Najboljši akumulatorji za sončno elektrarno

Najboljši akumulatorji za sončno elektrarno

06/05/2019 Off By miskonwap

Pri postavitvi sončne elektrarne največ težav povzroča izbira akumulatorja. Gre za razmeroma drag element, ki je hkrati tudi nadvse pomemben. Razumljivo je, da želimo kakšen evro s premišljeno izbiro privarčevati, a ne moremo si privoščiti napak in razočaranja. Zato se splača izbrati kakovosten akumulator priznane znamke. Med najboljše se uvrščajo akumulatorji Topla, ki slovijo po kakovosti in zanesljivosti, poleg tega so pri nas razpoložljivi v najrazličnejših izvedbah – pomembno je namreč predvsem to, da izberemo akumulator, ki ustreza ostalim komponentam sončne elektrarne.

Akumulatorji Topla so na voljo v različnih kapacitetah, tako da je možno izbrati pravi akumulator za vsak sistem. Kapaciteta mora odgovarjati zmogljivosti elektrarne – sončne celice dovajajo določeno količino energije, ki se shranjuje v akumulatorju. Če je zmogljivost celic glede na kapaciteto akumulatorja previsoka, bo proizvedena energija neizkoriščena, saj je ne bo mogoče uporabiti ali shraniti. Če pa je kapaciteta akumulatorja večja kot zmogljivost celic, se akumulator ne bo zadosti napolnil preko celega dneva polnjenja, ob stalnem praznjenju pa se lahko skrajša njegova učinkovitost in življenjska doba.

Sončne celice torej odločajo o tem, kateri akumulator bo najboljša izbira. Predvsem zmogljivost celic vpliva na kapaciteto akumulatorja, medtem ko porabniki odločajo o tem, kakšna mora biti izhodna napetost – ta je običajno 12 V, v večjih sistemih pa 24 V. Akumulatorji Topla in drugih zanesljivih znamk so izdelani v različnih izhodnih napetostih in pokrivajo potrebe vseh uporabnikov.

Pomembno je, da sončne celice povežemo z akumulatorjem, ki je prilagojen tovrstni uporabi. Avtomobilski akumulatorji ne pridejo v poštev, saj niso pripravljeni na stalno polnjenje in praznjenje. Najboljši so gel ali AGM akumulatorji, oboji so bistveno bolj primerni za ciklično praznjenje in polnjenje. Poleg tega ti akumulatorji ne vsebujejo tekoče kisline, so zaprti in ne izpuščajo nevarnih plinov. So zanesljivejši in imajo daljšo življenjsko dobo, vse te lastnosti pa so seveda zelo dobrodošle v domači sončni elektrarni.