlično razmerje med kakovostjo in ceno, ponuja pa tudi odlično izkušnjo pri kurjenju. Splača se izkoristiti priložnost, v kateri so na voljo kakovostni peleti, akcija namreč ne traja dolgo.

Če ne želimo biti odvisni od akcijskih ponudb, lahko izberemo kakšne cenejše pelete. Z vidika samih stroškov je to tudi na dolgi rok dobra odločitev, je pa končna izkušnja odvisna od uporabljenih kurilnih naprav. Čisto možno je, da bodo prišli v poštev kakšni cenejši peleti, cena navsezadnje ni odločilni dejavnik, ki vpliva na končno izkušnjo. Če želimo znižati stroške, se seveda lahko odločimo tudi za druga kuriva, predvsem drva.

Drva so odlična izbira predvsem za tiste, ki imajo lasten gozd.

Drva kot alternativa peletom

Skozi zgodovino so se drva veliko bolj uporabljala kot peleti, a z razvojem sodobnih kurilnih naprav na pelete danes niso več tako splošno priljubljena. Še vedno se uporabljajo v starejših zgradbah, ki so opremljene s kurilnimi napravami za drva, v novogradnjah pa se vedno odločamo med različnimi sistemi, ki so pogosto bolj naklonjeni peletom.

Drva imajo kar nekaj prednosti. Najbolj očitna je razlika v ceni, čeprav ni nujno, da bo podroben izračun stroškov pokazal zelo velika odstopanja. Drva so cenejša, a ne moremo vedno računati na primerljiv izkoristek in porabo. Edini primer, v katerem drva z vidika stroškov zagotovo zmagajo, je ta, da imamo lasten vir ustreznega lesa, ki ga lahko kurimo. So pa drva priljubljena tudi iz drugih razlogov, recimo zaradi enostavnejšega skladiščenja, pa tudi zaradi edinstvenega občutka, ki ga dajejo pri kurjenju v kaminih in pečeh.