Obšolske dejavnosti, ki koristijo šolskemu delu

Obšolske dejavnosti, ki koristijo šolskemu delu

10/23/2019 Off By Uredništvo

Otroci imajo veliko prostega časa, a hkrati so stalno zaposleni z raznimi aktivnostmi, ki običajno nimajo veliko povezave s šolskim delom. Kasneje se seveda vedno bolj posvečajo učenju in domačim nalogam, a vseeno so v glavnini druge dejavnosti. Splača pa se nekaj časa nameniti tudi namenskemu utrjevanju miselnih spretnosti, ki bodo pri šolskem delu zelo koristile. Tovrstne spretnosti lahko spodbujajo že enostavne miselne uganke za otroke, ki jih malčki rešujejo skozi igro, še bolj uspešna pa je pri svojem namenu strukturirana mentalna aritmetika ter druge vaje, ki ciljajo prav na specifične miselne spretnosti.

Programi za spodbujanje razvoja otroških možganov

Takšne vaje so vključene v programe, ki spodbujajo razvoj otroških možganov. Veliko je takšnih aktivnosti, ki jih lahko izkoristimo za urjenje in utrjevanje miselnih spretnosti, je pa od zasnove programa odvisno, kakšne rezultate pričakujemo in kako opazen bo učinek pri šolskem delu. Mentalna aritmetika ponuja zelo opazne rezultate, tako v vsakdanjem življenju kot pri šolskem delu, medtem ko vaje za krepitev spomina, miselne uganke za otroke ter vaje za izboljšanje koncentracije koristijo predvsem na dolgi rok, saj ponujajo neke splošne spretnosti, ki bodo prišle v poštev v vsakem življenjskem obdobju.

Dobri programi so zasnovani tako, da kombinirajo različne metode poučevanja. Vsak otrok sprejema informacije na svoj način in se uči po svoje, tako da je treba najti pravo rešitev tudi pri utrjevanju miselnih spretnosti. Na voljo so nekateri inovativni programi, pri katerih se mentalna aritmetika utrjuje s pomočjo zanimivih vaj in igre, takšne aktivnosti so primerne tudi za mlajše otroke. Prav tako se lahko v obliki igre prikažejo razne miselne uganke za otroke, ki niso le igra, temveč utrjujejo zelo uporabne spretnosti. Če najdemo kakovosten in zaupanja vreden program, bo to odlična investicija v prihodnost otroka, hkrati pa zanimiva prostočasna dejavnost, ki jo bo imel malček rad.