Nakup ali najem viličarja?

Nakup ali najem viličarja?

07/20/2019 Off By Uredništvo

Mnoga podjetja imajo zelo specifično upravljanje z zalogami. Nikakor ne obstaja standardni postopek za pripravo in shranjevanje zalog materialov, saj lahko proizvodnja končnih izdelkov zelo niha, prav tako pa zelo neenakomerno porablja dele, ki morajo biti na zalogi. Zato se, kljub velikim skladiščem in nabavljanju materiala na zalogo, mnogim podjetjem nakup viličarja za manipulacijo z zalogami enostavno ne izplača. Sploh v primeru pritličnega skladišča in proizvodnje, ki ni tako masno zahtevna oziroma porablja zalogo v manjših količinah (s stališča teže izdelkov), se da z zadovoljivo učinkovitostjo premikati paletni tovor tudi z ročnim paletnim viličarjem. Le vilice za viličarja morajo biti pravilno nastavljene, kar pa v današnjem času sploh ni več problem.

Kljub vsem razlogom, ki pripomorejo k postavitvi skladišča brez planiranega nakupa viličarja, pa včasih vseeno pride do situacije, ko je potrebno večjo količino palet čim hitreje razložiti in razpeljati po skladišču. Podobni so tudi primeri, ko je treba stranki razložiti večje število kosov težke opreme, za kar pa ni nujno vedno dovolj časa, da bi to storili ročno oziroma s pomočjo ročnih viličarjev, sploh, če so višine za razkladanje velike in vilice za viličarja napačnih dimenzij. V tem primeru je najbolje, da se odločimo za enostaven najem viličarja. Ker gre za relativno drago opremo, se je dobro odločiti za ponudnika, ki ima veliko izkušenj s tovrstnimi stroji. Tudi brez zaposlenega viličarista lahko opravimo načrtovano delo, saj se da pri mnogih podjetjih najem viličarja dobiti tudi skupaj z voznikom le-tega, tako da nam ni potrebno skrbeti o ustreznem operaterju in nastavitvami za vilice za viličarja. Poleg tega, da strokovno usposobljeni viličaristi zagotavljajo zanesljiv razvoz izdelkov, so tudi časovno veliko bolj učinkoviti kot nekdo, ki takega dela ne počne vsak dan. 

Tako je najem viličarja z voznikom storitev, ki nam močno olajša poslovanje v specifičnih primerih, saj se nam ni treba ukvarjati z amortizacijo in vzdrževanjem nakupljenega viličarja.