Ležišča, vzglavniki in posteljnina

Ležišča, vzglavniki in posteljnina

03/14/2021 Off By Uredništvo

Na postelji potrebujemo kar nekaj opreme, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo pri spanju. Predvsem so pomembni vzglavniki, ki neposredno vplivajo na udobje, a tudi izbrana posteljnina mora imeti določene lastnosti, ki pripomorejo h kakovosti spanja. Že s svojimi splošnimi odlikami pa o kakovosti spanja v največji meri odloča ležišče – na neudobnem ležišču ne bomo mogli dobro spati, tudi če so vsi drugi elementi neoporečni.

Glede na to, da v postelji preživimo kar tretjino življenja, je vsekakor pametno izbiri opreme posvetiti nekaj dodatne pozornosti. Po potrebi tudi investiramo v nakup dražjih in bolj kakovostnih izdelkov. Poleg tega ne zanemarjamo detajlov, kot je posteljnina, saj je tudi ta oprema s svojimi vplivi ključnega pomena za odlično izkušnjo na dolgi rok. To pomeni, da pridejo v praksi v poštev mnogi premisleki in dejavniki, ki jih je treba ohraniti pod nadzorom.

Posteljnina in ležišča v kombinaciji

Na izbiro opreme moramo misliti že takoj, saj se morajo različni elementi med seboj dobro kombinirati. Predvsem posteljnina mora odgovarjati tako ležišču kot vzglavniku in odeji.

Posteljnina je praviloma na voljo v različnih standardnih velikostih, ki ustrezajo standardnim dimenzijam ležišč in odej. To pomeni, da se moramo vedno ravnati po različnih dimenzijah, ki označujejo lastnosti ležišč, posteljnine in druge posteljne opreme. V praksi to ni vedno tako enostavno, saj se številke ne skladajo povsem.

Posteljnina se mora skladati z ležiščem in odejo

Posteljnina se označuje z dimenzijami, ki odgovarjajo odeji oziroma prevleki za odejo. To pomeni, da so te dimenzije večje od dimenzij ležišča, čeprav je v komplet posteljnine vključena tudi prevleka za jogi. Ne moremo se torej orientirati enostavno po točnih dimenzijah, temveč moramo upoštevati skladnosti standardnih dimenzij. Enojnim ležiščem dimenzije 90×200 ali 100×200 ustreza posteljnina 140×200, za francoske postelje je ustrezna posteljnina 200×200, za večje postelje pa pride v poštev posteljnina 260×200. To so dimenzije odej, ki lepo prekrivajo celotno ležišče, same dimenzije ležišča pa so seveda manjše. V kompletu posteljnine bomo dobili ustrezno jogi rjuho (če je ta priložena), tako recimo posteljnina 200×200 morda vključuje prevleko za jogi dimenzij 140×200 ali 160×200.

Te kombinacije na prvi pogled lahko izgledajo nekoliko nerazumljive, a če imamo opravka s standardnimi dimenzijami lahko enostavno preverimo, katera posteljnina je primerna za določeno ležišče.

Posteljnina za nestandardna ležišča

V najbolj pestri ponudbi je na voljo posteljnina v standardnih dimenzijah, po teh kompletih je seveda tudi največ povpraševanja. A včasih uporabljamo drugače oblikovane postelje, poseben primer so večje postelje za višje uporabnike. Ležišče v tem primeru meri 220 cm po dolžini, temu pa mora odgovarjati tudi posteljnina. 200×220, 140×220 in 260×220 so dimenzije, ki jih praviloma dobimo v dokaj dobri ponudbi, tako da s tem ne bo velikih težav. Resda je izbira nekoliko bolj omejena, a praviloma je možno hitro najti dobre rešitve in recimo tudi posteljnina 200×220 odgovarja mnogim bolj ali manj zahtevnim uporabnikom.

Pri drugih, manj običajnih dimenzijah in oblikah, bo treba morda najti kakšne kompromise. Ni to sicer nujno, za nekaj centimetrov razlike namreč zadostuje prilagodljivost posteljnine in se lahko razliko enostavno odpravi. Možno pa je, da bo treba naročiti posteljnino po meri ali pa se zadovoljiti s posteljnino, ki je preveč ohlapna, če imamo kakšno posebno izvedbo postelje.

Mika vas nova posteljnina 200×220, a ker ne najdete ustrezne, vam priporočamo, da za ležiščno opremo pobrskate tudi po spletu. Na njem boste našli dobro založeno specializirano prodajalno enega od najbolje uveljavljenih proizvajalcev tovrstnih izdelkov pri nas. Čeprav vam ta na spletu ponuja vrhunske izdelke, je njihova cena dostopna za vsakogar med vami. Posteljnina je na voljo v različnih materialih, vedno bolj pa se uporablja posteljnina iz satena.

Nova posteljnina 200×220 vam je torej na voljo v spletni prodajalni. Med naročanjem posteljnine ustrezne velikosti boste naleteli na še druge koristne in nepogrešljive kose opreme, ki jih postavljamo na ležišča in še na druge oblazinjene ali neoblazinjene kose pohištva. Morda vas bo spletna ponudba prepričala še v nakup prikupnih okrasnih blazin, ki vam lahko ne nazadnje v toplejšem času odlično služijo tudi zunaj vašega doma, na primer na balkonu, terasi ali na vrtu. Najbolj uporabna je bela posteljnina, saj se poda v vsako spalnico, hkrati pa jo je tudi najlažje vzdrževati.

V spletni prodajalni so vam na voljo tudi najsodobneje zasnovani vzglavniki, od katerih je v kar precejšnji meri odvisna kakovost spanja.

Vzglavniki in druga nujna oprema

Za spanje ne rabimo veliko opreme, pravzaprav lahko zaspimo tudi na tleh brez kakšne koli opreme. A za normalno spanje na dolgi rok je nujna predvsem kombinacija kakovostnega ležišča in vzglavnika. Prav vzglavniki močno odločajo o tem, kako prijetno se bomo pri spanju počutili in kako naspani se bomo zjutraj zbudili. In pogosto so prav vzglavniki glavni krivci za težave s spanjem, tudi če na to morda ne pomislimo.

Vzglavniki so nujni za mirno spanje

Vzglavniki imajo ključno vlogo pri zagotavljanju dobre podpore vratu in glavi, s tem razbremenjuje mišice v vratu, ramenih in hrbtu. Prav to so kritične točke, ki začnejo hitro oznanjati morebitne težave. Tako imajo prav vzglavniki ključno nalogo pri odpravljanju tveganja za bolečine in nespečnost. Kakovostno vzglavniki so lahko nekoliko dražji, prav tako bo treba v izbiro vložiti več pozornosti, saj imamo na voljo mnoge opcije, a ta investicija se gotovo splača, saj lahko pričakujemo bistveno boljšo kakovost spanca.

Pomembno je, da so vzglavniki dobro prilagojeni svoji nalogi in pri tem ne sklepamo kakšnih kompromisov. Pogosto pomislimo na okrasne blazine, a za dekoracijo naj raje poskrbi prevleka za vzglavnik, ki omogoča, da izkoristimo vse funkcionalne prednosti, ki jih ponujajo kakovostni vzglavniki. Navsezadnje je lahko dobra prevleka za vzglavnik še bolj atraktivna kot okrasna blazina, tako da dosežemo zelo posrečen učinek.

Veliko vlogo pri izbiri vzglavnikov in druge opreme imajo osebne preference. Na voljo je širok spekter izdelkov, med vzglavniki recimo različne trdote, velikosti in oblike. Tudi druga oprema je lahko včasih dobra izbira, recimo pregrinjala za posteljo, a spet je veliko odvisno od posameznika, ki se za te izdelke odloča. Včasih gre za posrečene dodatke, čisto možno pa je, da bo ta oprema povsem nepotrebna, morda celo v napoto pri mirnem spancu.

Anatomski vzglavnik in še druge vrste kakovostnih vzglavnikov za ležišča

Specializirana spletna prodajalna s posteljnino in še drugimi izdelki za vaš dom vam ne nazadnje ponuja odlične vrste vzglavnikov. Neredka izbira najzahtevnejših kupcev oziroma naročnikov je anatomski vzglavnik, ki je narejen po najsodobnejših merilih za visokokakovostno spanje.

Anatomski vzglavnik pa je le ena vrsta vzglavnikov, ki vam jih ponuja priznani proizvajalec. Na voljo so vam še drugi. Izjemno priljubljen je na primer tudi vzglavnik iz spominske pene. Pri izbiri se osredotočajte ne samo na ključne prednosti posamezne vrste vzglavnika, temveč tudi na to, kaj pravzaprav sami potrebujete za kakovosten in miren spanec. Ker je prav vsak med nami narejen nekoliko drugače in ker so zato tudi naše potrebe po ležiščih in vse, kar sodi na to področje, različne, ne pomeni, da bo vam najbolje služil vzglavnik, ki bo na primer odlična izbira za vašega partnerja. Pri končni izbiri vam lahko pomaga spletni trgovec, ki ga lahko pokličete ali pa mu napišete mail z ustreznim vprašanjem o nakupu vzglavnika.

Anatomski vzglavnik se že po svoji obliki in preostalem zunanjem izgledu močno razlikuje od klasičnih vzglavnikov, ki pa še vedno veljajo za povsem priljubljeno obliko. Poleg anatomskega vzglavnika je priljubljen tudi vzglavnik iz spominske pene ali pa vzglavnik, ki je narejen iz perja. Prav vse tri oblike se nahajajo tudi na spletnih prodajnih policah priljubljene trgovine, ki vam omogoča, da vzglavnike zase in za svoje najbližje naročate kar od doma in to po nadvse ugodnih cenah. Predvsem pa je dobro, da v trgovini naletite na izjemno akcijsko ponudbo. Takrat se vam vsekakor splača kupiti več vzglavnikov.

Dekorativna odeja s prav posebnimi vzorci

V svoja stanovanja oziroma domove vedno postavimo primerno pohištvo, ki ga je potem primerno tudi zaščititi ter nanj postaviti določene elemente, ki lahko v veliki meri poskrbijo, da so naši prostori videti še veliko lepši in tudi bolj privlačni. Tudi sedežne garniture, kavče, ležišča ter podobno opremo ponavadi primerno zaščitimo z odejami. Po eni strani nam odeje omogočajo, da se pohištvo ne umaže, po drugi strani pa je njihova vloga tudi in predvsem estetske narave. Dekorativna odeja je pri tem najboljša izbira.

Dekorativna odeja se lahko poleg kakovosti ponaša tudi z izjemnimi vzorci, ki so prisotni na njem. Ponavadi izbiramo take odeje, ki se ujemajo tudi z ostalim pohištvom ter elementi v določenem prostoru. Ljudje imajo radi močne in tople barve in prav take so tudi izbrane dekorativne odeje. Na trgu je veliko tovrstne ponudbe, ki je poleg nizkih cen tudi vrhunska. Tovrstna kombinacija na nas čaka tudi v priljubljeni spletni trgovini.