Kosilnice za vrtnarje in vrtičkarje

Kosilnice za vrtnarje in vrtičkarje

10/01/2019 Off By Uredništvo

Kosilnica je pravzaprav najbolj razširjen vrtnarski pripomoček, kar ga poznamo. Košnja trave je ena od mnogih rednih vzdrževalnih aktivnosti na vsakem vrtu. Zato je seveda povsem smiselno, da si jo olajšamo kar se da. To se lahko stori z nakupom kvalitetne vrtne kosilnice, ki bo poskrbela, da bo naša zelenica vrhunskega izgleda s kar najmanj truda.

Mnoge vrtne kosilnice so namenjene uporabi na manjših vrtovih, kjer se s košnjo ne zamudimo več kot deset minut. Tam je lahko vrtna kosilnica Husqvarna precej majhna, s čimer bomo prihranili, hkrati pa manjša širina omogoča košnjo tudi nekoliko bolj zakotnih predelov vrta, ki bi jih z večjimi vrtnimi traktorji težje dosegli. Pomembno pa je, da ima vrtna kosilnica Husqvarna katere koli velikosti koš za zbiranje pokošene trave. Travo, ki jo s kosilnico pokosimo, je namreč nujno treba pobrati. 

Ročno grabljenje kratkih travnatih bilk je zelo zamudno, zato so se razvijalci vrtnih kosilnic domislili zelo preproste, a učinkovite rešitve. Notranje dele kose na kosilnici se oblikuje v obliki zračnega vijaka, tako da s pomočjo vrtenja poleg košnje trave tudi sesajo zrak pod sabo. Tako vrtne kosilnice med košnjo ustvarijo tok zraka, ki se dviguje proti dnu kosilnice Husqvarna. V ohišje je treba nato le še izrezati odprtino, ki pa mora biti nad nivojem nožev kosilnice. Za odprtino se nato namesti koš, ki mora biti čim bolj zračen, da se ustvari močan zračni tok. Ravno ta zračni tok je tisti, ki pokošene travne bilke samodejno odlaga v koš. Ko se koš napolni, se ga da le s kratkim gibom sneti in izprazniti na kompostnik. 

Travnati kompost je vrhunsko dušično gnojilo, ki ga lahko uporabljamo povsod, kjer potrebujemo rast zelenih delov rastlin. Z razredčenim lahko brez težav gnojimo tudi zelenico samo, tako da je krog prehajanja hranil sklenjen.