Je čas za servis vozila? Preberite naše nasvete!

Je čas za servis vozila? Preberite naše nasvete!

12/01/2021 Off By Uredništvo

Za vsako vozilo je treba dobro skrbeti, a pri tem je vsak voznik prepuščen sam sebi in svojim občutkom – že res, da nam proizvajalci dajejo določena priporočila, poleg tega se srečujemo z obveznimi tehničnimi pregledi, a pogosto se za preglede, vzdrževanja in popravila odločimo takrat, ko se nam zdi, da je z vozilom kaj narobe. 

Če vsaj nekoliko poznamo ključne avtomobilske sisteme in vemo, kaj od njih pričakovati, bomo lahko z vzdrževanjem in popravili ob pravem času zagotovili brezhibno delovanje vozila, hkrati pa se bomo izognili visokim stroškom, ki bi jih imeli pri serviserjih. 

Še posebej to velja za večje posege, kot je menjava sklopke, cena je lahko tu precej visoka.

Pri popravilih, kot je menjava sklopke, cena upravičuje redno vzdrževanje

Gotovo se želimo izogniti visokim stroškom, ki bi jih imeli s popravili ali celo menjavo sklopke. Cena je namreč pri takšnih posegih relativno visoka, sploh v primeru s stroški, ki bi jih imeli z rednim vzdrževanjem. 

To pomeni, da bo veliko bolj pametno za vozilo redno skrbeti, tudi vzdrževanje pri pooblaščenih serviserjih je lahko precej ugodno. Predvsem se na ta način izognemo stroškom, ki jih prinaša menjava sklopke, cena je za vzdrževanje veliko nižja. 

Seveda pa je veliko odvisno od tega, kakšne posege sploh potrebujemo. Če je sklopka v dobrem stanju in nanjo tudi pri vožnji pazimo, vzdrževanje seveda ne bo problem. 

menjava sklopke

Če pa je dotrajana in poškodovana, bo pač potrebna menjava sklopke. Cena v tem primeru ne dopušča posebne fleksibilnosti, na stroške moramo misliti prej. Zato je zelo dobrodošlo, da imamo na voljo zanesljive servisne storitve, ki jih bomo gotovo dobro izkoristili. Avtoservis Selan nudi vzdrževanje in popravila sklopke, s čimer znižuje stroške pri vzdrževanju vozila na dolgi rok, sploh v primeru, da se lahko na ta način izognemo menjavi sklopke. 

Podoben razmislek nas čaka tudi pri drugih večjih posegih, s katerimi so povezani višji stroški.

Kdaj bo potrebna menjava zavornih ploščic?

Ni nujno, da gre za zelo visoke stroške, lahko gre tudi za razmeroma pogosta opravila. Eno takšnih je menjava zavornih ploščic. 

Za zavorni sistem vozila je treba vsekakor dobro skrbeti, ne moremo si privoščiti kakšnih težav, sploh pa si ne želimo, da bi nas zavore pustile na cedilu ravno takrat, ko jih najbolj potrebujemo. Zato je na tem področju pomembna preventiva, ki vključuje redno pregledovanje in vzdrževanje, tu posebno pozornost gotovo pritegne tudi menjava zavornih ploščic. Kdaj jo je treba opraviti?

Nasveti se tu precej razlikujejo, saj je dejansko težko podati veljavno priporočilo. Vse je odvisno od obrabe, ne moremo se orientirati le po številu prevoženih kilometrov ali po starosti vozila. 

Zavorne ploščice lahko dobro obrabimo že v enem dnevu, če se podajamo po kakšnih razgibanih cestah z dolgimi in strmimi klanci. Zato moramo skrbeti za redno vzdrževanje in pregledovanje, tako ugotovimo, ali je menjava zavornih ploščic že potrebna. 

 

Tudi sami lahko ugotovimo, kdaj bo čas za menjavo zavornih ploščic. A pozor, pogosto zaznamo šele tiste znake, ob katerih je že skrajni čas za menjavo. Ne moremo namreč takoj ugotoviti, da se je odzivnost zavor že poslabšala in zavore slabše primejo, saj so te spremembe postopne in se nanje sproti privajamo. Običajno nas šele cviljenje zavor opomni na to, da bo potrebna menjava zavornih ploščic.

Menjava zavornih ploščic in druge storitve pri zavornem servisu

Zavorne ploščice niso edini element zavornega sistema. Res je, da se pri redni uporabi vozila najhitreje obrabljajo in zahtevajo največ pozornosti pri vzdrževanju, a tudi drugi elementi so lahko precej obremenjeni. 

Še posebej če zavorne ploščice nekoliko zanemarimo, pride hitro do obrabe in poškodb preostalih delov zavornega sistema. Zato je treba imeti dobrega serviserja, ki bo opravil celovit pregled in vzdrževanje zavornega sistema. To se pogosto vključuje v širši paket storitev, s katerimi najbolje skrbimo za dobrobit svojega vozila.

Za naše vozilo najbolje poskrbi veliki servis

Veliko lahko storimo s tem, da smo pozorni na delovanje vozila in imamo stalno v mislih tiste sisteme, ki so najbolj ranljivi in jih je treba najpogosteje vzdrževati. 

A gotovo ne bomo mogli kar sami res uspešno ohranjati popolne pripravljenosti vseh avtomobilskih sistemov, sploh če ne nameravamo vzdrževanju namenjati veliko časa, truda in denarja. Veliko bolj smiselno je, da se odločimo za veliki servis pri avtomehanikih, ki ponujajo te storitve. To je prava rešitev za tiste, ki želijo za svojega jeklenega konjička kar najbolje poskrbeti.

Veliki servis nam omogoča, da avto preprosto predamo v oskrbo strokovnjakom, ki poskrbijo za pregled vseh ključnih sistemov vozila. Ob tem pregledu naslovimo predvsem tiste dele, ki so pri uporabi vozila podvrženi največjim obremenitvam, hitro odkrijemo morebitne poškodbe in znake obrabe. 

Tako je možno kritične dele pravočasno zamenjati ali pa ugotovimo, kdaj bo čas za naslednji pregled. Gotovo je to najboljša rešitev za tiste, ki želijo za svoje vozilo skrbeti sproti, brez tveganja za kakšne večje težave in tudi brez visokih stroškov, ki bi jih sicer imeli s popravili in zamenjavo.

Veliki servis je cenejši od zahtevnih popravil

Gotovo se vprašamo, koliko stane veliki servis. To je ena dražjih storitev, ki jih najdemo v ponudbi avtomehanikov za vzdrževanje vozil. A vseeno je cena nižja od stroškov popravil, ki bi jih imeli v primeru, da bo vzdrževanje zanemarili in bi prišlo do poškodb, ki terjajo zamenjavo kritičnih avtomobilskih sistemov. 

Za sam veliki servis bo treba odšteti nekaj sto evrov, za okoli 400 ali 500 evrov lahko pričakujemo celovito in kakovostno oskrbo našega vozila. Ta cena že vključuje nekatere materiale, ki se uporabijo pri vzdrževanju, recimo pri menjavi olja in filtrov, pogosto se zamenjajo tudi jermeni. 

Doplačila bodo le za nadomestne kose in delo pri zamenjavi večjih avtomobilskih sistemov, če se to izkaže za potrebno.

Avtoservis ponuja številne dobrodošle rešitve

Ni pametno zanemarjati vzdrževanja vozila, prav tako se ne smemo izogibati velikemu servisu samo zato, ker je treba zanj plačati. Izkaže se, da ima avtoservis zelo koristne storitve, ki našemu vozilu zagotavljajo brezhibno delovanje in dolgo življenjsko dobo, vozniku pa odlično izkušnjo na cesti. 

Zato se splača te storitve izkoristiti, investicija v vzdrževanje pa bo gotovo upravičena. Če pobrskamo po ponudbi serviserjev, bomo našli celo vrsto zanimivih storitev, ki nam lahko močno pomagajo pri vzdrževanju avtomobila.

avtomehanik avtomehanika

Na avtoservis-selan.si so predstavljene storitve, ki bodo zanimive za vsakega voznika. Nekatere vzdrževalne in servisne storitve so kar nujne oziroma zelo priporočljive, nekatere možnosti pa so le izbirne. 

Težko je vedeti, kaj vse je treba storiti za brezhibno delovanje vozila, bo pa zanesljiv in zaupanja vreden avtoservis gotovo lahko pripravil celovit načrt za kar najboljšo izkušnjo lastnika vozila. Pričakujemo lahko, da bomo dobili tudi kakšne dodatne storitve, morda tudi možnosti za kakšne prilagoditve in nadgradnje. 

Tu se mehaniki s svojo ponudbo lahko precej razlikujejo, najdemo lahko raznovrstne možnosti, ki so včasih zelo dobrodošle, včasih pa tudi precej nepotrebne. Vseeno je pametno pokukati onkraj vseh nujnih storitev in odkriti celotno ponudbo, ki jo ima avtoservis. 

Gotovo se bomo najpogosteje odločali za tiste storitve, ki jih je treba redno opravljati, recimo za menjavo gum, menjavo zavornih ploščic, menjavo olja in filtrov in podobne zadeve. 

A vsaj občasno bo prišel čas tudi za kakšne druge posege, s katerimi lahko naredimo veliko razliko v tem, kako avtomobil deluje in kako se počutimo pri vožnji z njim.