Kakovostna kmetijska mehanizacija

Kakovostna kmetijska mehanizacija

05/02/2019 Off By Uredništvo

Pri izbiri kmetijske mehanizacije nima smisla varčevati. To lahko vodi v slabe odločitve, ki povzročijo nezadovoljstvo in slabe rezultate pri dolgoročni uporabi, medtem ko kakovostna mehanizacija brez težav upraviči zaupanje in svojo ceno. Previdno gre izbrati predvsem pomembnejše kose, ki so nujni pri mnogih kmetijskih opravilih, en takšnih je vrtavkasta brana. Cena za kmetijsko mehanizacijo je precej raznolika, tudi iste vrste mehanizacije so pogosto na voljo preko širokega cenovnega spektra, zato se je bolj varno v prvi vrsti orientirati po drugih lastnostih.

Vzemimo za primer pomembno mehanizacijo, kot je vrtavkasta brana – cena v tem primeru verjetno ne bo ravno nizka, saj ta pripomoček večinoma zahteva nekaj tisoč evrov investicije, še posebej če se odločamo za nakup nove brane. Seveda pa je vse odvisno od tega, kaj pravzaprav zmore ta vrtavkasta brana, cena namreč neposredno odraža nekatere lastnosti mehanizacije, ki jih je treba upoštevati. Čeprav na ta način ne izbiramo le na podlagi cene, je ta gotovo uporaben podatek za orientacijo. Sumljivo poceni oprema verjetno ne bo primerna za zahtevno uporabo, po drugi strani bo dražja oprema najbrž ponudila več, kot lahko pričakujemo od cenejših modelov.

Seveda moramo to upoštevati tudi pri drugih kosih mehanizacije, še posebej pri tistih, ki so izpostavljeni večjim obremenitvam, taki so na primer zgrabljalniki in drugi pripomočki, ki se neposredno soočajo z raznimi grožnjami pri delu na terenu. Zgrabljalniki imajo pomembno nalogo, da učinkovito prestavljajo vrste posušenega sena, uporabljamo pa jih tudi za zgrabljanje pokošene trave. Pri tem zgrabljalniki pogosto naletijo na kakšno nepredvideno oviro in zadenejo v teren, poškodujejo se vilice ali pa se preobremeni kar cel mehanizem. Pa tudi če ne pride do posebnih poškodb, se lahko mehanizacija izkaže za neučinkovito ali nezanesljivo, saj na delovanje vpliva več dejavnikov. Vsekakor bodo za zahtevnejše uporabnike prišli bolj v poštev zgrabljalniki višjega cenovnega razreda.