Leseni nadstreški in vrtne lope

Leseni nadstreški in vrtne lope

09/07/2020 Off By Uredništvo

Dandanes les spet pridobiva na veljavnosti. Posodobljeni načini uporabe, zlasti pa obdelave lesa omogočajo, da je ta les bolj trajen, veliko pa k priljubljenosti lesa doda moda. Lesene konstrukcije in z lesom oblečene stavbe so danes čedalje bolj priljubljene, arhitekti pa se domišljajo vedno novih načinov inkorporacije lesa v svoje stvaritve. Poleg lesenih ograj, pomožnih gospodarskih objektov in lop za orodje se iz lesa v čedalje večji meri izdeluje tudi stanovanjske hiše. Najbolj priljubljen leseni objekt pa je že nekaj časa ravno leseni nadstrešek za varno parkiranje avtomobilov in druge namene. Lepljen les, cenik katerega je vedno potrebno dobro preučiti, danes predstavlja glavno surovino za lesene stavbne konstrukcije in ostrešja, pa tudi za druge manjše objekte, kot so vrtne lope in leseni nadstreški.

Objekti in lesa so vedno v osnovi sestavljeni iz lesenega ogrodja. To vsebuje močne lesene tramove, ki so med seboj povezani s kovinskimi zakovicami. Leseni tramovi so bili nekdaj vedno iz enega kosa lesa, hiter razvoj močnih lepil za les pa je omogočil, da se danes tramovi veliko izdelujejo tudi iz kombiniranih lesenih elementov, čemur pravimo lepljen les. Cenik lesenih tramov iz lepljenega lesa pokaže, da so povsem konkurenčni običajnim masivnim tramovom, če v obzir vzamemo tudi prednosti, ki jih lepljen les prinaša. Leseni nadstreški iz lepljenega lesa so bolj obstojni, ker se lepljen les ne zvija in poka, obenem pa prinašajo tudi manj vzdrževanja in večjo estetsko lepoto.

Za lepljen les cenik pove tudi nekaj o kvaliteti samega lesnega materiala, iz katerega so narejeni elementi. Povsem brez smisla bi bilo, da bi se zaradi načina izdelave v lepljen les vgrajeval les slabše kakovosti. Po drugi strani pa je povsem razumljivo, da se na kubični meter surovega lesa lahko pridobi precej večjo količino stavbnih tramov, kot če bi jih šli prirezati iz posameznih hlodov.