Nepredvidljive francoske postelje

Nepredvidljive francoske postelje

12/15/2019 Off By miskonwap

Francoske postelje so zelo posrečena iznajdba, a so hkrati lahko tudi nekoliko nepredvidljive. Z različnimi standardnimi dimenzijami namreč povzročijo nekaj preglavic pri izbiri posteljnine in druge opreme, pa tudi pri sami uporabi se je včasih težko odločiti, katera opcija bo najboljša – namenjene so dvema uporabnikoma, pogosto pa takšno posteljo rade volje uporabljajo tudi tisti, ki spijo sami.

Francoske postelje so večinoma na voljo v dimenzijah 200×140 in 200×160. Za večje pride v poštev posteljnina 200×220, za manjše pa ustrezajo dimenzije 200×200. Že pri tem lahko torej naletimo na težavo, saj v obeh primerih iščemo posteljnino za francosko posteljo, opravka pa imamo z različnimi dimenzijami. Poleg tega bo posteljnina 200×220 v ponudbi morda nekoliko manj opazna, saj so te dimenzije slabše zastopane – treba bo pobrskati po ponudbi večjih trgovcev, še posebej če iščemo kakšne posebne komplete. 

Pravzaprav bo že iskanje ležišča lahko problem. Posteljnina 200×220 odgovarja ležiščem dimenzij 200×160, treba pa se je vprašati, kako velik je posteljni okvir. To pomeni, da opremo vedno kupujemo v drugi smeri, torej se najprej odločimo za velikost ležišča oziroma postelje, šele nato pride na vrsto posteljnina. Posteljnino je tudi najlažje zamenjati ali dokupiti.

Pomembno pa je, da dimenzijam postelje prilagodimo tudi drugo opremo, to je recimo prešita odeja. Ustrezno velika odeja je nujna za prijetno in udobno spanje, medtem ko premajhne in prevelike odeje povzročajo mnoge preglavice. Tudi prevelika prešita odeja je lahko nevšečnost, saj jo bomo preko noči pogosto premeščali in odmikali, hitro pa zdrsne tudi na tla. Nekaj centimetrov seveda ne naredi velike razlike, a najbolje je izbrati posteljnino, ki res ustreza dimenzijam ležišča in potrebam uporabnikov. Univerzalne rešitve pri tem ni, prešita odeja se prilagaja uporabniku, tako da mora vsak izbrati pravi izdelek zase. Nekateri bodo tudi z večjo odejo povsem zadovoljni, druge pa bo dodatna površina zelo motila.