Ležišča, vzglavniki in posteljnina

Ležišča, vzglavniki in posteljnina

03/14/2021 Off By Uredništvo

Na postelji potrebujemo kar nekaj opreme, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo pri spanju. Predvsem so pomembni vzglavniki, ki neposredno vplivajo na udobje, a tudi izbrana posteljnina mora imeti določene lastnosti, ki pripomorejo h kakovosti spanja. Že s svojimi splošnimi odlikami pa o kakovosti spanja v največji meri odloča ležišče – na neudobnem ležišču ne bomo mogli dobro spati, tudi če so vsi drugi elementi neoporečni.

Glede na to, da v postelji preživimo kar tretjino življenja, je vsekakor pametno izbiri opreme posvetiti nekaj dodatne pozornosti. Po potrebi tudi investiramo v nakup dražjih in bolj kakovostnih izdelkov. Poleg tega ne zanemarjamo detajlov, kot je posteljnina, saj je tudi ta oprema s svojimi vplivi ključnega pomena za odlično izkušnjo na dolgi rok. To pomeni, da pridejo v praksi v poštev mnogi premisleki in dejavniki, ki jih je treba ohraniti pod nadzorom.

Posteljnina in ležišča v kombinaciji

Na izbiro opreme moramo misliti že takoj, saj se morajo različni elementi med seboj dobro kombinirati. Predvsem posteljnina mora odgovarjati tako ležišču kot vzglavniku in odeji.

Posteljnina je praviloma na voljo v različnih standardnih velikostih, ki ustrezajo standardnim dimenzijam ležišč in odej. To pomeni, da se moramo vedno ravnati po različnih dimenzijah, ki označujejo lastnosti ležišč, posteljnine in druge posteljne opreme. V praksi to ni vedno tako enostavno, saj se številke ne skladajo povsem.

Posteljnina se mora skladati z ležiščem in odejo

Posteljnina se označuje z dimenzijami, ki odgovarjajo odeji oziroma prevleki za odejo. To pomeni, da so te dimenzije večje od dimenzij ležišča, čeprav je v komplet posteljnine vključena tudi prevleka za jogi. Ne moremo se torej orientirati enostavno po točnih dimenzijah, temveč moramo upoštevati skladnosti standardnih dimenzij. Enojnim ležiščem dimenzije 90×200 ali 100×200 ustreza posteljnina 140×200, za francoske postelje je ustrezna posteljnina 200×200, za večje postelje pa pride v poštev posteljnina 260×200. To so dimenzije odej, ki lepo prekrivajo celotno ležišče, same dimenzije ležišča pa so seveda manjše. V kompletu posteljnine bomo dobili ustrezno jogi rjuho (če je ta priložena), tako recimo posteljnina 200×200 morda vključuje prevleko za jogi dimenzij 140×200 ali 160×200.

Te kombinacije na prvi pogled lahko izgledajo nekoliko nerazumljive, a če imamo opravka s standardnimi dimenzijami lahko enostavno preverimo, katera posteljnina je primerna za določeno ležišče.

Posteljnina za nestandardna ležišča

V najbolj pestri ponudbi je na voljo posteljnina v standardnih dimenzijah, po teh kompletih je seveda tudi največ povpraševanja. A včasih uporabljamo drugače oblikovane postelje, poseben primer so večje postelje za višje uporabnike. Ležišče v tem primeru meri 220 cm po dolžini, temu pa mora odgovarjati tudi posteljnina. 200×220, 140×220 in 260×220 so dimenzije, ki jih praviloma dobimo v dokaj dobri ponudbi, tako da s tem ne bo velikih težav. Resda je izbira nekoliko bolj omejena, a praviloma je možno hitro najti dobre rešitve in recimo tudi posteljnina 200×220 odgovarja mnogim bolj ali manj zahtevnim uporabnikom.

Pri drugih, manj običajnih dimenzijah in oblikah, bo treba morda najti kakšne kompromise. Ni to sicer nujno, za nekaj centimetrov razlike namreč zadostuje prilagodljivost posteljnine in se lahko razliko enostavno odpravi. Možno pa je, da bo treba naročiti posteljnino po meri ali pa se zadovoljiti s posteljnino, ki je preveč ohlapna, če imamo kakšno posebno izvedbo postelje.

Vzglavniki in druga nujna oprema

Za spanje ne rabimo veliko opreme, pravzaprav lahko zaspimo tudi na tleh brez kakšne koli opreme. A za normalno spanje na dolgi rok je nujna predvsem kombinacija kakovostnega ležišča in vzglavnika. Prav vzglavniki močno odločajo o tem, kako prijetno se bomo pri spanju počutili in kako naspani se bomo zjutraj zbudili. In pogosto so prav vzglavniki glavni krivci za težave s spanjem, tudi če na to morda ne pomislimo.

Vzglavniki so nujni za mirno spanje

Vzglavniki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju dobre podpore vratu in glavi, s tem razbremenjuje mišice v vratu, ramenih in hrbtu. Prav to so kritične točke, ki začnejo hitro oznanjati morebitne težave. Tako imajo prav vzglavniki ključno nalogo pri odpravljanju tveganja za bolečine in nespečnost. Kakovostno vzglavniki so lahko nekoliko dražji, prav tako bo treba v izbiro vložiti več pozornosti, saj imamo na voljo mnoge opcije, a ta investicija se gotovo splača, saj lahko pričakujemo bistveno boljšo kakovost spanca.

Pomembno je, da so vzglavniki dobro prilagojeni svoji nalogi in pri tem ne sklepamo kakšnih kompromisov. Pogosto pomislimo na okrasne blazine, a za dekoracijo naj raje poskrbi prevleka za vzglavnik, ki omogoča, da izkoristimo vse funkcionalne prednosti, ki jih ponujajo kakovostni vzglavniki. Navsezadnje je lahko dobra prevleka za vzglavnik še bolj atraktivna kot okrasna blazina, tako da dosežemo zelo posrečen učinek.

Veliko vlogo pri izbiri vzglavnikov in druge opreme imajo osebne preference. Na voljo je širok spekter izdelkov, med vzglavniki recimo različne trdote, velikosti in oblike. Tudi druga oprema je lahko včasih dobra izbira, recimo pregrinjala za posteljo, a spet je veliko odvisno od posameznika, ki se za te izdelke odloča. Včasih gre za posrečene dodatke, čisto možno pa je, da bo ta oprema povsem nepotrebna, morda celo v napoto pri mirnem spancu.