Nakup defibrilatorja

Nakup defibrilatorja

10/19/2020 Off By Uredništvo

Defibrilator za srce je izredno uporabna naprava, s katero lahko rešimo življenje. Uporablja se v primeru srčnega zastoja, ki je zelo resna težava s slabo prognozo – če pride do srčnega zastoja zunaj bolnišnice, je brez takojšnje pomoči možnost preživetja le okoli 10-odstotna. Z defibrilatorjem lahko v takšnem primeru pomagamo vzpostaviti normalno bitje srca in bistveno izboljšati stanje pacienta pred prihodom reševalne ekipe. Seveda pa za tak rezultat potrebujemo defibrilator za srce, ki mora biti na voljo nekje v bližini, časa imamo le nekaj minut.

Odgovornost za nakup defibrilatorja je torej na tistih, ki imajo možnost namestitve te naprave na javno mesto, kjer bo na voljo vsem mimoidočim. Ker je za defibrilator za srce cena relativno visoka, naprava pa se uporablja le v primeru hudih zdravstvenih težav, se za nakup posamezniki praviloma ne odločajo, prav tako z defibrilatorji redko opremljamo kakšne poslovne prostore in druge zaprte prostore, kjer se zbira manjše število ljudi. Najboljša lokacija je javno mesto, kjer je veliko ljudi, tam je za defibrilator za srce cena tudi upravičena. Med kupci so najpogosteje občine, pa tudi večja društva, šole, tudi podjetja in druge organizacije, ki lahko upravičijo nakup takšne naprave. Pomembno pa je, da ob nakupu ne pozabimo na ostale opravke v zvezi z defibrilatorji – napravo je treba premišljeno namestiti na enostavno dostopno mesto, pri tem pa opremiti tudi z ustrezno dodatno opremo. Za defibrilator za srce cena praviloma že vključuje komplet nujne opreme, pomisliti pa moramo še na montažo in označevanje, nato pa še na izobraževanje in usposabljanje za morebitne uporabnike.

Defibrilator za srce bo v pripravljenosti, moramo pa na dolgi rok skrbeti tudi za redno vzdrževanje. Tudi to je določen strošek, na katerega moramo pomisliti že v izhodišču, ob nakupu naprave. V primeru uporabe je treba napravo prav tako pregledati in pripraviti na nadaljnje delovanje.