Košenje na zahtevnem terenu

Košenje na zahtevnem terenu

03/04/2019 Off By Uredništvo

Najboljše orodje za košenje domače zelenice je lahko že čisto preprosta vrtna kosilnica. Če pa se lotevamo košenja na zahtevnejšem terenu, pridejo v poštev nekatere naprednejše rešitve, ki se bodo v takšnih okoliščinah edine izkazale za vredne zaupanja. Posežemo lahko po nekaterih znanih in priznanih izdelkih, lahko pa preizkusimo tudi zmogljivosti sodobnih rešitev na tem področju.

Kazalo vsebine

BCS kosilnica

Prekaljeni kmetovalci in drugi uporabniki, ki se redno srečujejo z nalogo košenja na zahtevnih terenih, ob tem gotovo najprej pomislijo na ikonične modre kosilnice z oznako BCS. Te naprave so kot nalašč za večje izzive pri košenju. BCS kosilnica je idealna izbira za košenje večjih zelenic, še posebej, če se pri tem srečujemo tudi z večjimi nakloni. Omogoča namreč ročno uporabo, s tem pa popolno prilagodljivost glede na razmere in značilnosti površine. BCS kosilnica kakšnih omejitev glede naklona pravzaprav ne pozna, učinkovitost je v veliki meri odvisna od spretnosti uporabnika. Prav tako se BCS kosilnica ponaša z robustnostjo, vzdržljivostjo in učinkovitostjo pri košnji na terenu, ki ne ponuja idealne sestave. Kosimo lahko recimo tudi redko travo na kamniti površini ali pa travo med manjšim grmičevjem.

Vrtni traktorji

Sodobno alternativo predstavljajo vrtni traktorji, ki so v mnogih pogledih boljša izbira. Gre za sedežne kosilnice, ki nudijo popolno udobje pri učinkoviti košnji večjih zelenic. Poleg tega imajo nekaj prostora za tovor in omogočajo uporabo nekaterih priključkov. Funkcionalno gledano so bolj vsestranski od kosilnic BCS, se pa ne morejo spopadati s takšnimi ekstremi pri samem košenju. Odlično se soočijo z večjimi površinami, ne pa s pretiranimi nakloni in neugodno sestavo terena. Ravno zato se vrtni traktorji večinoma uporabljajo za košenje urejenih zelenic, ne pa travnikov in pašnikov. So priljubljena izbira vrtnarjev, sadjarjev in drugih uporabnikov, ki poleg košenja od svoje opreme pričakujejo še dodatne uporabne funkcije, na primer prevažanje tovora in orodja.