Je toplotna izolacija strehe nujna?

Je toplotna izolacija strehe nujna?

06/29/2018 Off By Uredništvo

Streha je lahko izolirana, lahko pa tudi ne. Če pogledamo običajne stanovanjske stavbe, bi težko opazili kakšen prepričljiv vzorec – včasih je izolacija prisotna, včasih ni. Vse je odvisno od tega, kako so urejeni prostori pod streho.

Če se pod streho nahaja stanovanjska mansarda, mora biti za toplotno izolacijo seveda dobro poskrbljeno. Pravzaprav gre za ključno prilagoditev pri projektu adaptacije starega podstrešja v stanovanjske prostore. Potrebno je poskrbeti tako za izolacijo zidov kot strehe, s tem da je slednja pogosto pomembnejši element – nenazadnje prav streha predstavlja največjo površino, ki je za nameček neposredno izpostavljena vplivom okolja, tudi nizkim temperaturam. Da bo mansarda prijetna in topla, mora biti torej tudi streha dobro toplotno izolirana.

Toplotna izolacija strehe je nujna tudi v nekaterih drugih primerih. Stanovanjski prostori pod streho gotovo v vsakem primeru terjajo dobro izolacijo, a za to bo treba morda poskrbeti tudi, če podstrešja ne uporabljamo. Pogosto se namreč zgodi, da je prav streha glavni krivec za toplotne izgube in energetsko potratnost stavbe. Z veliko površino in temperaturnimi nihanji bo slabo izolirana streha spuščala toploto v okolje, s tem pa naredila izgubo pri ogrevanju. V takšnih primerih mora biti izolacija vsekakor dobro narejena. Čisto možno je sicer, da so dovolj dobro izolirani posamezni prostori oziroma tla podstrešja, v tem primeru toplotna izolacija strehe morda ni nujno potrebna. Vsekakor pa se splača preveriti, ali morda prav streha prepušča toploto iz stanovanja – to je možno enostavno popraviti z vgradnjo izolacijske plasti.

Skrajni čas za to, da preverimo izolacijo strehe, je tudi takrat, ko se začne načrtovati mansarda oziroma želimo na kak drug način izkoristiti podstrešni prostor. Bistveno je to, da pravočasno ugotovimo, kako izolirana je streha in kakšen potencial lahko še izkoristimo. Veliko lažje je takšne opravke opraviti takoj, kasneje so gradbeni projekti v končanih prostorih zahtevnejši.