Kakovostno domače bučno olje

Kakovostno domače bučno olje

04/15/2021 Off By Uredništvo

Olje je v kuhinji vsestransko uporabno, pravzaprav si brez te sestavine ne moremo predstavljati priprave okusnih obrokov. V praktično vsako jed lahko dodamo kapljico olja za poseben okus, prav tako je maščoba ključnega pomena pri peki in pri splošni pripravi mnogih jedi. Če želimo svoje specialitete dopolniti z res posebnim učinkom, pa je pametno izbrati tudi posebno olje – to je lahko odlično bučno olje, ki ni tako pogosto, a vsekakor prepriča z mnogimi edinstvenimi odlikami!

Na voljo imamo različne vrste olja, med katerimi lahko posegamo. Že sprehod med prodajnimi policami trgovin z živilskimi izdelki bo razkril neštete opcije, a največ ponudbe je med vsestranskimi vrstami, ki jih lahko uporabljamo za različne kulinarične projekte. Predvsem uporabljamo sončnično, repično in olivno olje. V primerjavi s temi je bučno olje morda nekoliko manj uporabno, prepriča pa z drugimi prednostmi, ki se v praksi izkažejo za še bolj pomembne. Navsezadnje se ne ukvarjamo vedno s peko ali pripravo hrane, ki zahteva uporabo takšnih olj – bučno olje se odlično obnese recimo kot solatno olje, v tej vlogi ima neprekosljiv okus in značilno zeleno barvo.

V vsakem primeru pa moramo za najboljši okus izbrati kakovostno olje, najbolje se obnese domače bučno olje, ki ga dobimo neposredno pri oljarjih. Proizvodnja različnih vrst olja je sicer odvisna od lokacije in lokalne pridelave, a pri nas lahko najdemo nekatere oljarne, ki se ukvarjajo s pridelavo in predelavo buč, tako da nam je na voljo tudi kakovostno olje. Pričakujemo lahko visoko kakovost, ki upravičuje izbiro bučnega olja.

Bučno olje s svojimi posebnostmi

V kuhinji se včasih niti ne zmenimo za posebne značilnosti in določene razlike med olji, in te res morda niti ne pridejo do izraza. To velja predvsem za olja, ki jih uporabljamo pri pripravi drugih jedi z bolj izrazitimi okusi. Če potrebujemo le maščobo, je bolje uporabiti kakšno univerzalno olje, recimo sončnično ali repično, medtem ko bučno prihranimo za specialitete, pri katerih pridejo edinstvene prednosti tega olja še posebej do izraza.

Gotovo bomo bučno olje takoj prepoznali po posebni barvi, s katero se opazno loči od drugih vrst olja. Ima zelenkasto barvo, ki se odlično kombinira z mnogimi svetlimi jedmi. Če olje uporabljamo pri pripravi hrane, lahko močno spremenimo podobo končne jedi, kar ni vedno zaželeno, lahko pa dosežemo zelo dobre učinke. Značilna zelena barva bučnega olja se odlično ujema z različnimi sladicami, solatami in drugimi jedmi, ki jih na ta način celo dekoriramo.

Prav tako bomo kakovostno bučno olje hitro prepoznali tudi po vonju in okusu. To je težje opisati, gotovo pa lahko tako vonj kot okus razločimo od vonja in okusa ostalih vrst olja. Domače bučno olje ima poseben, nekoliko bolj sladek in bogat okus, zato se ne uporablja le kot dodatek ali maščoba, temveč pogosto tudi kot ključna sestavina pri raznih specialitetah.

Bučno olje v kulinariki

Pri katerih jedeh torej uporabljamo bučno olje? Izogibamo se uporabi pri toplotni obdelavi jedi, torej ga ne uporabljamo za peko in cvrtje, saj nima ustreznih lastnosti za uporabo pri visokih temperaturah in verjetno ne bomo dosegli dobrih učinkov. Prav tako ne moremo pričakovati, da se bodo okusi dobro kombinirali recimo z mesnimi izdelki in podobno.

Bučno olje se dobro kombinira tudi z nekaterimi sladicami

Namesto tega bučno olje raje uporabljamo kot dodatek pri kakšnih prelivih in omakah, torej kot okusen poudarek, ne glavno sestavino jedi. Zelo dobro se obnese kot solatno olje, kar je vsekakor ena izmed najbolj priljubljenih oblik uporabe. A prav tako se to olje dobro kombinira z raznimi drugimi specialitetami, tudi z raznimi sladicami, pecivi, juhami, tudi s testeninami. Zanimivo je raziskovati različne kombinacije in odkrivati učinke, ki so lahko precej presenetljivi in nadvse okusni, čeprav si tega morda ne bi mislili!

Ponudba bučnega olja na spletu

Če se zanimamo za nakup bučnega olja, bo najbolj pametno preveriti ponudbo kar na spletu. Na ta način imamo namreč najlažji dostop do oljarne, kjer je v prodaji domače bučno olje. Ta ponudba je najbolj prepričljiva, lahko pa najdemo tudi druge možnosti. V običajnih prodajalnah je sicer izbire precej manj, ne moremo vedno računati na to, da bomo ob vseh drugih vrstah olja na prodajnih policah našli tudi kakovostno bučno olje.

Najboljše je bučno olje iz domače proizvodnje

Pri pregledu ponudbe ugotovimo, da je za bučno olje cena relativno ugodna, čeprav se seveda ne more primerjati s cenovno ugodnimi vrstami univerzalnih jedilnih olj. Če pa ga primerjamo z gurmanskimi olji, recimo z deviškim olivnim oljem, so stroški precej nizki in brez pomislekov si lahko privoščimo kakšno steklenico. Sploh zato, ker to olje uporabljamo praviloma v manjših količinah, te pa tudi dobro izkoristimo. Gotovo bomo okusili razliko, kar upravičuje tudi razliko v ceni, čeprav je za bučno olje cena v vsakem primeru dokaj ugodna.

Brez težav torej lahko najdemo ugodno ponudbo in si privoščimo kakovostno bučno olje. Z njim bodo zadovoljni tako gurmani kot tisti, ki šele odkrivajo različne vrste olja in prepoznavajo edinstvene prednosti posameznih opcij na tem področju.