Kako ohraniti čudovite zobe?

Kako ohraniti čudovite zobe?

04/13/2020 Off By Uredništvo

Zobje pridejo zelo do izraza, čeprav so na obrazu obkroženi z drugimi vizualno izstopajočimi organi. Seveda ima zobovje tudi nepogrešljivo funkcionalno vlogo, zobe redno uporabljamo pri prehranjevanju in za nekatere druge namene. To pomeni, da so deležni tudi stalne obrabe, kar lahko vodi do poškodb in drugih težav. Hitro se pokažejo znaki obrabe in staranja, pa tudi raznih obremenitev, katerim so zobje izpostavljeni. Kako ohraniti zobe kar se da bele, cele in zdrave?

Rešitev je estetsko zobozdravstvo, ki s svojimi storitvami zagotavlja prav tak učinek. Gre za vrsto ukrepov, ki služijo preoblikovanju zob, predvsem preobrazbi njihove vizualne podobe. Nekateri posegi imajo tudi druge učinke in se uporabljajo primarno v postopkih zdravljenja ali rekonstrukcije obolelih, poškodovanih ali celo manjkajočih zob. Tako estetsko zobozdravstvo pogosto združuje prijetno s koristnim, v postopku nujnih posegov lahko izkoristimo tudi priložnost za preoblikovanje vizualne podobe zobovja. To recimo omogočajo zobne prevleke, ki služijo rekonstrukciji obrabljenih in poškodovanih zob. Gre za zobni nadomestek, ki povrne funkcionalnost poškodovanih zob, hkrati pa omogoča tudi prilagoditev videza. Zobne prevleke se izdelujejo v različnih materialih in jih je možno na različne načine prilagoditi, tako da vedno ponujajo prepričljiv končni učinek. Poleg tega estetsko zobozdravstvo odpira tudi druge možnosti. Zobne prevleke se uporabljajo pretežno za reševanje težav s poškodovanimi zobmi, medtem ko mnoge estetske storitve nimajo drugega namena kot preoblikovanje vizualne podobe. To velja recimo za beljenje zob, ki se uvršča med najbolj priljubljene estetske storitve.

Vloga ustne higiene

Seveda lahko za čudovite zobe veliko storimo tudi sami. V prvi vrsti s svojimi navadami prehranjevanja, predvsem z vsebino jedilnika. Nato pa z dosledno in temeljito ustno higieno, ki ohranja zdrave in naravno lepe zobe. Na ta način lahko že dosežemo odličen učinek, ne da bi se morali posluževati storitev estetskih zobozdravnikov in drugih strokovnjakov te vrste.

Estetsko zobozdravstvo je investicija v prihodnost

Prav vsaka oseba, ki ima težave z zobmi in s tem tudi z nasmehom ve, kako je to v resnici pomembno, Večina ljudi se ne zaveda, koliko pozornosti je na ustih in zobeh med socialnimi interakcijami med ljudmi, saj če nismo na to posebej pozorni, potem je skoraj da neopazno. Prav tako pa velja, da prav vsi tisti, ki se morajo nekako zanesti na estetsko zobozdravstvo, tudi želijo v svojem življenju pridobiti nazaj samozavest s svojim nasmehom. Estetsko zobozdravstvo lahko obsega mnogo stvari. Od takšnih in drugačnih zobnih aparatov do beljenja zob, v nekaterih primerih tudi to tega, da se v lice ali nad ustnico nanese nekaj botoksa. Vsi majhni postopki, ki združujejo estetsko zobozdravstvo pa lahko močno izboljšajo življenje posameznikov, saj jim omogočajo, da se počutijo popolnoma sproščeno in udobno v svoji koži.

Prav tako lahko pod estetsko zobozdravstvo štejemo zobne prevleke, vendar se te uporabljajo tudi v korekcijske namene, seveda pa imajo očiten estetski učinek, vendar je to najpogosteje le nekakšen stranski učinek postopka. Da se lahko nanesejo zobne prevleke pa mora biti zob, ki bo sedel pod to prevleko vnaprej tudi primerno pripravljen, najpogosteje se za zobne prevleke odloča v primeru, da je poškodovan le en zob, ali pa v primeru, da se gre za posamezne zobe, ki pa se ne stikajo, saj so v tem primeru zobne prevleke smiselna odločitev, če pa se starejši, ali imate na sploh težave z zobmi, pa se lahko predlagajo tudi mostički, delne ali polne proteze, ne nujno le zobne prevleke. Skrb za zobe, ki imajo prevleko mora biti še bolj temeljita kot za ostale zobe, da ne pride do dodatne poškodbe zoba zaradi zatikanja hrane ali zaradi odvečnega nastajanja zobnega kamna, ki lahko privede do poškodbe zoba, dlesni in tudi zobne prevleke.

Invisalign je zobni aparat, ki ima številne prednosti

Sodobna ortodontija je področje, ki je v zadnjih letih doseglo velik napredek, zato so časi nerodnih zobnih aparatov že davno mimo. Vedno bolj priljubljeni so nevidni zobni aparati invisalign, ki prav tako ravnajo zobe in so odlična alternativ klasičnim. Tovrstni zobni aparati so se izkazali za zelo uporabne, saj imajo številne prednosti, ki olajšajo njihovo uporabo in so prav tako učinkoviti.

Pri tovrstnem zobnem aparatu gre za opornice invisalign, ki so prozorne in zato veliko bolj estetske in udobne za nošenje. Pacienti poročajo, da je njihovo nošenje popolnoma neboleče, verjetnost pojava vnetja dlesni pa bistveno manjša. Opornice invisalign so snemljive, zato bistveno olajšajo ustno higieno in preprečujejo nastanek kariesa, omogočajo aktivno ukvarjanje s športi, ki zahtevajo ščitnike in omogočajo lažje hranjenje. Rezultati terapije s tovrstnimi opornicami so zelo vzpodbudni, zavedati pa se je potrebno, da je tudi nevidno zobni aparat za končni uspeh potrebno redno nositi.

Zobozdravnik Ljubljana, ki vam je vedno na dosegu rok

Redna skrb za naše zobe ne zajema le temeljite ustne higiene, ampak tudi redne zobozdravstvene preglede pri izbranem zobozdravniku. Tovrstna ponudba je danes izjemno pestra, a je med uporabniki ogromno zmede glede plačljivih storitev in storitev, ki zahtevajo doplačilo. Če so naši zobje na prvem mestu in jih želimo čim dlje uporabljati, potem to ni bistvenega pomena, ampak je bolj pomembno to, da nam je vedno na voljo izkušen zobozdravnik. Ljubljana kot prestolnica Slovenije je s tovrstnimi storitvami široko pokrita.

Če nameravate svojega zobozdravnika redno obiskovati in stanujete v Ljubljani in njeni okolici, je to za vas dobra novica, saj boste lahko hitro našli kakovostne zobozdravstvene storitve. Najbolj enostavno je, da v spletni iskalni niz vtipkate zobozdravnik Ljubljana in pester nabor ponudbe je že pred vami. Odločitev vsekakor ne bo težka, zato bodite pozorni na celovitost storitve izbranega ponudnika in njegove izkušnje ter strokovno usposobljenost.