Najboljši poganjalec ni le igrača

Najboljši poganjalec ni le igrača

01/10/2022 Off By Uredništvo

Otroci želijo svoj vsakdan zapolniti z zanimivimi in zabavnimi aktivnostmi, pri tem pa posegajo po raznovrstni opremi, seveda predvsem po igračah. Z njihove perspektive so te dejavnosti v prvi vrsti igra, a v resnici se malčki ob tem tudi stalno učijo. Usvajajo ključne spretnosti, ki jim bodo skozi celo življenje zelo koristile. Najbolj očitno je to pri kakšnih telesnih spretnostih, ki jih je treba pridobiti z vajo in učenjem. Vožnja kolesa je za odrasle intuitivna, otroci pa morajo nove spretnosti najprej šele spoznati. Za to se priporoča najboljši poganjalec, ki bo ravno za to vlogo kot nalašč.

Poganjalci so nasploh priporočljiva oprema za malčke. Imajo namreč vse tiste odlike, ki jih mora imeti dobra igrača, hkrati pa prispevajo tudi k razvoju ključnih spretnosti. Te značilnosti lahko izkoristimo pri učenju in navajanju otroka na vzdrževanje ravnotežja na kolesu, lahko pa pričakujemo, da bodo malčki tudi sami z raziskovanjem te opreme pridobili nekatere sposobnosti, ki se bodo izkazale za zelo koristne. Da bi bila igra kar se da zanimiva in naposled tudi koristna, je treba izbrati najboljši poganjalec.

Najboljši poganjalec poskrbi, da učenje vožnje s kolesom ne bo zahtevno

Ključne lastnosti, ki jih ima najboljši poganjalec

Ker so poganjalci na voljo v zelo široki ponudbi, bomo težko prepoznali najboljše modele, če nismo pozorni na specifične značilnosti. Zato moramo že vnaprej postaviti kriterije, na podlagi katerih se bomo odločali med posameznimi modeli v ponudbi.

Kakšen mora torej biti dober poganjalček? V neki meri je to odvisno od starosti in pripravljenosti otroka. Kaj lahko se izkaže, da bo boljša izbira kar kolo. V tem primeru se odločamo za prilagojena otroška kolesa uglednih znamk, recimo Cruzee kolo, pri teh znamkah pa večinoma dobimo tudi poganjalce. Mlajši otroci bodo bolj veseli poganjalca – izberemo model, ki ima ustrezno velikost in je po možnosti tudi nastavljiv za otroke različnih starosti.

Pazimo na to, da je poganjalec zanesljiv in varen. Večinoma poganjalčki za mlajše otroke nimajo zavor, kar se morda zdi čudno na prvi pogled, a takšna oprema bi bila verjetno le v napoto in pri uporabi poganjalca v resnici ni potrebna. Malčki se poganjajo po urejenih ravnih površinah, pri tem ne dosegajo visokih hitrosti. Ustavijo se sami od sebe ali pa preprosto stopijo na tla. Seveda pa ima lahko najboljši poganjalec tudi zavoro, ta oprema je bolj značilna za večje poganjalce, ki so namenjeni starejšim otrokom.

Pozorni smo na to, da izberemo poganjalec, ki je primeren za površine, na katerih se bo uporabljal. Nekateri poganjalci imajo lesena kolesa in so precej grobi in neudobni. Gotovo bo najboljši poganjalec ponudil boljšo izkušnjo pri vožnji, takšni modeli imajo po navadi gume.

Znamka lahko dosti pove o tem, kaj lahko pričakujemo od izbranih izdelkov. Omenili smo Cruzee kolo, ta znamka nudi tudi poganjalce. Imamo pa še druge ugledne znamke, pri katerih dobimo dobro ponudbo.

Najboljši poganjalec in otroški skiroji

Poganjalci se pogosto primerjajo s skiroji, ki imajo pravzaprav podobno funkcijo. Tudi to je zanimiva in zabavna oprema za igro in raziskovanje, hkrati pa pomaga pri razvoju mnogih telesnih spretnosti. Tako je vsekakor pametno, da premislimo tudi o skirojih, ki so lahko dobra alternativa. Niti najboljši poganjalec ne more posnemati nekaterih posebnih značilnosti, ki jih ima otroški skiro.

Izbira je seveda odvisna od interesov otroka in od namena teh naprav. Poganjalec običajno uporabljamo prav za učenje in vajo, na ta način se najlažje utrjujejo osnovne spretnosti vzdrževanja ravnotežja na kolesu. Seveda gre za zanimiv izdelek, ki je lahko tudi igrača, hkrati pa tudi uporabno prevozno sredstvo. Je pa pri skirojih ta funkcija še nekoliko bolj izrazita. Pogosto se otroški skiro uporablja prav za samostojno prevažanje naokoli, otroci že kmalu potrebujejo takšno vozilo za druženje s prijatelji in opravljanje vsakdanjih poti. Skiroji so primerni za nekoliko starejše otroke, ki se že dobro znajdejo tudi na kolesu.

Najboljši poganjalec odpira veliko možnosti za uporabo

Skiroji se pogosto uporabljajo za prevažanje po mestu, lahko pa tudi dober poganjalec izkoristimo za ta namen. Pravzaprav bo najboljši poganjalec gotov zelo udoben in primeren za kakšne daljše izlete. Vzamemo ga lahko s seboj tudi na dopust, sploh če se odpravljamo kam, kjer lahko opravimo zanimive in razgibane izlete. Tako organiziramo prave družinske počitnice, ob katerih bo vsak družinski član prišel na svoj račun.

Najboljši poganjalec je za malčka zabavna in zanimiva, a tudi koristna oprema

V tem primeru ima najboljši poganjalec  še nekatere dodatne prednosti. Recimo to, da je precej kompakten in ga brez težav vzamemo s seboj na pot. Gotovo imamo za družinske počitnice že tako veliko prtljage, zato ne moremo vzeti s seboj veliko otroške opreme. Poganjalec lahko pospravimo v kak kotiček prtljažnika in odpeljemo s seboj, to gotovo ne bo preveliko breme.

Sicer pa se najboljši poganjalec uporablja tudi za druge aktivnosti. Otroci bodo hitro ugotovili, kaj vse jim takšno vozilo ponuja, z zanimanjem bodo pričakovali tudi svoje prvo kolo. Še zdaleč to niso le igrače, temveč pomembni pripomočki za otroški razvoj, predvsem za pridobivanje samozavesti in samostojnosti.