LED tehnologija osvetljevanja ceste za naše vozilo

LED tehnologija osvetljevanja ceste za naše vozilo

10/12/2021 Off By Uredništvo

Avtomobilski svet je vedno znova priča številnim izumom, ki močno spremenijo delovanje številnih komponent v novih vozilih. Veliko pozornosti se posveča H7 LED žarnicam, ki jih je mogoče najti v številnih novih avtomobilih. Proizvajalci se odločajo za njihovo namestitev iz številnih razlogov. Glavna sta nizka poraba električne energije in dolga življenjska doba žarnice. Obenem pa LED žarometi ustvarijo močnejšo svetlobo, ki nam pride zelo prav v težko vidljivih cestnih pogojih, ki so značilni za nalive, meglo, sneg ipd.

H7 LED žarnice imajo dolgo življenjsko dobo

Najbolj pomembna lastnost vseh LED svetil je ta, da imajo izredno dolgo življenjsko dobo. Navadne halogenske žarnice delujejo razumljivo dolgo. Njihova življenjska doba se razteza od 1000 do 6000 ur in tudi več. Pri svojem delovanju pa se tudi razmeroma močno segrevajo, kar jim dodatno zniža življenjsko dobo. Ko pa govorimo o LED žarnicah, pa je zgodba popolnoma drugačna. Če vzamemo za primer avtomobilske H7 LED žarnice, se lahko pohvalijo z izredno dolgim delovanjem. Njihova doba delovanja sega vse od 20.000 do 50.000 ur. Veliko je odvisno od oblike žarometa, proizvajalca žarnic in številnih drugih dejavnikov, vendar v vsakem primeru delujejo veliko dlje od halogenskih izvedb.

H7 LED luci za avto

Razvoj LED luči za avto je izboljšal prometno varnost.

LED žarnice se manj grejejo med delovanjem

Eden izmed glavnih razlogov za popularnost LED žarnic je njihova nizka temperatura med delovanjem. Navadne halogenske žarnice se segrejejo do več sto stopinj. To zniža življenjsko dobo žarnice, kot tudi dodatno obremenjuje električno napeljavo v našem avtu. Enako pa velja za Xenon izvedbe žarnic.

H7 LED žarnice in tudi druge izvedbe, kot so H3 ter H4, se med delovanjem zelo malo segrejejo. Na zadnji strani imajo nameščen hladilnik, ki je lahko sestavljen iz aluminija ali bakra. Hladi pa ima tudi vgrajen ventilator, ki je med delovanjem skoraj neslišen. Tehnologija kombiniranega pasivnega in aktivnega hlajenja močno podaljša življenje LED žarnicam za avto. To je tudi razlog, da jih vedno več proizvajalcev vozil vgrajujejo v avtomobile, kombije, tovornjake, SUV-e ipd.

Meglenke so del varnostne opreme mnogih vozil

Veliko novih vozil ima že vgrajene meglenke. Te zakonsko niso predpisane, nam pa lahko močno olajšajo vožnjo v slabo vidljivih razmerah. Kot ime predlaga so namenjene uporabi v megli, vendar so tudi odlične za razsvetljevanje okolice v močnem sneženju, dežju in drugih pogojih, kjer je vidljivost slaba. Gre torej za pomembne luči za avto.

Meglenke na sprednji strani avta se pogosto nahajajo na odbijaču. Za to obstaja dober razlog, saj morajo biti čim bližje cestišču, da osvetlijo čim večjo površino. Glavna namena avto meglenk sta:

  • Osvetlitev cestišča

Megla, močno sneženje, nevihte in drugi vremenski pogoji lahko hitro zavijejo podlago po kateri vozimo v popolno temo. Pomagamo si lahko z meglenkami, ki so namenjene za osvetljevanje cestišča. Tako svoje vozilo lažje obdržimo na začrtani smeri in zmanjšamo možnost nesreč.

avto meglenke

Dobra osvetlitev ter morda tudi uporaba meglenk je pomembna v slabih voznih razmerah.

  • Vidljivost našega vozila pešcem in drugim vozilom

V slabo vidljivih cestnih pogojih je velika možnost, da se zaletimo v drugo vozilo, osebo ali oviro pri ali na cestišču. Meglenke opozarjajo druge voznike in pešce, da je naše vozilo prisotno. To jim omogoča, da se nam umaknejo, zmanjšajo hitrost ali nas opozorijo na svojo prisotnost. Obenem pa se bo svetloba meglenk odbijala od številnih površin, kar bo povečalo našo zaznavo možnih ovir.

Meglenke na zadnji strani vozila

Veliko ljudi se zmoti pri prepoznavanju meglenk na zadnji strani vozila, saj si predstavljajo, da morajo žareti z belo ali rumeno svetlobo. V resnici pa so rdeče barve. Namenjene so preprečevanju naleta voznikov, ki se nahajajo za našim avtomobilom. Obenem pa drugim voznikom prikazujejo robove cestišča, kar jim poveča varnost na cesti. Uporaba meglenk je omejena na slabe pogoje vidljivosti na cesti. Ni pa jih dovoljeno uporabljati pri dnevni svetlobi in drugje, kjer je vidljivost cestišča dobra. Vsak voznik mora po svoje presoditi, kdaj jih je primerno uporabiti, da poveča svojo in varnost drugih udeležencev med vožnjo.

Smerniki oziroma žmigavci so tudi del varnostne opreme

Vsi avti so opremljeni s smerniki oziroma po domače žmigavci. Te so lahko del sprednjega žarometa ali pa so nameščeni na strani našega jeklenega konjička. Pri vožnji so izredno pomembni, saj nam omogočajo nakazovanje smeri med zamenjavo pasov, zavijanju, pri speljevanju iz parkirišča na cesto ipd. Te tudi obstajajo v LED izvedbah, kot tudi halogenskih. Priporočeno je, da redno pregledujemo, če smerniki delujejo pravilno. Tako lahko žarnico hitro zamenjamo, če se je iztrošila in ne deluje več pravilno. Če se nam sredi vožnje zgodi, da nam smerniki prenehajo delovati, je priporočljivo, da z rokami nakažemo želeno spremembo smeri našega vozila, dokler napake ne odpravimo.

Razlike med H1, H3, H4, H7 in drugimi žarnicami

Vse halogenske, LED in Xenon žarnice obstajajo v različnih izvedbah. Vsak avtomobil pa je narejen, da lahko uporablja samo določeno izvedbo oziroma H. To so oznake na žarnicah, ki veliko voznikom povzročijo preglavice. V resnici pa niso nič posebnega, saj označujejo samo velikost navoja. Načeloma so vse oznake H enako močne oziroma proizvedejo enako svetlobe. Je pa res, da recimo H7 LED žarnice za avto ne moremo namestiti v žaromet, ki je narejen za H3 žarnice. Morda edina omembe vredna razlika je ta, da H4 žarnice imajo dve žarilni nitki – eno za dolgi snop svetlobe ter eno za kratki. H1, H3, H7 in H11 pa vsebujejo samo eno žarilno nitko ali ledico. To pomeni, da bomo potrebovali eno žarnico za dolgi snop in eno za kratki snop svetlobe.