Notranja ali zunanja senčila?

Notranja ali zunanja senčila?

07/14/2019 Off By Uredništvo

Vsaka hiša na svojih oknih potrebuje neke vrste senčil. V skrajnem primeru so to lahko le običajne zavese, toda zavedati se je treba, da z njimi ne bo prišlo do učinka zatemnitve. Zato je zelo dobro, da se še pred gradnjo nove stanovanjske hiše odločimo o načinu senčenja notranjih prostorov. Sploh v primeru vgradnih rolet je nujno, da se to rešitev predvidi že vnaprej, ker je potrebno narediti nekoliko višje okenske odprtine, ki vsebujejo ohišje za rolete.

Senčila lahko v grobem razdelimo na dve podkategoriji: zunanja in notranja senčila. Med zunanja senčila spadajo zunanje žaluzije, vgradne rolete, kasetne rolete in običajna polkna, skupina notranjih senčil pa je bolj raznolika in jo sestavljajo navadne zavese, lamelne zavese, panelne zavese, notranje žaluzije, plise zavese in platneni roloji. Vsem notranjim rešitvam je skupno to, da se po navadi ne uporabljajo za totalno zatemnitev prostora, ampak le delno. Tako v veliko primerih naletimo na okna z obema vrstama senčil, zunanjimi in notranjimi. Za uporabo v poletnem soncu ali pa za preprečevanje pogledov v prostor se večkrat uporabi le notranja senčila, medtem ko so zunanja senčila namenjena popolni zatemnitvi prostorov ponoči, ali pa delni zatemnitvi v primeru močne pripeke. 

Zunanje žaluzije so sorodniki notranjih žaluzij, vendar so nekoliko bolj pokrivne in omogočajo večji zastor svetlobe. Ker so na udaru vremenskih pojavov, morajo biti zunanje žaluzije precej bolj robustne, da jih ne odpihne veter ali zmečka toča. Za notranjo uporabo pa se največ uporablja zavese različnih tipov. Lamelne in panelne zavese so med najbolj prefinjenimi rešitvami, saj s svojim izgledom prostoru dodajo veliko mero sodobnosti in urejenosti. Panelne zavese so vseskozi napete, ker posamezne panele proti tlom napenja posebna našita utež. Za njih ni nikoli potrebno likanje. Zato se veliko uporabljajo tudi kot variabilna ograja oziroma umetna stena, ki omogoča mehko ločitev prostora na dva dela.