Meritev električnih inštalacij je pogoj za pridobitev ustreznega uporabnega dovoljenja objekta

Meritev električnih inštalacij je pogoj za pridobitev ustreznega uporabnega dovoljenja objekta

03/01/2021 Off By Uredništvo

Elektroinštalacije so pojem, ki ga danes srečujemo praktično na vsakem koraku, obvezno pa na tistih področjih, kjer imamo opravka z električno energijo. Torej gre za zelo širok pojem, pri katerem ne mislimo le na polaganje kablov, vezave elektro omarice, meritev elektroinštalacij, ampak mnogo več. O elektroinštalacijah govorimo tudi takrat, ko so v naših mislih alarmni sistemi ali pa vse bolj popularne pametne inštalacije.

Ne glede na to, za kakšen projekt gre, je ključnega pomena, da so elektroinštalacije izvedene v skladu z vsemi varnostnimi in tehničnimi standardi. Pri tem je mišljena pravilna izbira materialov, strokovna vgradnja elektroinštalacij, vezava elektro omarice in še mnogo drugih dejavnikov. Zato je potrebno po zaključku takšnih projektov obvezno opraviti meritev električnih inštalacij, ki je pogoj za pridobitev ustreznega uporabnega dovoljenja.

Zanesljivi alarmni sistemi so pomemben del elektroinštalacij

Kot smo že povedali, so pomemben del elektroinštalacij tudi zanesljivi alarmni sistemi. Ti poskrbijo za še večjo varnost vašega doma, poslovnega objekta ali pa industrijskega obrata. Najbolj pomembno pri tem je, da vam tovrstno zaščito pred vlomilci danes popolnoma prilagodijo vašim željam in potrebam, zato boste zagotovo dobili takšno obliko varovanja, kot ga potrebujete.

Tudi enostavni alarmni sistemi se lahko dobro obnesejo

Seveda pa si brez meritev električnih inštalacij tudi brezhibnega delovanja alarmnih sistemov ne moremo predstavljati. Ker so tudi alarmi pomemben element električnih inštalacij, je logično pričakovati, da je potrebno tudi njihovo redno spremljanje in preverjanje delovanja. Na ta način pravočasno odkrijemo vse napake in preprečimo, da bi alarmi zatajili takrat, ko jih najbolj potrebujemo.

Danes so alarmni sistemi ena od najbolj razširjenih oblik varovanja in nekaj povsem samoumevnega, predvsem v pametnih hišah. Sestavljeni so iz različnih komponent, kot so na primer senzorji, nadzorne enote, komunikacijske naprave in še mnogo drugega. Vse te komponente je potrebno med seboj smiselno povezati s kabli ali pa brezžično, zato je znanje s področja elektroinštalacije tudi v takšnih primerih zelo dobrodošlo. Ker pa je danes ponudnikov alarmnih sistemov veliko, previdnost pri njihovi izbiri nikoli ni odveč.

Redna meritev električnih inštalacij poskrbi za večjo varnost vašega doma

Naš dom pa ni ogrožen samo s strani vlomilcev in drugih nepridipravov, ampak se lahko v njem zgodijo marsikatere neprijetne nesreče. Te lahko preprečimo na primer tako, da naši alarmni sistemi vsebujejo tudi senzor dima ali pa senzor izlitja vode. Na ta način nas aktiviranje alarma opozori na morebitno nesrečo, zato lahko še pravočasno odreagiramo in preprečimo hujše posledice ter večjo materialno škodo.

Meritev električnih inštalacij zagotavlja dobro delovanje tudi v kompleksnih sistemih

Eden od zelo pogostih vzrokov nesreč v naših domovih in drugih objektih, pa so tudi nepravilnosti v elektroinštalacijah. Če se jim želimo izogniti, je potrebno poskrbeti za redno vzdrževanje električnih inštalacij. S tega vidika je obvezna tudi redna meritev električnih inštalacij, ki zajema zelo širok spekter različnih postopkov. V ta namen se izvajajo meritve izolacijske upornosti, meritve razdelilnih elektro omaric, strelovodnih inštalacij, preverijo pa se lahko tudi alarmni sistemi v objektu. Poleg tega se lahko opravi profesionalna vezava elektro omarice, ne pozabimo še na vzdrževanje električnih inštalacij. Sami se zahtevnega dela ne lotevamo, raje uredimo tiste napeljave, ki ne zahtevajo posebnega znanja.

Dejstvo je, da določenih nepravilnosti v elektroinštalacijah ni mogoče prepoznati drugače, kot da opravimo meritev električnih inštalacij. Z njo lahko ugotovimo dotik faze na ohišju, preboj izolacije naprave, slabe spoje, pregrevanje vodnikov in številne druge napake, ki lahko vodijo v veliko materialno škodo ali pa so zaradi tega resno ogrožena človeška življenja. Zato takšna meritev ni le priporočljiva, ampak je za vse lastnike objektov tudi obvezna – pa ne samo ob njihovi vgradnji ,ampak tudi v primeru prenove in drugih večjih sprememb v elektroinštalacijskem sistemu.

Alarmni sistemi in meritve električnih inštalacij se izvajajo s strani strokovnjakov za elektroinštalacije

Osnovna naloga alarmnih sistemov je, da z njimi učinkovito zaščitimo svoj dom. Kako učinkovito bodo delovali, pa je v največji meri odvisno od strokovnjakov, ki bodo sistem varovanja zasnovali. Podobno kot velja za meritev elektro inštalacij, moramo tudi zasnovo alarmnih sistemov prepustiti strokovnjakom s področja elektroinštalacij. To sta področji, ki se ju nikakor ni pametno lotevati samostojno, omembe si zasluži še vezava elektro omarice.

Pri uporabnikih se ob zasnovi alarmnega sistema največkrat pojavlja vprašanje, kakšno stopnjo varovanja si sploh želimo. Ta je v največji meri odvisna od tega, koliko senzorjev in alarmnih naprav bomo namestili v svoj dom. Zato je potrebno jasno načrtovanje alarmnega sistema in smiselna medsebojna povezava vseh komponent v sistemu. To je edini način, da bodo alarmni sistemi delovali zanesljivo in učinkovito.

Kot pa se pri vgradnji elektroinštalacij njihova zgodba ne konča, enako velja tudi za alarmne sisteme. Tako kot je za elektroinstalacije pomembno njihovo vzdrževanje, je tudi za brezhibno delovanje alarmov in senzorjev nujno potrebno tudi vzdrževanje alarmnih sistemov. Tudi v tem primeru je najbolje, da se obrnemo na strokovnjake, ki so nam alarmni sistem zasnovali, saj imajo dovolj znanja in izkušenj, da svoje delo opravijo kvalitetno in učinkovito.

Ne glede na to, ali se odločate za alarmne sisteme ali pa meritev električnih inštalacij, je pomembno, da za to izberete primernega ponudnika elektroinštalacij. To je najboljša garancija za kakovostno storitev, ki bo zadovoljila željam in potrebam vsakega uporabnika. Nikakor pri izbiri ponudnika ne pozabite preveriti njegovih referenc in izkušenj za določeno področje.