Kakovostno motorno olje za avtomobil

Kakovostno motorno olje za avtomobil

06/22/2022 Off By Uredništvo

Dobro delovanje našega avtomobil zavisi od številnih dejavnikov. Glavno srce pogona v vsakem vozilu je motor. Če želimo, da deluje dobro, ga moramo od časa do časa oskrbeti z raznimi elementi. Priporočljivo je, da vedno kupimo kakovostno Castrol motorno olje, saj varuje motor pred obrabo, nabiranjem oblog in drugimi nevšečnostmi. Bencinski in dizelski motorji potrebujejo olje kot mazivno sredstvo za vse mehanične komponente. Zato je zelo pomembno, da skrbimo za redno menjavo, ko prevozimo določeno število kilometrov. Nekateri strokovnjaki pa tudi priporočajo, da opravimo zamenjavo v zimskem in poletnem času, zaradi primerne viskoznosti olja.

Zakaj je pomembno uporabljati pravo motorno olje za avto?

Vsak proizvajalec avtomobilov priporoča določeno motorno olje. Vsako vozilo pa uporablja določeno olje, ki se razlikuje po svoji viskoznosti in drugih značilnostih. Priporočljivo je, da se vedno uporablja pravilna vrsta olja za motor v določenem vozilu. Tako je mogoče izboljšati zmogljivost motorja, znižati porabo goriva in podaljšati življenjsko dobo avtomobila.

castrol motorno olje

Vam na servisu v avtomobil res vlijejo motorno olje Castrol?

Kakovostna Castrol motorna olja je moč najti za dizelske in bencinske motorje. Obstajajo pa tudi izvedbe, ki so namenjene za generalno uporabo v vseh vrstah avtomobilov. Pri izbiri olja moramo paziti na primerno viskoznost, ki določa, kako se motorno olje obnaša med segrevanjem in hlajenjem.

Menjava motornega olja pozimi in poleti

Včasih je veljalo, da je bilo potrebno zamenjati motorno olje vsaj dvakrat na leto. Zima in pomlad sta sezoni, ko se temperature ozračja prično hitro spreminjati. Starejša vozila so uporabljala samo določene vrste olja, ki so bile dokaj rigorozne, kar se tiče zmogljivost. Zato je bilo v zimskem času potrebno izbrati vrsto olja za motor, ki je bolje delovalo pozimi. V pomladnem času, ko se temperatura ozračja hitro poveča, pa je bila potrebna menjava olja na drugačno vrsto.

Dandanes to ni več tako pomembno, vendar ni nič narobe, če se držimo omenjene tradicije. Na trgu je mogoče najti številna Castrol motorna olja, ki se razlikujejo po svoji zmogljivosti in namembnosti.

Delovanje avtomobilskega olja za motor v različnih pogojih

Moderna Castrol motorna olja, so kot prej omenjeno, na voljo v različnih konfiguracijah oziroma viskoznosti. Pomembno se je zavedati, da oznake na sami plastenki z oljem igrajo pomembno vlogo. 5W-30 Castrol olje za avtomobilski motor se manj zgosti v mrzlem vremenu, kot pa recimo 10W-30. Prvi del številke določa odpor na redčenje olja pri 100°C. Zadnji del številke ali kode določa odpor na redčenje pri visokih temperaturah. To je razlog, da so na voljo številna izvedbe, kot so 20W-40, ki so namenjene za bolj topla okolja in uporabo v poletnem času. Poznamo pa tudi 0W-20 ali 5W-30 olja, ki so namenjena uporabi v zelo mrzlem okolju.

Poznamo več avtomobilskih filtrov

Veliko voznikov se ne zaveda, da se v vsakem modernem cestnem vozilu nahaja več filtrov. Te zagotovijo dobro delovanje motorja, klimatske naprave, kot tudi pravilno uporabo goriva. Naloga vsakega filtra je, da prečisti zrak, gorivo ali drugi element, ki čez njega prihaja. Dober primer tega je filter kabine, ki ga je potrebno zamenjati enkrat letno ali po potrebi. Skrbi, da v notranjost kabine ne prihaja cvetni prah, prah, dim in druge nečistoče, ki bi lahko negativno vplivale na počutje voznika, sovoznika ali potnikov.

menjava oljnih filtrov

Motorno olje samo dolijete ali zamenjate tudi oljni filter?

Zelo pomembno vlogo igra oljni filter, saj prečiščuje olje med delovanjem avtomobilskega motorja. S tem močno podaljša življenjsko dobo motorja, kot tudi izboljša delovanje avtomobila.

Olji filter je potrebno periodično menjati

Današnja motorna olja so izredno kakovostna. Številni proizvajalci izdelujejo pol ali popolnoma sintetična olja za avtomobilski motor, ki brez težav zdržijo zelo nizke in visoke temperature. Kljub temu je potrebno opraviti menjavo na vsake 5000 kilometrov, kar načeloma velja za starejša vozila. Za novejša pa je potrebna menjava olja na 10.000 kilometrov. Seveda je pomembno, da se vsak voznik posvetuje s priročnikom svojega avtomobila, kjer so zapisana navodila za vzdrževanje vozila.

Moderni oljni filtri so na voljo za manjša in večja cestna vozila. Vsebujejo napredno tehnologijo filtriranja. Delujejo pa tudi s vsemi vrstami motornega olja, ter so primerni za navadne in dizelske motorje.

Oljni filter moramo vedno zamenjati ob menjavi motornega olja

Vedno je veljalo, da se oljni filtri štejejo pod potrošno robo, saj predstavljajo avtodele, ki jih je potrebno pogosto zamenjati. Nekateri vozniki tega ne naredijo ob menjavi olja, kar ni priporočljivo. Sčasoma se sam filter precej umaže in ne nudi več učinka filtriranja olja. S tem se poslabša zmogljivost avtomobilskega motorja. Neglede na to ali uporabljamo Castrol oljni filter ali druge izvedbe, je pomembno, da jih zamenjamo pri menjavi olja. S tem se omogočijo najbolj optimalni delovni pogoji za uporabo avtomobila ali drugega cestnega vozila.

Priporočeno je, da se vnaprej pozanimamo o primernosti Castrol oljnih filtrov za določen avtomobil. To pa zato, ker ne uporablja vsak avtomobilski motor enakega filtra, saj nekateri potrebujejo večjo kapaciteto, drugačno zasnovo filtra in druge značilnosti, ki so prilagojene na določeno vrsto motorja oziroma avtomobila.