Menjava verige pri motornih žagah

Menjava verige pri motornih žagah

08/04/2019 Off By Uredništvo

Motorna žaga je orodje, ki pri delu precej trpi, saj nanjo delujejo zelo velike sile, kljub temu, da uporabnik tega ne občuti. Dvotaktni bencinski motor zagotavlja motornim žagam izjemno veliko moč glede na težo samega izdelka. Nizka teža je lastnost, ki v največji meri določa karakteristike motornih žag, saj jih je treba držati z rokami. Zato je tudi ohišje skupaj s pogonskim sklopom žage v največji meri podrejeno doseganju čim nižje teže. Sestavljeno je v glavnem iz lahkih aluminijastih zlitin in trdne plastične mase.

Pri motornih žagah je zelo pogosto opravilo menjava verige. Med delom večkrat ni dovolj časa za sprotno brušenje, zato je potrebno verigo menjati z rezervnimi, ki so že prej nabrušene. Sploh pri motornih žagah za podiranje dreves, kot je na primer Husqvarna 435, je ostra veriga bistvenega pomena. Zato imajo motorne žage Stihl in tudi Husqvarna 435 zelo enostaven mehanizem za stransko menjavo verige, ki omogoča, da to opravilo izvedemo le z dvema vijakoma. 

Mnoge motorne žage Stihl ponujajo tudi menjavo mečev na enostaven način, tako da lahko brez težav spreminjamo dolžino reza. Za različna opravila se namreč uporablja različne dolžine mečev: za sekanje in odrezovanje debelejših debel oziroma hlodovine potrebujemo daljši meč, ki pa zaradi daljše rezalne ploskve potrebuje tudi močnejši motor. Za daljše meče je tako zelo primerna Husqvarna 435, ki omogoča gladke reze tudi pri debelejših kosih lesa ali debel dreves. Pri kleščenju dreves ali pri manjših opravilih, kot je čiščenje in obrezovanje grmovnic v podrasti, potrebujemo motorne žage Stihl s krajšimi meči. Ker motorne žage za taka opravila ne potrebujejo tako močnega motorja, so bistveno lažje, tako pa je precej bolj prijetno tudi delo z njimi. Lažje obvladovanje motornih žag pa po vseh prednostih prinaša tudi bistveno večjo varnost, kljub temu pa za delo z motorno žago vedno potrebujemo varnostno opremo.